Πάνω από 5.000 στρέμματα αμπελοκαλλιέργειας και υπαίθριας καλλιέργειας έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά μετά τον τελευταίο καύσωνα που έπληξε το Ηράκλειο και ολόκληρη την Κρήτη.

«Υπάρχουν παραγωγοί σε χωριά και μικροχωριά του Ηρακλείου, που έχουν πάθει 100% ζημιά στις καλλιέργειες τους, με τα σταφύλια να είναι καμένα πάνω στο κλήμα και παραγωγοί που καθαρίζουν τώρα το αμπέλι τους, παρουσία μάρτυρα» αναφέρει στο ekriti ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρος Χιλετζάκης.

«Καλλιέργειες με καρπούζια στον Χάρακα και στο Μεσοχωριό, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς» επισημαίνει ο κ. Χιλετζάκης, λέγοντας ότι η τιμή της ντομάτας στην Μεσαρά αυξήθηκε κατακόρυφα, από 0,65 στο 1,10 ευρώ.

Αυτεπάγγελτη Αναγγελία για αποζημιώσεις έχει γίνει σε όλο τον νομό και μέχρι τις 17 Ιουλίου θα μπορούν να υποβάλλουν οι αμπελουργοί τις σχετικές δηλώσεις τους προς τους τοπικούς ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν τα αμπέλια τους από τον καύσωνα των τελευταίων ημερών.


Μετά τις 18 Ιουλίου κλιμάκιο με εκτιμητές θα περάσουν από όλες τις καλλιέργειες, προκειμένου να καταγράψουν το ύψος της ζημιάς.
Μάρα Μπέκα