Κρήτη

Ισχυρός αναπτυξιακός μοχλός το Αρδευτικό Δίκτυο Μελάμπων

Μέλαμπες

Ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι επεκτάσεις του δικτύου άρδευσης και ύδρευσης στην Τοπική Κοινότητα Μελάμπων και με σχετική ανακοίνωση του ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους για λήψη και αξιοποίηση του νερού.

Σημεία υδροληψίας βρίσκονται στους εξής άξονες :

Από Άγιο Αντώνιο, Φαράγγι έως τον οικισμό κατά μήκος της οδού.

Από Παραδείσι, Νεκροταφείο, Άγιο Βασίλειο, Καλομάτη, Άλωνα, Βρουλόκαμπο, υπόστεγο Ζαχαρία κατά μήκος της επαρχιακής οδού προς Αγία Γαλήνη.

Από Σελί, Περβόλι, Τσικομίτατο, Κερατίδι κατά μήκος της οδού.

Από Βρουλόκαμπο προς Αλέξαινα, Λενικό, διακλάδωση Αη Γιώργη, Αμμούδια κατά μήκος των οδών.

Από Στεφανόλακο προς Άλωνα κατά μήκος του αγροτικού δρόμου.

Στο προσεχές διάστημα ξεκινούν εργασίες νέας επέκτασης του δικτύου από Άγιο Βασίλειο προς Χλωρό, Καρνολάκους.

Το εν λόγω δίκτυο βασίζεται σε 3 γεωτρήσεις, 5 δεξαμενές νερού, εκτείνεται σε έκταση 7 χιλιάδων στρεμμάτων με συνολικό μήκος 8 χιλιομέτρων περίπου, με 50 υδροληψίες, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει και τις δεξαμενές ύδρευσης του χωριού.

Όπως σημειώνει ο δημοτικός Σύμβουλος  Αντώνης Ε Τσουρδαλάκης​ 

"Στην πρώτη του κιόλας φάση το έργο, αποκατέστησε πλήρως την επάρκεια σε νερό και απομάκρυνε οριστικά τον κίνδυνο λειψυδρίας στον οικισμό . Έκτοτε, ουδέποτε υπήρξε διακοπή υδροδότησης, πράγμα που ήταν σύνηθες, σχεδόν καθημερινό, για πολλές ώρες ή ακόμα και μέρες κατά τη θερινή περίοδο, με ότι αυτό μπορεί να σήμαινε για την καθημερινότητα και τη δημόσια υγεία.

Ταυτόχρονα όμως το αρδευτικό δίκτυο αρχίζει να λειτουργεί και ως ισχυρό μέσο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που ταλαιπωρούν δεκαετίες τώρα την περιοχή.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά ικανοποίηση μου για την πραγματοποίηση του έργου, μια και αποτελούσε βασική προτεραιότητα μας ως δημοτική αρχή, από την πρώτη κιόλας χρονιά ανάληψης των καθηκόντων μας, ταυτόχρονα, διαχρονικός στόχος όλων των Κοινοτικών Συμβουλίων αλλά και καθολικό όραμα της τοπικής κοινωνίας του τόπου καταγωγής μου για έναν ολόκληρο αιώνα.

Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη για την εξαρχής υποστήριξη του στην πραγμάτωση του έργου και στη συνέχεια όλους όσους πίστεψαν, υπηρέτησαν, δούλεψαν, προσέφεραν ανιδιοτελώς, στο όνομα του «κοινού συμφέροντος», ειδικά αυτούς που δεν πρόλαβαν τελικά να το δουν να ολοκληρώνεται. Προσωπικά, αισθάνομαι να ανταποδίδω την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μου στο πρόσωπο μου όλα αυτά τα χρόνια!

Την αναπτυξιακή δυναμική που αυτό προσδίδει, τη σπουδαιότητα καθώς και το ρόλο που θα διαδραματίσει στο «παρόν» μα και στο «μέλλον» του τόπου, αφήνω να τα εκτιμήσουν, να τα αξιολογήσουν και να μιλήσουν για αυτά, οι συντοπίτες μου σήμερα καθώς επίσης οι «αγέννητοι» Μελαμπιανοί του αύριο!

Μοναδική υποχρέωση ίσως ακόμη, η ιστορική αποτύπωση, παρουσίαση, του πώς φτάσαμε στην επίτευξη του στόχου. Γιατί… τίποτα δεν είναι τυχαίο, τίποτα δεν χαρίζεται!!!

Απαιτείται αφοσίωση, πίστη στον στόχο, ορθή τεκμηρίωση, δουλειά, διεκδίκηση!!!

 

Κρήτη

Αγγελοπούλου: Η Σπιναλλόγγα πρέπει να ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

επίσκεψη Γιάννας Αγγελοπούλου στη Σπιναλλόγκα

Έκκληση προς την Πρέσβειρα καλής θελήσεως της Unesco κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη καθώς και στην υπουργό πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη για την στήριξη της προσπάθειας που είναι σε εξέλιξη για την ένταξη της Σπιναλόγκας στα Μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco , απήθυνε η πρόεδρος της επιτροπής “Ελλάδα 2021” κ. Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, η οποία χθες
συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου, επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο νησί που αποτέλεσε τόπο εγκλεισμού, κοινωνικής απομόνωσης και μαρτυρίου.

Στιγμιότυπο απο την επίσκεψη της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στο
Στιγμιότυπο απο την επίσκεψη της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στο "Νησί"

Η κ. Αγγελοπούλου, σε δηλώσεις της τόνισε :ότι η επιτροπή 2021 με επίγνωση  του ρόλου της, επιχειρεί ν ́ αναδείξει και να πείσει τους ανθρώπους εκτός Ελλάδας ότι εδώ υπάρχει ένας αστερισμός ιερών τόπων, ανάμεσά τους και η Σπιναλόγκα, το “μακρύ αγκάθι”, ένα νησί πόνου, από το οποίο πέρασαν διαφορετικοί πολιτισμοί : Ενετοί, Οθωμανοί και αργότερα έγινε το καταφύγιο των λεπρών, το μέρος που πέρασαν οι άνθρωποι αυτοί από την ζωή στον Άδη.

Πρόκειται για ένα οικουμενικό Μνημείο με αξίες και είναι υποχρέωση μας, να σεβαστούμε την ιστορία μας και ν ́ αναδείξουμε ότι ιερό έχει συμβεί τα 200 αυτά χρόνια στον τόπο μας. Συγκεκριμένα μέσα απ αυτό ν ́ αναδειχθούν αξίες, όπως η αντοχή, η γενναιότητα, η ανθεκτικότητα και η αγάπη για τη ζωή, ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της επιτροπής “Ελλάδα 2021”.

Συνάντηση κας Αγγελοπούλου με το Δήμαρχο Αγ. Νικολάου
Συνάντηση κας Αγγελοπούλου με το Δήμαρχο Αγ. Νικολάου

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσκεψη της κ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη στο νησί της Σπιναλόγκας, δηλώνοντας ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, για να φανεί η αξία του Μνημείου.

Μάλιστα όπως τόνισε με την βοήθεια της προέδρου της επιτροπής του “Ελλάδα 2021”, θα γίνουν τα επόμενα βήματα, προσδοκώντας ότι το λόμπυ που πρέπει να δημιουργηθεί μαζί με το υπουργείο πολιτισμού θα καταφέρει την επόμενη χρονιά να επιτευχθεί η ανακοίνωση της ένταξης της Σπιναλόγκας στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Η πρόεδρος της επιτροπής του “Ελλάδα 2021” ολοκλήρωσε την επίσκεψη της στον Άγιο Νικόλαο, συμμετέχοντας στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Blue Palace παρουσία φορέων και αρχών.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Blue Palace παρουσία φορέων και αρχών
Η εκδήλωση που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Blue Palace παρουσία φορέων και αρχών

Στην εκδήλωση αυτή, ανακοινώθηκε η πρόταση του Δήμου Αγίου Νικολάου, ενόψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και συγκεκριμένα η διοργάνωση φεστιβάλ κινηματογράφου – πρόταση – που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος κ. Χάρης Αλεξάκης. Την κ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, συνόδευσε ο κ.Νίκος Κανελόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιονίων Νήσων και μέλος της Ολομέλειας της επιτροπής  ̈Ελλάδα 2021”.