Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Καθηγητής Σπυράκος στο Ράδιο Κρήτη: Ο σεισμός άφησε μεγάλες πληγές στα κτίρια - Τι πρέπει να γίνει

Image
Ετοιμόρροπο κτίριο από το σεισμό
 clock 11:12 | 12/10/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Τον οδικό χάρτη με τον οποίο πρέπει να κινηθεί πολιτεία και ιδιώτες για την ανοικοδόμηση των περιοχών που έπληξε ο σεισμός αλλά ταλαιπωρούνται και από τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις, ανέλυσε ο καθηγητής Αντισεισμικών κατασκευών στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και διευθυντής του εργαστηρίου αντισεισμικής τεχνολογίας κ. Κωνσταντίνος Σπυράκος, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη.

Θα πρέπει, είπε, να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός στο Αρκαλοχώρι και σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό και απόλυτος συντονισμός και συνεργασία με τους σεισμόπληκτους για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Να κατεδαφιστεί ότι κτίριο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές

Ο καθηγητής ανέφερε επίσης ότι, θα πρέπει να κατεδαφιστεί ότι έχει κριθεί ακατάλληλο προς κατοίκηση καθώς έχει πληγεί ανεπανόρθωτα ο φέρων οργανισμός τα μπετά δηλ, αλλά και όλα τα παλαιά κτίσματα δεκαετιών που έχουν χτιστεί με πέτρες.

Εάν, στη θέση τους μπορούν να ανεγερθούν νέα κτίρια, αυτά επεσήμανε ο κ.Σπυράκος θα πρέπει να είναι καλά μελετημένα και όπου χρειάζεται να ενισχυθούν περαιτέρω.

Γιατί "πληγώθηκαν" τα κτίρια

Πολλά από τα κτίρια δέχτηκαν χτύπημα από το σεισμό με δυνάμεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές για τις οποίες είχαν σχεδιαστεί γι αυτό υπέστησαν και σοβαρές ζημιές ενώ και η έλλειψη συντήρησης έπαιξε ρόλο σε αυτό.

Σε ένα μεγάλο σεισμό υπάρχουν τα κτίρια, τα οποία δεν έχουν απολύτως τίποτα, κτίρια όπου οι βλάβες είναι στους τοίχους και επισκευάζονται παρουσία πολιτικού μηχανικού, κτίρια με βλάβες σε δοκάρια και επισκευάζονται και σπίτια με φθορές σε υποστηλώματα και τοιχία ενώ αν δεν υπάρχουν κολώνες πρέπει να ενισχυθεί ο φέρων οργανισμός στο σύνολό του

Οι σεισμοί δημιουργούν αθροιστική καταπόνηση στις κατασκευές

Αναλύοντας τη διαδικασία ο κ.Σπυράκος ανέφερε ότι, μετά το σεισμό και τους ελέγχους στατικότητας των κτιρίων, υπάρχει ο πρωτοβάθμιος έλεγχος που χαρακτηρίζει κατοικίσημα ή όχι τα σπίτια και ο δευτεροβάθμιος που θα καταγράψει τι πρέπει να γίνει ακολούθως τονίζοντας ότι οι σεισμοί δημιουργούν αθροιστική καταπόνηση στις κατασκευές.

Ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών εξήγησε ότι θα πρέπει να γίνουν νέες γεωλογικές μελέτες στην περιοχή και ίσως μικροζωνική μελέτη και να ληφθούν υπόψη όλα τα σεισμολογικά δεδομένα και εάν χρειαστεί κάποια κτίρια να κατασκευαστούν σε άλλο σημείο από εκεί που βρισκόταν τα παλιά, ενώ λόγω του νέου αεροδρομίου που κατασκευάζεται η πολιτεία ενδιαφέρεται περισσότερο.

Για τους οικισμούς και προκειμένου να μην χάσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους πρότεινε πετρόκτιστες κατασκευές που θα πληρούν το αντισεισμικό κανονισμό και θα έχουν φέροντα οργανισμό δηλ μπετά.

Δεν έχουν υποστεί ζημιές τα μνημεία

Ο κ. Σπυράκος παράλληλα είναι και μέλος του Κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου(Κ.Α.Σ) και για το λόγο αυτό θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο για να δει από κοντά τις ζημιές και να κάνει αυτοψία σε μνημεία των περιοχών αυτών αλλά όπως είπε από τους ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την αρχαιολογική υπηρεσία δεν διαφαίνεται κάτι το σημαντικό.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Σε απόγνωση χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων - Καλούνται να επιστρέψουν εκατομμύρια ευρώ!

Πρώην Βάση Γουρνών: Την Παρασκευή η κατάθεση προσφορών για το "φιλέτο"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis