Κρήτη

Κορωνοϊός - Κρήτη: Το 90,2% ελάττωσε τις καθημερινές μετακινήσεις

Αστικό ΚΤΕλ Ηρακλείου

Αλλαγές στις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών σε Χανιά και Ρέθυμνο εν μέσω κορωνοϊού καταγράφει διαδικτυακή έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Συγκεκριμένα σημαντικές αλλαγές στις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών στους δήμους Χανίων και Ρεθύμνου το χρονικό διάστημα από 16-22 Μαρτίου και πριν την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για την κυκλοφορία των πολιτών κατέγραψε διαδικτυακή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 24-31 Μαρτίου 2020, στους δύο δήμους από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Horizon 2020 CIVITAS DESTINATIONS.

Αλλαγη στην καθημερινότητα λόγω κορωνοϊού

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πολυτεχνείου στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 308 πολίτες με ικανοποιητική αντιπροσωπευτικότητα στην αναλογία φύλου και ηλικιών, επαγγελματικής δραστηριότητας, και τη σύνθεση του πληθυσμού κάθε δήμου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, την 3η εβδομάδα του Μαρτίου και σε σύγκριση με τον όγκο των μετακινήσεων τους κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, πριν δηλαδή την εμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα μας, το 72.7% του πληθυσμού έχει μειώσει τις μετακινήσεις του.

Ειδικότερα το 90.2% ελάττωσε τις καθημερινές μετακινήσεις του κατά τουλάχιστον 50% , ενώ το 72.7% του πληθυσμού έχει μειώσει τις μετακινήσεις του κατά τουλάχιστον 75% .
Οι πολίτες που απέφυγαν να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο τους αυξήθηκαν κατά 10.7%, ενώ οι πολίτες που απέφυγαν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο αλλά ως συνεπιβάτες αυξήθηκαν κατά 39.3%.

Επίπτωση κορωνοϊού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Αντίστοιχα, σημαντική ήταν η επίπτωση στα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορείο), το οποίο απέφυγαν 28.9% περισσότεροι πολίτες από αυτούς που δεν το χρησιμοποίησαν κατά το προηγούμενο δίμηνο (Ιανουάριος-Φεβρουάριος).

Λόγω της μειωμένης κίνησης, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του απαιτούμενου χρόνου για τη μετάβαση στην εργασία τους των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα τόσο στο δήμο Χανίων όσο και στο δήμο Ρεθύμνου. Το 70% των συμμετεχόντων από τα Χανιά και το 77.4% από το Ρέθυμνο χρειάστηκαν μόλις 15 λεπτά για τη μετάβασή τους στην εργασία κατά την εβδομάδα 16-22 Μαρτίου. Το ποσοστό αυτό ήταν 59.7% και 70.3% αντίστοιχα για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας ο περιορισμός των μετακινήσεων οφείλεται και στην αναστολή λειτουργίας καταστημάτων και χώρων πολιτισμού ή ψυχαγωγίας που ξεκίνησε την 16η Μαρτίου.

«Ο κορωνοϊός διαμόρφωσε ένα νέο τοπίο»
Με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας ο διευθυντής του εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης Θεοχάρης Τσούτσος δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Η πανδημία, με τη δυναμική της και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, διαμόρφωσε ένα νέο τοπίο στη βιώσιμη κινητικότητα, συνδέοντάς την άμεσα με την ανθρώπινη επιβίωση. Με βάση τα σημερινά δεδομένα απαιτείται πολύ σημαντικός χρόνος, ώστε η κινητικότητα να επανέλθει στη γνώριμή μας μορφή, ίσως ποτέ ξανά την ίδια. Τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας (ΣΒΑΚ) θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά, ειδικά στα θέματα μαζικών μεταφορών και συνεπιβατισμού. Για το σχεδιασμό του μέλλοντος μας για την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια του πληθυσμού σε μελλοντικούς μαζικούς και πλανητικούς κινδύνους που αφορούν το περιβάλλον και την υγεία. Οφείλουμε όλοι μας να ετοιμαστούμε για την επόμενη - εξαιρετικά δύσκολη - μέρα».
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Πρώτη Προβολή του ντοκιμαντέρ για τον Καπετάν Σατανά στην Κρήτη

Αντωνης Γρηγορακης καπεταν σατανας

Η πρώτη δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ «Kρουσώνας: Στα Χνάρια του Καπετάν Σατανά» στην Κρήτη, μετά την φεστιβαλική πρεμιέρα στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Αυγούστου στις 21:00 στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Βηθλεέμ στο Ηράκλειο.

Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας των θερινών κινηματογράφων,  παρακαλούμε τους κινηματογραφόφιλους για την έγκαιρη προσέλευσή τους, διότι θα τηρηθούν όλα τα επιβαλλόμενα για την προστασία της δημόσιας ζωής μέτρα.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με απαραίτητη πρόσκληση εισόδου. Περιορισμένος αριθμός δωρεάν προσκλήσεων θα διατεθεί στην είσοδο του Κινηματογράφου Βηθλεέμ μια ώρα πριν από την προβολή.

Δεύτερη προβολή:

Λόγω των περιορισμένων θέσεων θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη προβολή του ντοκιμαντέρ «Kρουσώνας: Στα Χνάρια του Καπετάν Σατανά» στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Βηθλεέμ, η ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί σύντομα.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Hρακλείου,

η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ηρακλείου και η Cyclos Film.

Tο Ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ – παραγωγής 2021 – αναφέρεται στην προσωπικότητα και την δράση του αρχηγού της ανταρτικής ομάδας «Σατανά», Αντωνίου Γρηγοράκη. Ένα πολυεπίπεδο κινηματογραφικό «πορτρέτο» του ίδιου και ανθρώπων που στελέχωσαν την αντιστασιακή του ομάδα, ρίχνουν φως στην πολυτάραχη εποχή που έζησε.

Λίγα λόγια για την ταινία

Η ιστορία ενός λαού δεν είναι μόνο η επική. Η ιστορία που γεννιέται από τις μικροϊστορίες των ανθρώπων είναι εκείνη που τελικά δημιουργεί τα μεγάλα γεγονότα. Τα βουνά του Κρουσώνα, στις ανατολικές παρειές του Ψηλορείτη, υπήρξαν η μάνα τροφός των ανταρτών της Ομάδας Σατανά. Ήταν εκείνοι που δεν δίστασαν να αγωνιστούν για αυτό που υπαγόρευε η συνείδησή τους. Ποιές ήταν αυτές οι πύρινες ψυχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που επισφράγισαν με την δράση τους την παρουσία τους στον τόπο; Ποιος ήταν ο Καπετάν Σατανάς, και πόση φωτιά να είχε στην ψυχή για να τα βάλει με τους δαίμονες;

Σκηνοθεσία | Βίκη Αρβελάκη

Αρχισυνταξία - Σενάριο | Κατερίνα Μπικάκη

Eπιστημονική Ομάδα | Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης - Γιώργος Α. Τζωράκης

Έρευνα | Κατερίνα Μπικάκη - Νίκος Παρασκευάς - Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης - Γιώργος Α. Τζωράκης

Διευθυντής Φωτογραφίας | Μιχάλης Μπούχλης

Μοντάζ | Μιχάλης Μπούχλης

Μουσική | Γιώργης Μανωλάκης

Μίξη Ήχου | Teemu Takalo

Μετάφραση - Υποτιτλισμός | Αδάμ Αρβελάκης

Παραγωγή | Cyclos Film

Συμπαραγωγή | Κέντρο Πολιτισμού Κρήτης

Mε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών «Αντώνης Γρηγοράκης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«ΘΑΛΑΤΤΑ - ΘΑΛΑΤΤΑ»: Το 4ο podcast της «Επιτροπής Ελλάδα 2021» με τον Διονύση Σαββόπουλο

«Καθαρό Μαλεβίζι χωρίς εξαρτήσεις»: Εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη

«120 μέρες στα Σόδομα»: 4,55 εκατ. ευρώ για τον χειρόγραφο του Μαρκήσιου ντε Σαντ