Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Πως θα σωθεί ο ναός του Αγίου Μηνά - Ο καθηγητής Κουμούσης αναλύει το σχέδιο στο Ράδιο Κρήτη (φωτο)

Image
Άγιος Μηνάς
 clock 12:09 | 26/07/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Το εμβληματικό μνημείο του Ηρακλείου, ο Ιερός Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Μηνά, θα συνεχίσει να προστατεύει την πόλη και όλη την Κρήτη για τα επόμενα πολλά χρόνια και θα παραμείνει ως παρακαταθήκη χάρη στην ευαισθησία της κοινωνίας και της Χριστιανοσύνης για τις επόμενες γενιές.

Ο Άγιος Μηνάς που έχει "πληγωθεί" από το πέρασμα του χρόνου και τις κατά διαστήματα επισκέψεις του Εγκέλαδου ευτυχώς όχι με ηχηρό τρόπο άντεξε στο πέρασμα των χρόνων από το 1895 έως σήμερα ωστόσο είναι πλέον επιβεβλημένη η αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί.

Αυτός είναι και ο στόχος που σίγουρα θα επιτευχθεί καθώς μετά τη μελέτη που εκπόνησε η επιστημονική ομάδα του ομότιμου καθηγητή του Εργαστηρίου Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο Βλάσση Κουμούση και έχει εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού.

Image
Άγιος Μηνάς

Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει 9 τεχνικές εκθέσεις(γεωτεχνικές, διάβρωσης, μεταλλικών στοιχείων κ.α) 80 σχέδια κλπ

Το έργο της αποκατάστασης θα ξεκινήσει να υλοποιείται μετά και τη δέσμευση του Περιφερειάρχη Κρήτης στην πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο όπου και παρουσιάστηκε όλο το σχέδιο και η μελέτη του καθηγητή Κουμούση, ότι θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια.

Μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο κ.Κουμούσης ανέλυσε όλα τα δεδομένα που κατέγραψε η ομάδα του όσο αφορά τις ζημιές που έχει υποστεί ο ναός από τους σεισμούς διαχρονικά αλλά και τον μεγάλο σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στο Αρκαλοχώρι καθώς και τις λύσεις για την αποκατάσταση και ενίσχυση του ναού.

Εξαιρετικά τα θεμέλια του ναού - Ενίσχυση τοιχοποιίας

Ο καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχει μια συνεχής καταπόνηση του ναού που όμως έχει ισχυρά θεμέλια και όπως είπε χαρακτηριστικά η θεμελίωση είναι εξαιρετική. Από εκεί και μετά ξεκινούν όπως τα προβλήματα που κατέγραψε η μελετητική ομάδα και το τι πρέπει να γίνει για την περαιτέρω θωράκισή του.

Image
Άγιος Μηνάς

(Ρωγμές στα τόξα των θολίσκων των πλάγιων κλιτών)

Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο θα πρέπει να ομογενοποιηθεί η τοιχοποιία του ναού που έχει υποστεί ρωγμές με την χρησιμοποίηση ενός ειδικού ενισχυμένου κονιάματος που θα εισέρχεται βαθιά και θα δένει τις πέτρες μεταξύ τους.

Image
Άγιος Μηνάς

(Στις φωτογραφίες που μας παραχώρησε ο κ. Κουμούσης είναι εμφανείς οι ρωγμές)

Image
Αγιος Μηνάς

Ο καθηγητής εξήγησε ότι δεν μπορούμε να βάλουμε “πανοπλία” στο ναό, ωστόσο θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονες τεχνικές για την αποκατάσταση και ενίσχυσή του.

Πως θα ενισχυθεί ο μεγάλος τρούλος

Τα προβλήματα εντοπίζονται περισσότερο στα ψηλά τμήματα του κτιρίου και γι αυτό το λόγο η τοποθέτηση τρούλου διπλής συμμετρίας όπως ανομάζεται θα βοηθήσει στην αντισεισμική προστασία.

Τα τόξα(καμάρες) που ενώνεται ο τρούλος με το κυρίως κτίριο θα ενισχυθούν με ινοπλέγματα ανόργανης μήτρας όπως ονομάζονται δηλ κάτι σαν κρούστα με ελαστικό υλικό με τεράστια αντοχή ώστε να απορροφώνται οι δυνάμεις επιτάχυνσης ενός σεισμού ενώ στο κεντρικό κλίτος αντιστήριξη των καμαρών.

Θα ενισχυθούν οι κίονες του ναού

Όσον αφορά τους κίονες θα τοποθετηθούν δίδυμοι ελκυστήρες που θα έχουν ευεργετική επιρροή και θα τους ενισχύσουν.

Τα καμπαναριά θα ενισχυθούν με μεταλλικό κλωβό

Σύμφωνα με τον κ. Κουμούση η έντονη επιβάρυνση στα καμπαναριά ιδιαίτερα στο Βόρειο που είναι σε οριακή κατάσταση, απαιτεί πιο έντονη στήριξη με δεύτερη γραμμή “άμυνας” στις ταλαντώσεις σε περίπτωση σεισμού.

Συγκεκριμένα θα τοποθετηθεί στο εσωτερικό τους, ιδιαίτερα σε αυτό με τις καμπάνες μεταλλικός κλωβός που δεν θα είναι ορατός για να συγκρατήσει την οροφή και τον τρουλίσκο που είναι το ρολόι.

Image
Καμπαναριό Αγίου Μηνά

( Η ενίσχυση με μεταλλικό κλωβό των καμπαναριών)

Image
Καμπαναριό

Ο καθηγητής, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Κρήτης κ.Αρναουτάκη, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.Ευγένιο, τον πρωτοπρεσβύτερο του Αγίου Μηνά πατήρ-Εμμανουήλ Σταυρουλάκη,την επιστημονική του ομάδα και τις τοπικές αρχές,τονίζοντας ότι, η σημερινή γενιά θα κάνει το χρέος της απέναντι σε αυτό το μνημείο και κατέληξε λέγοντας ότι επειδή οι μελέτες για την αποκατάσταση του ναού έγιναν με σύγχρονα μέσα και μηχανήματα που είχαν εγκατασταθεί στο κτίριο, θα μπορούν να αξιοποιηθούν και μελλοντικά από άλλους επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης:

Τυμπάκι: Πανικός για ζευγάρι - Η σφαίρα "καρφώθηκε" στο μπάνιο του σπιτιού τους

Ηράκλειο: Πήγε να αγοράσει τσιγάρα και εξαφανίστηκε!

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis