Σημαντικές είναι οι εξελίξεις για τη διάσωση των παραδοσιακών ξυλοναυπηγείων σε όλη την Ελλάδα και των δύο που βρίσκονται στο Ηράκλειο μετά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στην Αθήνα τα μέλη του Πανελλήνιου συλλόγου τους με τον υπουργό Ναυτιλίας Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον γ.γ του υπουργείου κ. Κυριαζόπουλο, ένα θέμα που ανέδειξε την Τρίτη 11/2 το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη.
Όπως είχαν δηλώσει στην εκπομπή τόσο ο κ. Γιάννης Ανδρουλάκης πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων, όσο και οι δύο μοναδικοί επαγγελματίες στην Κρήτη που διατηρούν ξυλοναυπηγεία για ξύλινα δηλ αλιευτικά ή τουριστικά σκάφη στο καρνάγιο του λιμένα Ηρακλείου κ.Πετεινός και Βασιλειάδης υπήρχε ο κίνδυνος να βάλουν λουκέτο τα 2 παραδοσιακά ξυλοναυπηγεία ή να επιβαρυνθούν οικονομικά ακόμη περισσότερο επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς που είναι υποχρεωμένοι κάθε χρόνο να συντηρούν τα σκάφη τους, εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων στα μισθώματα που δρομολογούσε ο ΟΛΗ.
Η συνάντηση λοιπόν στην Αθήνα έβγαλε καλά νέα καθώς όπως δήλωσε σήμερα στην ίδια εκπομπή ο κ. Πετεινός, υπήρξε διαβεβαίωση από τον γ.γ κ. Κυριαζόπουλο ότι θα παρέμβει στη διοίκηση του ΟΛΗ για να υπάρξει λελογισμένη αύξηση των μισθωμάτων και όχι τριπλασιασμός ή τετραπλασιασμός τους. Επιπλέον στη συνάντηση που είχαν οι επαγγελματίες του χώρου και με τον υπουργό, αναδείχθηκαν οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ναυτιλίας για τη στήριξη των παραδοσιακών σκαφών και τη συνέχιση της λειτουργίας των καρνάγιων που ο ίδιος ο κ. Στυλιανίδης εξήγγειλε αργότερα στην ομιλία που απηύθυνε στην Ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), για τη διάσωση των παραδοσιακών ναυπηγείων της χώρας ενώ όπως είπε έρχεται και νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει τις συμβάσεις και άλλα ζητήματα στον τομέα αυτό.
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διπλωματούχων Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδας και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ναυπηγείων – Ταρσανάδων.
Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι έχουν πραγματοποιηθεί 13 παρεμβάσεις από το Υπουργείο για την διάσωση των παραδοσιακών ξύλινων σκαφών και των καρνάγιων, «έτσι ώστε» όπως είπε, «μεταξύ άλλων:
να καταγραφούν για πρώτη φορά τα καρνάγια στην ελληνική νομοθεσία,
να επιλυθεί το ζήτημα των παραχωρήσεων στον αιγιαλό,
να χαρακτηρίζονται ως παραδοσιακά και σκάφη, πέραν των πλοίων αναψυχής καθώς και
να δημιουργηθούν – σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας – σχολές με ειδικότητες που σχετίζονται με τη ναυπηγική βιομηχανία.».
Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία – και ιδίως με το Οικονομικών – αλλά και τα Λιμενικά Ταμεία, με στόχο την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για την απρόσκοπτη λειτουργία των καρνάγιων. «Στο πλαίσιο προσπάθειας ενίσχυσης του cluster που δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής, με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ 2021-2027 και σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουμε ήδη κερδίσει ένα μεγάλο κονδύλι για ένα ευρύτερο maritime cluster, μια από τις τρεις κατευθύνσεις του οποίου είναι η ναυπηγοεπισκευή με ένταξη και των καρνάγιων. Και έχουμε κερδίσει στη διαπραγμάτευση, όχι μόνο να υπάρχει επιδότηση προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά – είναι από τις σπάνιες φορές – που η Επιτροπή αποδέχεται να συνδεθεί η επιδότηση με τον ιδιωτικό τομέα, αυτό που λέμε private funds.».
Κλείνοντας ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής, υπογράμμισε πως για να επιβιώσει ο κλάδος της ναυπηγοεπισκευής πρέπει να οργανωθεί με σύγχρονα δεδομένα, καθόσον τα παραδοσιακά ξύλινα σκάφη προσφέρουν, ανέκαθεν, τις υπηρεσίες τους στο εμπόριο, στη μεταφορά επιβατών αλλά και γενικότερα στον ελληνικό πολιτισμό.
Διαβάστε επίσης:
Ηράκλειο: Προσπαθούν να ξυπνήσουν τον 27χρονο με την μηνιγγίτιδα