Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κεγκέρογλου: Να αποσυρθεί τώρα το επαίσχυντο ΦΕΚ μεταφοράς δημοσίων ακινήτων στο Υπερταμείο

Image
κεγκέρογλου
 clock 15:33 | 10/10/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

«Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το επαίσχυντο ΦΕΚ μεταφοράς δημοσίων ακινήτων στο Υπερταμείο που περιλαμβάνει ακόμη και την Κνωσσό!» ζητά με ανακοίνωσή του ο Γραμματέας και βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου.         

Αναλυτικά η παρέμβασή του έχει ως εξής:                        
 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια από τις πιο καταστροφικές αποφάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) για 99 χρόνια, ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους.
Έπειτα, εκδόθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής η εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Οικονομικών (απόφαση 86 ΦΕΚ Β’ 2317/19-6-18) και το σχετικό ΦΕΚ για τη μεταβίβασή τους, όπου τα 10.119 ακίνητα αναφέρονται μόνο με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης, και των λοιπών τους στοιχείων, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις αντιδράσεις.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έφερε στη Βουλή το θέμα, καλώντας τους αρμόδιους Υπουργούς να αποσύρουν το επίμαχο ΦΕΚ και να δώσουν πλήρη στοιχεία για όλα τα ακίνητα της  Ελληνικής επικράτειας που θέλουν να παραχωρήσουν στους δανειστές.
Ειδικότερα, αποκαλύφθηκε ότι στην Κρήτη 417 Δημόσια ακίνητα και ιστορικά κτίρια εκχωρούνται κρυφά από τις τοπικές κοινωνίες στο Υπερταμείο με απαίτηση των δανειστών.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, μετά από ενδελεχή έρευνα προκύπτει  ότι στον νομό Ηρακλείου εκχωρούνται στο Υπερταμείο 178 ακίνητα του δημοσίου στα οποία συμπεριλαμβάνονται και θησαυροί πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικά κτίρια όπως:
-Όλα τα ενετικά τείχη 
-Το φρούριο Κούλες
-Το κτίριο του Μουσείου
-Τα τρία κτίρια επί της οδού δικαιοσύνης (Περιφέρεια-Δικαστήρια-πρ.Αστυνομική Δ/νση)
-Το Πανάνειο Νοσοκομείο
-Τα Νεώρεια στο λιμάνι 
-Η Κνωσός όλη
-Ιστορικό κτίριο Αριάδνη στην Κνωσσό όπου υπογράφηκε η παράδοση των Γερμανών και όλη η έκταση γύρω του 
-Όλη η έκταση του Παγκρητίου Σταδίου και όλος ο περίβολος χώρος
-Όλα τα νταμάρια Κατσαμπά ( ΕΘΙΑΓΕ κλπ)
-Πάρκο Γεωργιάδη- Πάρκο Θεοτοκοπούλου και όλα τα πάρκα της πόλης
-Το στάδιο Ελευθερίας 
-Κηποθέατρο Ν Καζαντζάκη, Κηποθέατρο Μάνου Χατζηδάκη
-Όλες οι πλατείες (Ελευθερίας , Κορνάρου κ.α.)
-Πλατεία λιμανιού 18 Άγγλων
-Διάφορα παλιά κτίρια του Δημοσίου που ενοικιάζονται από ιδιώτες ( εφόδου , Βίγλα κ.α.)
Επίσης, 99 ακίνητα  από τον Νομό Ηρακλείου, έχουν έκταση πάνω από 1000 τ.μ., είναι εντός πόλεως και μπορούν να αξιοποιηθούν είτε για στέγαση Δημοσίων Υπηρεσιών , είτε αξιοποιώντας τα από Δήμους και Περιφέρειες και Κοινωνικούς Φορείς, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Επιπλέον τα ακίνητα που χρήζουν επισκευής ή συντήρησης, εξαιτίας του παραπάνω ΦΕΚ, ο μέχρι τώρα φορέας διαχείρισης τους δεν μπορεί να προβεί σε καμία ενέργεια, αφού νομικά απαιτείται προηγούμενη σύμβαση έναντι ενοικίου  με το Υπερταμείο που τώρα εμφανίζεται ως ιδιόκτητης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως κατήγγειλε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, στο «Ράδιο Κρήτη», αποτελεί το γεγονός ότι ενώ έχει εγκριθεί σχετική πίστωση για τη συντήρηση του κτιρίου των δικαστηρίων Ηρακλείου, δεν μπορεί να προχωρήσει, επειδή το Υπουργείο Δικαιοσύνης  δεν  υπογράφει τη σχετική σύμβαση έναντι ενοικίου με το Υπερταμείο στο οποίο τυπικά πια ανήκει το παραπάνω κτήριο. 
Στελέχη των Κτηματικών Υπηρεσιών του Δημοσίου, έκπληκτοι τρίβουν τα μάτια τους, διαπιστώνοντας τι ακίνητα ανά την Ελλάδα κρύβονται πίσω από τους κωδικούς.
Οι δήμαρχοι και  οι Περιφερειάρχες  έχουν αναστατωθεί για τα ακίνητα της αρμοδιότητάς τους, δηλώνουν ότι δεν ξέρουν τίποτα και δεν ενημερώθηκαν ούτε ρωτήθηκαν σχετικά από κανέναν και ζητούν διευκρινήσεις από τη Κυβέρνηση, η οποία όταν της ζητούσαν κτήρια για να καλύψουν  τοπικές ανάγκες έπαιρναν την απάντηση ότι δεν παραχωρούνται.
Η Κυβέρνηση, κατά τη προσφιλή της τακτική, αρέσκεται σε δηλώσεις και επιδίδεται σε πόλεμο εντυπώσεων, υποστηρίζοντας  ότι «από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όσα τυχόν από τα ανωτέρω ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 ή, γενικά, η μεταβίβαση τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις.»
Επειδή η παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 εξαιρεί της μεταβίβασης: «α. Αιγιαλούς, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοπους, β. περιοχές Ramsar, γ. περιοχές Natura, δ. αρχαιολογικούς χώρους, ε. αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής”.
Επειδή καθίσταται παραπάνω από αναγκαίο η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, να καταργήσει το ΦΕΚ μεταφοράς των ακινήτων στο Υπερταμείο και να έλθει σε συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις για την ανατροπή αυτής της επαίσχυντης δέσμευσης της Εθνικής Περιουσίας για 99 χρόνια μέσω του ξενοδιοίκητου Υπερταμείου.
 
Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να αποσυρθεί άμεσα το ΦΕΚ που μεταβιβάζει 10.119 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου στο ξενοδιοίκητο Υπερταμείο; 
Ειδικότερα για τα ιστορικά κτίρια, τους πολιτιστικούς θησαυρούς και τα ακίνητα που στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, με ποιο τρόπο προτίθεστε και τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε ώστε να διαφυλάξετε την παραμονή τους στο Ελληνικό Δημόσιο και την προστασία, χρήση και ορθή αξιοποίηση τους από αυτό;

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis