Κρήτη

Κορωνοϊός: Πάνω από 30.000 Κρητικοί έχουν νοσήσει από τον ιό

κορωνοϊός

Πάνω από 32.000 Κρητικοί έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη που μίλησε στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Λευτέρη Βαρδάκη για την πορεία της πανδημίας στο νησί εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα θετικά νούμερα σε συνδυασμό με τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης. 

Ωστόσο, επέστησε την προσοχή όλων καθώς περίπου 300.000 Κρητικοί δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει, όπως είπε, σε έξαρση τους επόμενους μήνες!

Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι η Κρήτη ουσιαστικά είναι “κίτρινη” στον επιδημιολογικό χάρτη. Πιο αναλυτικά, το Ηράκλειο έχει 142 κρούσματα ανά 100.000 σε 14 ημέρες, το Λασίθι παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα με 123 κρούσματα ανά 100.000 σε 14 ημέρες, το Ρέθυμνο ακολουθεί με 156 κρούσματα και τα Χανιά είναι αρκετά πίσω με 164 κρούσματα ανά 100.000 σε 14 ημέρες.

Όπως είπε, στην Κρήτη φαίνεται πως έχουμε αποκλιμάκωση του φαινομένου, σε αντίθεση με την δύσκολη εικόνα του καλοκαιριού οπότε, στα μέσα Ιουλίου αλλά και τον Αύγουστο, είχαμε φτάσει πάνω από 1000 κρούσματα σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, δηλαδή ήμασταν έξι φορές ψηλά!

Ο καθηγητής επισήμανε ότι οι εμβολιασμοί έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη συνολική εικόνα της Κρήτης, με τα Χανιά και το Λασίθι να είναι πάνω από τον μέσο όρο της χώρας, το Ηράκλειο περίπου στον μέσο όρο και το Ρέθυμνο λίγο πιο κάτω

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο Νοέμβριος θα είναι, επιδημιολογικά, ένας ήσυχος μήνας όμως επέστησε την προσοχή όλων καθώς όπως είπε, περίπου 300.000 Κρητικοί δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα!

Καλά είναι, πάντως, τα νέα σε ό,τι αφορά στα ποσοστά θνησιμότητας που στο νησί μας είναι πολύ πιο χαμηλά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. “Αν η Ελλάδα είχε το μοτίβο της Κρήτης στη θνησιμότητα, θα ήταν στις 3 χώρες με τα λιγότερα θύματα”, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής αναφέροντας ότι είχαμε 142 νεκρούς στις 100.000 νοσήσαντες, όμως, στην Κρήτη είχαμε υποτριπλάσσιο με 370 νεκρούς, συνολικά.

Ο ίδιος απέρριψε τον ισχυρισμό περί ανοσίας λόγω νόσησης των Κρητικών με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ο κ. Τζανάκης κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί κατά της γρίπης, κατ’ επιλογή στις αρχές Νοεμβρίου, για να είναι καλυμμένοι και τον Μάρτιο, ενώ ζήτησε από όλους να μην εφησυχάζουν και να εμπιστευτούν τους γιατρούς.

Ελένη Μπουρμά

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - κορωνοϊός: Για αρκετό καιρό στη ΜΕΘ οι περισσότεροι ασθενείς

Σεισμός: Κουνήθηκε για τα καλά το Ηράκλειο!

Κρήτη

Ηράκλειο

Σωκράτης Βαρδάκης: "Απελπιστική η κατάσταση με τα χιλιάδες εκκρεμή χειρουργεία"

χειρουργεία

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν, ευρισκόμενοι μάλιστα για μήνες σε λίστες αναμονής που μακραίνουν διαρκώς σε πανελλαδικό επίπεδο, προχώρησαν 48 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προς τον Υπουργό Υγείας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση η υποστελέχωση των νοσοκομείων, με τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους να παίρνουν πλέον τρομακτικές διαστάσεις, οι μειώσεις χειρουργικών κρεβατιών, αλλά και οι συγχωνεύσεις κλινικών λόγω πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μείωση των τακτικών χειρουργείων έως 80% ανάλογα με τις συνθήκες, σύμφωνα με το νέο έγγραφο που απέστειλε η αναπλ. Υπουργός Υγείας στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία επιτείνεται και με τις αναστολές του υγειονομικού προσωπικού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα, αλλά και καταγγελίες ασθενών, μόνο στα Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) εκκρεμούν 5.000 χειρουργεία, ενώ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, 2.700 χειρουργεία, με τον συνολικό αριθμό σε επίπεδο Κρήτης να υπερβαίνει τις 10.000.

Παρότι από τις 15/11/21 τα χειρουργεία του ΠΑ.Γ.Ν.Η επανήλθαν στην κανονική λειτουργία τους, οι ασθενείς που αναμένουν είναι χιλιάδες, ενώ η Διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, επισημαίνει ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι οριακή, καθώς σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον κλίνες COVID ή αν αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών στις Μ.Ε.Θ. COVID, θα πρέπει να περιοριστούν άλλες δραστηριότητες στο νοσοκομείο, με προφανείς κινδύνους για τη λειτουργία του.

Στο Βενιζέλειο από την άλλη πλευρά, λειτουργούν 3 από τις 5 χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούσαν προ πανδημίας, σύμφωνα με τον Τομεάρχη του Χειρουργικού Τομέα και Διευθυντή της ΩΡΛ Κλινικής του νοσοκομείου, με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων να εξακολουθούν να αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα, ασθενείς, που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους, να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν.

Από την άλλη, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για  τους ασθενείς εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών. Η κυβέρνηση έχει αφήσει τους ασθενείς αυτούς στην τύχη τους, να βλέπουν την υγεία τους να επιδεινώνεται, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Οι Βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει που οφείλεται το γεγονός της πολύμηνης καθυστέρησης σημαντικών χειρουργείων και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία.

Τέλος ζητούν να απαντήσει αν θα προχωρήσετε στην άμεση δρομολόγηση των μόνιμων προσλήψεων που έχετε εξαγγείλει και να σταματήσετε την «αποψίλωση» άλλων τμημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Αποδυνάμωση της ΜΕΘ του Βενιζελείου καταγγέλλουν οι γιατροί - Ποια είναι η αιτία

Σχολική βία: Μαθητές ξυλοκόπησαν 16χρονο δυο φορές μέσα στο σχολείο του

 

 

 

 

ESPA BANNER