Κρήτη

Κόκκινο ακάρι η αιτία της ...φαγούρας στους ελαιοπαραγωγούς του Φόδελε

Το κόκκινο ακάρι η αιτία.

Από τη Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου, του Δήμου Μαλεβιζίου ανακοινώνεται ότι εξακριβώθηκε η αιτία που προκαλεί εξανθήματα και κνησμό στους ελαιοπαραγωγούς της Τοπικής Κοινότητας Φόδελε.

Υπό το συντονισμό του Αντιδημάρχου Πρωτογενούς Τομέα κ. Μιχάλη Αλμπαντάκη και έπειτα από αυτοψία που διενήργησε ο εντομολόγος, γεωπόνος κ. Μαυρικάκης Παύλος, στέλεχος της Υπηρεσίας, παρουσία του Προέδρου της Κοινότητας Φόδελε κ. Χαράλαμπου Παντερή,   διαπιστώθηκε ότι τα τσιμπήματα  προκαλούνται από ένα μικροσκοπικό κόκκινο άκαρι (σαν μικρό αραχνάκι).

Από την αυτοψία που διενεργήθηκε στην περιοχή του Φόδελε.
Από την αυτοψία που διενεργήθηκε στην περιοχή του Φόδελε.

Στο πλαίσιο της αυτοψίας διενεργήθηκε δειγματοληψία φύλλων με αυξημένο πληθυσμό  κόκκινων ακάρεων που απεστάλησαν σε εξειδικευμένους ακαρεολόγους στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την ταυτοποιήση του ακάρεος. Πιθανολογείται ότι είναι αρπακτικό άλλου επιβλαβούς εχθρού της ελιάς (δηλαδή ωφέλιμο) το οποίο όμως μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα και σε ανθρώπους και να εμφανίσουν εκτεταμένη αλλεργική κνίδωση σε  αλλεργικά άτομα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες μειώνεται η δραστηριότητα του ακάρεος και εκτιμάται ότι δε θα δημιουργήσει έντονα προβλήματα τους επόμενους μήνες που θα συνεχιστεί η ελαιοσυγκομιδή.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται στους παραγωγούς της τοπικής κοινότητας Φόδελε η αποφυγή ελαιοσυγκομιδής από αλλεργικά άτομα τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι πάνω από 20 βαθμούς C.

Κρήτη

Λασίθι

Κορωνοϊός - Νεάπολη Λασιθίου: Rapid test το Σάββατο

rapid test

Έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για κορωνοϊό (rapid test) σε πεζούς, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 27/02/2021 από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη Νεάπολη Λασιθίου.

Οι δειγματοληψίες θα διεξαχθούν στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στη Νεάπολη , από τις 10:00 έως τις 14:00, όπως απεικονίζεται στον χάρτη: 

 

χαρτης - Νεαπολη
χαρτης - Νεαπολη

Η προσέλευση του κοινού που επιθυμεί να υποβληθεί στο τεστ είναι ελεύθερη.

Οι προσερχόμενοι θα πρέπει να έχουν στείλει μήνυμα για μετακίνηση 1 στο 13033, να γνωρίζουν το ΑΜΚΑ τους ή τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας και τον αριθμό του κινητού τηλέφωνου στο οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του rapid test.

Η λήψη του δείγματος θα γίνεται ρινοφαρυγγικά και τα αποτελέσματα θα γνωστοποιούνται στους πολίτες μέσα σε λίγες ώρες.

Η δράση συνδιοργανώνεται από τον ΕΟΔΥ, την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Αγίου Νικολάου και τη Δημοτική Ενότητα Νεάπολης, με τη συμβολή της Αστυνομικής Δ/νσης Λασιθίου - Τμήμα Τροχαίας Αγίου Νικολάου.

Ειδήσεις σήμερα

Πανσέληνος με το «Φεγγάρι του Χιονιού»: Τι σημαίνει, πώς και πότε να το δείτε!

Τηλεδιάσκεψη Εργ. Κέντρων Κρήτης, Ρόδου, Κέρκυρας με τα Σωματεία Τουρ. Λεωφορείων

Κουντουρά σε Κομισιόν: Απαιτείται ευρωπαϊκό σχέδιο για την απρόσκοπτη μεταφορά εμβολίων