Έντονος προβληματισμός και ανησυχία γύρω από το περιστατικό κατολίσθησης του πρανούς στα δύο ειδικά σχολεία στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη στον Χωστό.
Πρόκειται για το Ενιαίο Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο και το ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου που φιλοξενούν μαθητές με κινητικές δυσκολίες.
Μιλώντας στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, η Στέλλα Μαρκάκη, μέλος του Συλλόγου ΙΡΙΔΑ, αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα της κατολίσθησης στο πρανές.
Η ίδια εκπροσωπώντας τους γονείς των παιδιών τόνισε την έλλειψη ασφάλειας γύρω από τις κτηριακές δομές κάνοντας λόγο για τάξεις που πλημμυρίζουν με τους καθηγητές να τοποθετούν παλέτες στα σημεία που υπάρχει νερό, για να παίρνουν τα αναπηρικά αμαξίδια αλλά και την κακή συντήρηση των τάξεων (μούχλα, κοβάδες μέσα στις αίθουσες καθώς στάζει το ταβάνι).
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως για την ασφάλεια των μαθητών οι εκπαιδευτικοί καλούνται να κλείνουν και το ρεύμα σε περιόδους έντονης βροχόπτωσης ώστε να μην υπάρξει περιστατικό ηλεκτροπληξίας.
Παράλληλα, το μικρό προαύλιο το οποίο βυθίζεται στα νερά σε μέρες βροχής, αναγκάζει τους μαθητές να στριμώχνονται ακόμη περισσότερο.
''Φανταστείτε να πρέπει να περιορίσεις σε έναν μικρό χώρο παιδιά με ψυχικές διαταραχές, που κάποια από αυτά έχουν τρομερή υπερκινητικότητα ενώ άλλα δυσκολέυονται να κινηθούν'' δήλωσε η κ. Μαρκάκη.
Οι διαλυμένες υποδομές των σχολείων είναι σε αυτή την κατάσταση για τουλάχιστον μία 20ετία, αντανακλώντας με τον πιο αρνητικό τρόπο την αδιαφορία της πολιτείας για τη σχολική στέγη.
Αναφορικά με την πρόσφατη κατολίσθηση η κ.Μαρκάκη τόνισε πως το τμήμα που υποχώρησε σχημάτισε γκρεμό 6 μέτρων, ύψος που θα μπορούσε να προκαλέσει θνάσιμους τραυματισμούς. Το ζήτημα θα μπορούσε να είχε τραγικά αποτελέσματα αν το σχολείο ήταν σε λειτουργία.
''Σήμερα θα μιλούσαμε για κηδείες εάν το σχολείο ήταν ανοιχτό'', δήλωσε η Στέλλα Μαρκάκη
Σημειώνεται πως δίπλα από τον γκρεμό βρίσκονται τα θερμοκήπια στα οποία οι μαθητές βρίσκονται συχνά λόγω των μαθημάτων γεωπονίας.
Εκπαιδευτικοί και γονείς ζουν «με το άγχος μέχρι να γίνει κάποιο ατύχημα».
Το ανατριαχιστικό της υπόθεσης 12 ώρες πριν το συμβάν οι γονείς του συλλόγου απέστειλαν έγγραφο στην αρμόδια υπηρεσία του ανέλαβε το έργο ρωτώντας γιατί ξεκίνησε λίγο πριν τον χειμώνα και ποια η πορεία του.
Είναι χαρακτηριστικό πως το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα λειτουργεί επί τόσα χρόνια κάτω από άθλιες συνθήκες βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές πολλών μαθητών και εκπαιδευτικών.
Την διαβεβαίωση ότι η κατάσταση αυτή θα αλλάξει με την αλλαγή να έχει ήδη ξεκινήσει, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αντώνης Περισυνάκης, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη.
Η Δημοτική Αρχή έχει θέσει σε λειτουργία το έργο ανέργεσης της ειδικής μονάδας του ΕΝΕΕΓΥΛ σε οικόπεδο στην οδό 62 Μαρτύρων.
Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί και ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο. Τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν για απαλλοτρίωσεις αλλά και για την γενικότερη ολοκλήρωση της μελέτης του έργου.
''Στόχος είναι να στεγαστούν στο νέο οικόπεδο και οι δύο σχολικές μονάδες (ΕΕΕΕΚ και ΕΝΕΕΓΥΛ), ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα χρειαστεί μια τριετία ή και τετραετία'' δήλωσε ο αντιδήμαρχος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ηράκλειο: Τραυματίστηκε υπάλληλος πρατηρίου υγρών καυσίμων
Κρήτη: 80χρονος κυκλοφορούσε με πιστόλι, γεμιστήρα και σφαίρες, στο αυτοκίνητο