Εννέα χρόνια συμπλητώνονται από την θαυμαστή ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Μύρωνος του Θαυματουργού.
Μια ανακομιδή που έγινε με θαυμαστό τρόπο αφού ο ίδιος ο Άγιος, παρενέβη σε ευβλαβείς ανθρώπους - κατοίκους του ομόνυμου χωριού, ζητώντας να γίνει η εκταφή του σκηνώματος του!
Έτσι λοιπόν στις 12 Μαΐου 2014, βρέθηκαν τμήματα από τα ιερά λείψανα του Αγίου, μέσα στον τάφο τους, εντός του ναού, στο φερώνυμο ναό στο χωριό Άγιος Μύρωνας.

Πρόκειται για τμήματα οστών πάνω από 200 στον αριθμό που ήταν θαμμένα μέσα στην Εκκλησία.

Τα οστά είναι 16 αιώνων καθώς ο Άγιος φέρεται να έζησε μεταξύ 300 και 400 μ.Χ. Η περιοχή είναι συνδεδεμένη με την αρχαία Ραύκο ενώ η ανακομιδή των λειψάνων που έγινε παρουσία του Αρχιεπισκόπου και κατόπιν αποφάσεως του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου του έτους 2014.
Η αποκάλυψη των οστών έγινε καθώς υπήρξαν αναφορές από πιστούς και ιερείς για όνειρα και σημάδια.
Παρουσία του τότε Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ Ειρηναίου και του εφημέριου του ναού πρωτοπρεσβύτερου π. Νικολάου Κριτσωτάκη, πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων, με τις εικόνες να είναι συγκλονιστικές.
Ειδικοί απομάκρυναν τη μαρμάρινη πλάκα και λίγη ώρα αργότερα βίωναν μοναδικές στιγμές. Έκαναν τον σταυρό τους και προσκύνησαν τα ιερά λείψανα.
Κατά την ανακομιδή βρέθηκαν τα περισσότερα μέρη του σώματός του, αφού όπως είναι γνωστό, ο τάφος του κατά την Τουρκοκρατία είχε συλληθεί δύο φορές και πολλά λείψανα εκλάπησαν.

Επίσης, δέος κατέλαβε όλους τους παριστάμενους, όταν ο Ι. Ναός του και ο εξωτερικός χώρος - σύμφωνα με μαρτυρίες - πλημμύρισαν με μία έντονη και άρρητη ευωδία.
Η ζωή και το έργο του είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με την αρχαία πόλη της Ραύκου, η οποία υπήρξε η πατρίδα του αγίου και προς τιμήν του μετονομάστηκε αργότερα σε Άγιο Μύρωνα.

Η κοίμηση του Αγίου τοποθετείται περί το 350 μ.Χ.
Δείτε το βίντεο από την ανακομιδή το 2014:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ηράκλειο: Γιορτάζει την 9η επέτειο της θαυμαστής ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Μύρωνος
Άγιος Μύρων: Στον επισκοπικό θρόνο της Κρήτης
Άγιος Εφραίμ ο Μεγαλομάρτυρας: Τα Θαύματα και η Ιστορία του Αγίου