Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: 5 σταθμοί παρακολούθησης ακραίων καιρικών φαινομένων - Η πλήρης κάλυψη θα απαιτούσε 50-60!

βροχή (φωτογραφία από creare.vista.com)
 clock 13:57 | 05/12/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Η διαχείριση υδάτων και η έγκαιρη προειδοποίηση για ακραία φαινόμενα αποτέλεσαν το επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους δήμους της Κρήτης, πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και αρμόδιοι φορείς Πολιτικής Προστασίας.

Παρουσιάστηκε δίκτυο αυτόματων σταθμών παρακολούθησης υδάτων με το δίκτυο να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο κρίσιμες παραμέτρους όπως η στάθμη υδάτων, η ξηρασία και η ρύπανση, ενώ αξιοποιεί προγνωστικά μοντέλα για έγκαιρη προειδοποίηση πλημμυρών, παρέχοντας κρίσιμο χρόνο αντίδρασης στην Πολιτική Προστασία.

Εγκαταστημένοι 5 σταθμοί

Στην Κρήτη, έχουν ήδη εγκατασταθεί πέντε σταθμοί παρακολούθησης σε Κερίτη, Γιόφυρο, Μύρτο και Σητεία. Σύμφωνα με τους ερευνητές η πλήρης κάλυψη του νησιού θα απαιτούσε 50-60 σταθμούς.

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη εξήρε τη σημασία της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων για πρακτικές λύσεις, τονίζοντας πως το Υπουργείο Ανάπτυξης στηρίζει το ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο παράγει σημαντικά εργαλεία για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Ματαλλιωτάκης υπογράμμισε τη συμβολή της επιστημονικής γνώσης στην προετοιμασία για ακραία φαινόμενα, τονίζοντας πως το δίκτυο αυτόματων σταθμών αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τους δήμους, καθώς είναι χαμηλού κόστους και υψηλής αποτελεσματικότητας.

Image
γιώργος ματαλλιωτάκης

Τον τρόπο λειτουργίας του δικτύου παρουσίασαν οι ερευνητές Ηλίας Δημητρίου και Αναστάσιος Παπαδόπουλος. Όπως εξήγησαν ήδη λειτουργούν 90 σταθμοί σε διάφορες περιοχές της χώρας, παρέχοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για κρίσιμες παραμέτρους, όπως τη στάθμη των υδάτων, την ξηρασία, ακόμη και ενδεχόμενη ρύπανση. Παράλληλα το δίκτυο έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί στοιχεία από μετεωρολογικούς σταθμούς και προγνωστικά μοντέλα, ώστε να προειδοποιεί για τον κίνδυνο πλημμύρας τουλάχιστον 1 ώρα νωρίτερα, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τον χρόνο αντίδρασης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: «Στεγνό» το τελευταίο τρίμηνο του 2024 - Ο φετινός Οκτώβριος ο πιο ξηρός

Κρήτη - λιομάζωμα: Στα ύψη το μεροκάματο αλλά εργάτες δεν υπάρχουν ...

Δεκάδες νεκρά ψάρια ξέβρασε η θάλασσα στα Φαλάσσαρνα (βίντεο)

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis