Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Το πείραμα της ΔΕΥΑΗ απέδειξε ότι τα νέα ψηφιακά υδρόμετρα δεν "γράφουν" αέρα (βίντεο)

Υδρόμετρα
 clock 13:17 | 10/07/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΗ της λειτουργία των νέων ψηφιακών υδρομέτρων που έχουν ήδη εγκατασταθεί πολλές περιοχές του Δήμου.

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΗ

Image
Υδρόμετρα

το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Η. Γιώργος Βουρεξάκης, ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Σπύρος Παπαευθυμίου και εκπρόσωπος της εταιρείας παραγωγής των υδρομέτρων. Την παρουσίαση και το πείραμα που ακολούθησε για να διαπιστωθεί εάν γράφουν αέρα τα νέα ψηφιακά υδρόμετρα παρακολούθησαν αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ηρακλείου Κώστας Δρακάκης, δημότες κ.α.

Image
Υδρόμετρα
Image
Υδρόμετρα

Το πείραμα απέδειξε ότι τα νέα υδρόμετρα δεν "γράφουν" τον αέρα. Μάλιστα το πείραμα επαναλήφθηκε αρκετές φορές για να το δουν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Δείτε το βίντεο από την επίδειξη:

Κατά την διάρκεια του πειράματος, είχαν συνδεθεί στο δίκτυο δυο υδρομετρητές, ένας μηχανικός παλαιού τύπου και ένας ψηφιακός και έγινε προσομοίωση όπου:

1. Αρχικά διοχετεύθηκε αέρας, ο οποίος έβγαινε κανονικά από την βρύση, χωρίς τα υδρόμετρα να γράφουν.

2. Στη συνέχεια, μαζί με τον αέρα, διοχετεύθηκε μικρή ποσότητα νερού. Τότε το παλιό (μηχανικό) έγραφε κανονικά και το νέο (ψηφιακό) δεν έγραφε τίποτα.

3. Αμέσως μετά έκλεισε ο αέρας και έτρεχε στο δίκτυο μόνο νερό. Τότε το παλιό έγραφε κανονικά από την πρώτη στιγμή και το νέο ψηφιακό έγραψε με καθυστέρηση μερικών δευτερολέπτων, μέχρι να επέλθει η πλήρωση του αγωγού (397 /ώρα).

4. Στο τέλος, ελαττώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό η ποσότητα του νερού, έτσι ώστε από την βρύση να τρέχει ελάχιστο, σαν νήμα. Τότε το μηχανικό σταμάτησε να γράφει, ενώ το ψηφιακό έγραφε κανονικά (22 /ώρα).

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν αλλαχθεί 18.000 υδρόμετρα, από τα συνολικά 48.000 και επεσήμανε ότι περίπου 20 εκατομμύρια ίδια υδρόμετρα έχουν τοποθετηθεί σε 42 χώρες, χωρίς να παρουσιάζουν προβλήματα. Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην εφαρμογή που από τον επόμενο χρόνο θα δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να βλέπουν την κατανάλωση που πραγματοποιούν αλλά και να εντοπίζουν πιθανές αφανείς διαρροές (οπότε ο δημότης μπορεί να υποβάλει αίτηση μείωσης του λογαριασμού του προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα του ζητηθούν), καθώς και στη δυνατότητα της ΔΕΥΑΗ να εκδίδει λογαριασμούς σε πιο σύντομα χρονικά διαστήματα, δεδομένου ότι έχει στοιχεία κάθε πέντε λεπτά.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ τέλος, αναφέρθηκε και στην απάντηση που έλαβε σήμερα από την ΕΥΔΑΠ, αναφορικά με το αίτημα ελέγχου της αξιοπιστίας των νέων υδρομέτρων από το διαπιστευμένο εργαστήριο που διαθέτει, που επίσης επιβεβαιώνει ότι είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές και απολύτως αξιόπιστα.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΗ Μανόλης Κοσμαδάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΥΑΗ και τις πολλές δυνατότητες ενημέρωσης που παρέχουν τα νέα υδρόμετρα.

Ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Σπύρος Παπαευθυμίου από την πλευρά του, τόνισε ότι η τεχνολογία των συγκεκριμένων υδρομέτρων είναι σε όλη την Ευρώπη η ίδια και πρόκειται για υδρόμετρα πιστοποιημένα με σειρά πιστοποιήσεων, όπου οι δυο πιο σημαντικές είναι μία πιστοποίηση ISO και μια πιστοποίηση ευρωπαϊκού τύπου η οποία είναι πάρα πολύ αυστηρή και λέει ξεκάθαρα πώς δουλεύουν. Επεσήμανε ότι η ακρίβειά τους, στις ταχύτητες που έχει το νερό στο Ηράκλειο, είναι της τάξης του συν πλην 0,5% και ξεκαθάρισε γιατί δεν γίνεται να μετρήσουν αέρα: «Τα υδρόμετρα αυτά είναι κατασκευασμένα για να μετράνε μόνο σωματίδια νερού. Ή υγρά τα οποία είναι αγώγιμα.» Τόνισε επίσης ότι: «Εμείς σχεδόν 10 χρόνια ασχολούμαστε με το κομμάτι της ευφυούς διαχείρισης των υδάτων σε οργανισμούς, έχουμε συνεργαστεί με πάρα πολλές ΔΕΥΑ στην Ελλάδα με την Κρήτη με όλους τους διαχειριστές. Αυτό που παρατηρούμε και είναι ξεκάθαρο είναι ότι με το που θα εγκατασταθούν αυτά τα υδρόμετρα, επειδή είναι καινούριος εξοπλισμός θα έχουν ακρίβεια στην μέτρηση, είναι ξεκάθαρο. Ο διαχειριστής η οποία είναι η ΔΕΥΑ Ηρακλείου στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορεί να μετρά όποτε θέλει. Κάθε μήνα να τιμολογεί; Κάθε δυο μήνες; Κάθε έξι μήνες; Με ακρίβεια.».

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της αντιπροσώπου εταιρείας στην Ελλάδα Δημήτρης Δούρος παρουσίασε τα δεδομένα των υδρομέτρων, την κατάσταση που επικρατούσε με τα παλιά υδρόμετρα και τις δυνατότητες καταγραφής και ανάλυσης των δεδομένων κάθε υδρομέτρου, όπως περνάνε στο σύστημα της ΔΕΥΑΗ και όπως θα μπορεί να τα βλέπει και κάθε Δημότης.

Την συνέντευξη Τύπου παρακολούθησαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Στέλα Αρχοντάκη και Γιώργος Σισαμάκης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Κώστας Δρακάκης, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Βασιλειών Στέλιος Χουρδάκης, μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ, εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης, αλλά και πολίτες που ήθελαν να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας των νέων υδρομετρητών.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Ξηλώνονται οι πυλώνες φωτισμού από την πλατεία Ελευθερίας

Ηράκλειο: Δύο 14χρονοι πίσω από διαρρήξεις σε αυτοκίνητα κοντά στο αεροδρόμιο

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis