Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Συμφωνία εν μέσω έντασης για τις κυκλοφοριακές αλλαγές στην πλατεία 18 Άγγλων

Image
Λότζια
 clock 13:37 | 09/12/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Η νέα κυκλοφοριακή πραγματικότητα που πρόκειται να διαμορφωθεί στην πλατεία 18 Άγγλων αλλά και τα παρελκόμενα των νέων ρυθμίσεων που έγιναν στην οδό Μιτσοτάκη κυριάρχησαν στη σύσκεψη που συγκλήθηκε σήμερα το πρωί στη Λότζια στη διάρκεια της οποίας αναδείχτηκαν κρίσιμα ζητήματα σε σχέση με τη στάθμευση και την κίνηση των οχημάτων στην πόλη που πυροδοτούν αντιδράσεις.

Μετά από μια δύσκολη συζήτηση που περιείχε πολλές εντάσεις, αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις επήλθε συμφωνία σε σχέση με τις αλλαγές που δρομολογούνται στην πλατεία 18 Άγγλων όπου προβλέπεται η κατάργηση του κυκλικού κόμβου η οργάνωση δύο λωρίδων κυκλοφορίας ανά ρεύμα, η οριοθέτηση χώρου θέσεων στάθμευσης ταξί δίπλα στην ψαραγορά, και χώρου στάσης με στέγαστρο για τα λεωφορεία, ενώ στην απέναντι πλευρά διευθετούνται οι ανάγκες στάθμευσης που υπάρχουν από επιχειρήσεις και τουριστικά λεωφορεία.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης, η κατάργηση του κυκλικού κόμβου είναι επιβεβλημένη αφού η ίδια η πραγματικότητα έχει δείξει ότι δε λειτουργεί και δε συνεισφέρει κυκλοφοριακά άρα θα πρέπει να αφαιρεθεί και στο πλαίσιο αυτό να γίνει μια αναδιαμόρφωση της κίνησης

Image
Λότζια

(Οι νέες ρυθμίσεις στην πλατεία 18 Άγγλων)

των οχημάτων και αναταξινόμηση των χωροθετήσεων με ένα τρόπο λειτουργικό που θα διευκολύνει όλους τους κλάδους αλλά και την κίνηση των επισκεπτών από την 25ης Αυγούστου προς το φρούριο Κούλε.

Ιδιαίτερα ζωηρή ήταν η συζήτηση και οι σχολιασμοί που έγιναν από εκπροσώπους των ταξί, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Λευτέρη Πετράκη να θέτει ζήτημα σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδιασμού και να εκφράζει ξεκάθαρους φόβους για το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε στη νέα τουριστική σεζόν και όλος ο σχεδιασμός να βρίσκεται στον αέρα.

Μαζική ήταν και η συμμετοχή κατοίκων της οδού Μιτσοτάκη στη σύσκεψη όπου έθεσαν σοβαρά ζητήματα σε σχέση με τη στάθμευση αλλά και τις εσοχές που όμως είπαν θα πρέπει να υπάρχουν για λόγους ασφάλειας και έκτακτης ανάγκης. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε ότι όλες οι διαγραμμισμένες θέσεις στάθμευσης θα δοθούν αποκλειστικά στους κατοίκους για να μπορούν να εξυπηρετηθούν και σύντομα θα γίνουν για το σκοπό αυτό και όλες οι αναγκαίες διαγραμμίσεις.

Σύμφωνος με όλο το νέο σχεδιασμό της διαμόρφωσης της πλατείας 18 Άγγλων δήλωσε και το αστικό ΚΤΕΛ δια μέσω του προέδρου του κ. Καλλέργου Βουλγαράκη, που μαζί με το Σωματείο Επιχειρηματιών Στάθμευσης έστειλαν ήδη εξώδικο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση μετά την απόρριψη της προσφυγής τους, -με την οποία ζητούν την ακύρωση

Image
Λότζια

της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που παρατείνει ως 31-1-23 τα μέτρα απαγόρευσης της κίνησης των οχημάτων στον άξονα της Δικαιοσύνης της Ίδης της Έβανς και της 1821-.

Για το σκοπό αυτό μάλιστα πρόκειται να καταφύγουν και στην Επιτροπή του άρθρου 152 εμμένοντας στη θέση τους για την κατάργηση της απόφασης που νομιμοποιεί την έξοδο των οχημάτων από τη ζώνη ανάπλασης. Στο μεταξύ, ξεκάθαρη θέση υπέρ της πεζοδρόμησης της ζώνης ανάπλασης του Κέντρου πήρε το Επιμελητήριο Ηρακλείου, μετά από μια έντονη συνεδρίαση στην οποία καταγράφηκαν σκληρές αντιπαραθέσεις, ζωηροί διάλογοι και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις καθώς είχαν κληθεί και ο μελετητής της νέας κυκλοφοριακής μελέτης της παλιάς πόλης

Image
Λότζια

και οι καταστηματάρχες της Έβανς της 1821 της Δικαιοσύνης και της Ίδης που έχουν συγκροτήσει μέτωπο διεκδικώντας να μην επιστρέψουν τα ΙΧ στη ζώνη ανάπλασης του κέντρου.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μανόλης Αλιφιεράκης με δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη εξηγεί, ότι η αποδοχή της πρότασης για την πεζοδρόμηση του κέντρου βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με το σχεδιασμό που δρομολογείται με την ενεργή συμμετοχή του Επιμελητηρίου σε σχέση με τη δημιουργία του open mall που «κουμπώνουν» σε απόλυτο βαθμό.

Ο ίδιος σημειώνει το πρωτόγνωρο εύρος της αποδοχής των πεζόδρομων και από την κοινωνία συνολικότερα και από τον εμπορικό κόσμο της πόλης που για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια, συσπειρώθηκε τόσο δυναμικά αυτοοργανώθηκε και δίνει τις μάχες του για να αναδείξει το αίτημα του. Παράλληλα τονίζει ότι η συναντίληψη που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με την πεζοδρόμηση δίνει την πραγματική προοπτική που ο Ηρακλειώτης ζητά για τον τόπο του και αυτό δεν μπορεί να το αγνοήσει κανείς.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Χάνουν την περιουσία τους χιλιάδες Κρητικοί - Λήγει η προθεσμία για τα 4 στρέμματα

Ηράκλειο: Δίνει μάχη για τη ζωή του ο εργαζόμενος που έπεσε από απορριμματοφόρο

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2023 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis