Σοβαρά εμπόδια προσβασιμότητας καταγράφονται στην Πλατεία Ελευθερίας τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με τα έργα αποκατάστασης που έχουν εκτελεστεί στο πλαίσιο της ανάπλασης που ολοκληρώνεται, παρά το γεγονός ότι εντοπίστηκαν εγκαίρως. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης και παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της δεν μπόρεσε να πείσει τους αρμόδιους ούτε για την ανάγκη να γίνει όδευση τυφλών ούτε να αλλάξει ο χρωματισμός στα χαμηλάεμπόδια που σήμερα έχουν το ίδιο χρώμα με το δάπεδο με αποτέλεσμα να μην είναι ευδιάκριτα στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης και να καταγράφονται ατυχήματα.
Επίσης η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης έχει διαπιστώσει ότι η πρόσβαση περιμετρικά της πλατείας από την πλευρά που σταθμεύουν τα ταξί έχει περιορισμένο χώρο για να κινούνται οι πεζοί και αυτό δυσκολεύει τις συνθήκες
προσβασιμότητας. Το ίδιο συμβαίνει και με τη διαμόρφωση που έχει γίνει ακριβώς απέναντι από το άγαλμα του Βενιζέλου όπου έχει δεσμευτεί τεράστιος χώρος για το πράσινο, ενώ ο χώρος που απέμεινε για τους πεζούς είναι εντελώς περιορισμένος.
Αντίστοιχα διαπιστώνεται ότι σε πολλά σημεία δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί σχάρες γύρω από τις φυτεύσεις των δέντρων που αναπτύσσονται σε χαμηλότερο επίπεδο από το έδαφος με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Μενέλαος Μαρκοδημητράκης για έναν άνθρωπο με πλήρη απώλεια όρασης, ο οδηγός όδευσης τυφλών είναι απολύτως απαραίτητος. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προαιρετικό διακοσμητικό στοιχείο αστικού εξοπλισμού, αλλά επιβάλλεται από τη νομοθεσία.
Ο ίδιος εξηγεί ότι η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών έχει καταθέσει πρότασή που αφορά στα χαμηλά εμπόδια που έχουν τοποθετηθεί εκ νέου, γύρω από την πλατεία Ελευθερίας, προτείνοντας το χρωματικό διαχωρισμό τους διότι στη σημερινή μορφή τους δεν γίνονται αντιληπτά από ανθρώπους με οπτική αναπηρία και αποτελούν παγίδες ατυχημάτων Επίσης έχει προτείνει να βάφεται στην άκρη του το πεζοδρόμιο ανά ένα μέτρο ώστε να είναι ορατά και αντιληπτά και να μη δημιουργούνται προβλήματα για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οπτική αναπηρία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τέμπη: Συνεχίζεται η δίκη για τα «χαμένα» βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας
Κρήτη: Ιδιώτες επενδυτές θέλουν να δώσουν νερό και ρεύμα στα ξενοδοχεία