Συγκέντρωση στη Πλατεία Λιονταριών πραγματοποίησαν σήμερα (16/07) εργαζόμενοι από μονάδες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, το οποίο πλήττει το δημόσιο χαρακτήρα αυτών των δομών, όπως υποστηρίζουν.
Σε ανακοίνωση του ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, αναφέρει:
Μέσα στο καλοκαίρι και μετά από ένα χρόνο, η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου που διαλύει και κλείνει τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, χαρίζοντας εκατομμύρια ευρώ σε γνωστές για τον ρόλο τους Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) και σε ιδιώτες. Πρόκειται για την ολοκλήρωση ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος, με ενόχους την πολιτική της ΕΕ που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις. Την πολιτική που λογαριάζει ακόμη και την πρόληψη, την απεξάρτηση, την κοινωνική επανένταξη και την ψυχική υγεία ως κόστος για το κράτος και ως πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Με το νομοσχέδιο-έκτρωμα που ετοιμάζει, πάντα πιστή στις κατευθύνσεις της ΕΕ και πατώντας στις αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, προβλέπει μια σειρά νέων μέτρων εμπορευματοποίησης της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης. Καταργεί τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Δαφνί και Θεσσαλονίκης. Δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες ψυχικής υγείας θα λειτουργούν με κοινούς όρους, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Καταργεί τα δημόσια και δωρεάν "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, κλείνει διά της πλαγίας τα Κέντρα Πρόληψης, αφού δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027, και χρηματοδοτεί γενναία από το Ταμείο Ανάκαμψης τους ιδιώτες, τις ΜΚΟ και γενικά τους επιχειρηματίες για να δημιουργήσουν δομές και προγράμματα για λίγους και με ημερομηνία λήξης.
Η εμπειρία μας εδώ στο νομό δείχνει ότι οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις (Κέντρα Ψυχικής Υγείας κ.λπ.), με τη μοναδική κινητή μονάδα που έχει υπό την ευθύνη της όλο τον νομό να έρχεται διαρκώς αντιμέτωπη με την προοπτική της παύσης λειτουργίας της, λόγω λήξης των εξάμηνων συμβάσεων. Οι ανεπάρκειες αυτές αποτυπώνονται και στη νοσοκομειακή περίθαλψη, με την ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου να λειτουργεί με 150-200% πληρότητα, με ασθενείς στοιβαγμένους σε ράντζα σε συνθήκες αντιεπιστημονικές, επισφαλείς και αναξιοπρεπείς, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους υγειονομικούς.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη απορριφθεί από όλους τους επιστημονικούς φορείς και δεν διορθώνεται. Οι ανάγκες του λαού, των ψυχικά ασθενών, των χρηστών και των οικογενειών τους θυσιάζονται για ακόμη μία φορά στον βωμό του κέρδους. Έχουμε τη δύναμη να ματαιώσουμε τα εγκληματικά τους σχέδια σε βάρος των ασθενών μας. Προετοιμαζόμαστε για απεργία αν τολμήσουν και το φέρουν για ψήφιση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δήμος Ηρακλείου: Έρχονται κυρώσεις για τις ανεξέλεγκτες χωματερές
Ηράκλειο: Απάτη σε βάρος 80χρονης - Συνέλαβαν τον άνδρα που της πήρε 10.000 ευρώ