Κρήτη

Κομποστοποίηση στα Super Market Χαλκιαδάκης (φωτογραφίες)

Δράση κομποστοποίησης σε συνεργασία με το ΕΛΜΕΠΑ

Την Δευτέρα, 6 Ιουλίου, 2020 πραγματοποιήθηκε η έναρξη της δράσης κομποστοποίησης των φυτικών υπολειμμάτων από τα μανάβικα επιλεγμένων καταστημάτων των super market Χαλκιαδάκης με σκοπό την αξιοποίηση αυτών και την παραγωγή κόμποστ.

Οι κομποστοποιητές τοποθετήθηκαν στο κατάστημα Max Χαλκιαδάκης στην Αλικαρνασσό, ενώ ψυγειοθάλαμοι για προσωρινή αποθήκευση και συλλογή των φυτικών υπολειμμάτων έχουν τοποθετηθεί στα καταστήματα Χαλκιαδάκης στην Λεωφ. Κνωσσού και στην πλατεία Σινάνη, με σκοπό την αξιοποίηση αυτών για παραγωγή ζωοτροφών.

Σούπερ Μάρκετ Χαλκιαδάκης: Κομποστοποίηση φυτικών υπολειμμάτων
Σούπερ Μάρκετ Χαλκιαδάκης: Κομποστοποίηση φυτικών υπολειμμάτων

Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Καινοτόμες Διεργασίες Χαμηλού Κόστους για την Παραγωγή Ζωοτροφών ή Εδαφοβελτιωτικών από Τυρόγαλο και Φυτικά Υπολείμματα Υπεραγορών», με Ακρωνύμιο «BEATLE» και κωδικό ΟΠΣ 5029193, της Δράσης «Έργα επίδειξης - πειραματικής ανάπτυξης, που προωθούν την έρευνα και την καινοτομία σε τομείς της RIS3Crete» (Ε.Π ¨ Κρήτη¨ 2014-2020). Δικαιούχοι της Πράξης είναι ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΚΕ ΕΛΜΕΠΑ) και ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΕΛΚΕ ΠΚ). Παρόντες από την ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε. ήταν ο κ. Μιχάλης Τζαγκαράκης, υπεύθυνος marketing της εταιρείας και από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, που είναι και ο κύριος δικαιούχος της Πράξης, ο Καθηγητής και Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού & Ανάπτυξης κ. Θρασύβουλος Μανιός, με την ομάδα του Εργαστηρίου Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής.

σούπερ μάρκετ χαλκιαδάκης κομποστοποίηση
σούπερ μάρκετ χαλκιαδάκης κομποστοποίηση

«Η προστασία του περιβάλλοντος, δεν αποτελεί για εμάς ένα απλό διαφημιστικό σύνθημα, ένα σλόγκαν χωρίς περιεχόμενο» δήλωσε ο κ. Τζαγκαράκης, εκπρόσωπος των super market Χαλκιαδάκης «Προσπαθούμε μέσα από ένα σύνολο δράσεων να βελτιώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και έχοντας εδραιώσει τις μεθόδους διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή, να ενισχύσουμε τις συνθήκες της κυκλικής οικονομίας. Και φυσικά, προσπαθούμε έτσι ώστε τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως εταιρεία, με την υποστήριξη φυσικά και των πελατών μας που με χαρά συμμετέχουν σε κάθε δράση μας, έτσι ώστε να προστατέψουμε τον πλανήτη και να ανατρέψουμε την κλιματική αλλαγή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από αριστερά Σαμπαθιανάκης, Δασκαλάκη, Μπιτζιλέος, Μανιός
Από αριστερά Σαμπαθιανάκης, Δασκαλάκη, Μπιτζιλέος, Μανιός

Εκ μέρους του ΕΛΜΕΠΑ, ο κ. Μανιός δήλωσε «θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΑΕ για την υποστήριξή τους στην προσπάθεια υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου και να συγχαρούμε όλη την ομάδα τους για την έμπρακτη συμβολή τους. Τα θερμά μας συγχαρητήρια για την ιδιαίτερη ευαισθησία που έχουν δείξει στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, φροντίζοντας … τίποτα μην πηγαίνει χαμένο…. αξιοποιώντας όλα τα υπολείμματά τους. Με τη συγκεκριμένη συνεργασία επισφραγίζεται για μια ακόμα φορά η σχέση συνεργασίας της ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΑΕ με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, που τα τελευταία χρόνια έχει σταθεί αρωγός σε πολλές προσπάθειες του ιδρύματός μας».

Κρήτη

Καταστηματάρχες Κρήτης: Άδικο το μέτρο της απαγόρευσης και οδηγεί σε λουκέτα

Φωτό αρχείου

Με την αγωνία για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους ζουν οι καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλη την Κρήτη καθώς τα νέα μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους που ισχύουν από σήμερα τα μεσάνυχτα έως και τις 23 Αυγούστου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθούν, δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα και οικονομική ασφυξία.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti επαγγελματίες του χώρου τόνισαν ότι η κατάσταση είναι τραγική και ζήτησαν περαιτέρω στήριξη από την πολιτεία προκειμένου να μην βάλουν λουκέτο στα καταστήματά τους.

Ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος Ηρακλείου κ. Γιάννης Τσακιράκης χαρακτήρισε το μέτρο που επιβλήθηκε στην Κρήτη υπερβολικό και επεσήμανε ότι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αλλά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοσθούν ώστε να μην πάμε σε ένα γενικότερο lockdown.

Tον Οκτώβριο τα πράγματα θα είναι τραγικά μετά από ένα ήδη τραγικό καλοκαίρι, είπε ο κ. Τσακιράκης, εκφράζοντας φόβους για λουκέτα στην αγορά και ζητώντας από την κυβέρνηση να βάλει πλάτη και να κρατήσει όρθιες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας που φτάνουν τις 33.000 στην Κρήτη.

"Με τα 800 ευρώ δεν σωζόμαστε αλλά ούτε και δάνεια μπορούμε να πάρουμε", ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Ιεράπετρας κ. Μιχελαράκης που δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη ότι η απόφαση για περιορισμό της λειτουργίας των καταστημάτων αδικεί την Κρήτη που όλους αυτούς τους μήνες διατήρησε σε χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των κρουσμάτων σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας.

Πως θα αντέξουμε κάτω από από αυτές τις συνθήκες αναρωτήθηκε ο κ. Μιχελαράκης κρούωντας με τη σειρά του το κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση των επιχειρήσεων.