Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης

Image
9059.jpg
 clock 19:54 | 18/12/2015 writer icon newsroom ekriti.gr

Με τρεις συλλεκτικές κάρτες υποδέχεται τα Χριστούγεννα το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών». Οι υπεύθυνοι του Μουσείου επέλεξαν χαρακτηριστικές σκηνές της Γέννησης του Θεανθρώπου από κορυφαία έργα των συλλογών του και δημιούργησαν μια συλλεκτική σειρά καρτ-ποστάλ, η διάθεση των οποίων έχει αρχίσει ήδη. 

Με επίκεντρο δύο σημαντικά έργα, την «Προσκύνηση των Μάγων» του Μιχαήλ Δαμασκηνού και την εικόνα «Τι σοι προσενέγκωμεν, Χριστέ», οι βυζαντινοί αγιογράφοι προσπαθούν να μεταδώσουν το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων και τη σημασία του δώρου.
Η «Προσκύνηση των Μάγων» είναι από τα πιο χαρακτηριστικά έργα της Κρητικής Αναγέννησης, χρονολογείται από το 1593 και απεικονίζει την προσέλευση τριών μάγων στη Βηθλεέμ και την προσφορά δώρων στον νεογέννητο Χριστό. Πρόκειται για μια πολυπρόσωπη εικόνα που συνδυάζει στοιχεία της βυζαντινής τέχνης και επιρροές της ευρωπαϊκής αναγέννησης.

8136.jpg

8136.jpg, by lamprakis

Η εικόνα «Τι σοι προσενέγκωμεν, Χριστέ» είναι έργο του 18ου αιώνα και εικονοποιεί το στιχηρό ιδιόμελο των Χριστουγέννων, ποίημα του μοναχού Ανατόλιου (Μονή Στουδίου Κωνσταντινουπόλεως - 8ος αιώνας). Στον ύμνο παρουσιάζονται τα πρόσωπα που συνδέονται με τη Γέννηση προσφέροντας δώρα στον νεογέννητο Χριστό (οι άγγελοι τον ύμνο, οι μάγοι χρυσό, λίβανο και σμύρνα, οι ποιμένες το θαύμα και το ανθρώπινο γένος τη μητέρα Παρθένο). Παρουσιάζονται, όμως, και τα άψυχα, που καταθέτουν τα δικά τους δώρα (η Γη προσφέρει το σπήλαιον, ο Ουρανός το φωτεινό άστρο, η Έρημος τη φάτνη) τονίζοντας με ποιητικό τρόπο τη συμμετοχή όλης της κτίσης στο μεγάλο αυτό γεγονός. Ο άγνωστος ζωγράφος μετατρέπει τον λόγο σε εικόνα, φιλοτεχνεί τα πρόσωπα που αναφέρονται και προσωποποιεί τον φυσικό κόσμο αποδίδοντας με θαυμαστό τρόπο το νόημα του ύμνου.

hmerologio_agia_aikaterinh_2a-page-001_1.jpg

hmerologio_agia_aikaterinh_2a-page-001_1.jpg, by lamprakis

Παράλληλα είναι διαθέσιμο και το πρώτο ημερολόγιο του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών». Πρόκειται για ένα 16φυλλο ημεροδείκτη τοίχου του έτους 2016, διαστάσεων 24 Χ 35 εκατοστών, με εκθέματα του μουσείου, κυρίως εικόνες -αντιπροσωπευτικά δείγματα της Κρητικής Σχολής. 

Έχουν επιλεγεί λεπτομέρειες από έργα που καλύπτουν μια λαμπρή περίοδο της κρητικής αγιογραφίας (14ος - 17ος αιώνας), ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται εικόνες κορυφαίων εκπροσώπων της κρητικής τέχνης, όπως ο Άγγελος Ακοτάντος και ο Μιχαήλ Δαμασκηνός. Εκτός από τις εικόνες περιλαμβάνεται και ένα θαυμάσιο δείγμα κεντητών αρχιερατικών επιμανικίων του 1858 με την παράσταση του Ευαγγελισμού. 

hmerologio_agia_aikaterinh_2a-page-004.jpg

hmerologio_agia_aikaterinh_2a-page-004.jpg, by lamprakis

Με το πρώτο αυτό συλλεκτικό ημερολόγιο το μουσείο φροντίζει να φέρει το ευρύ κοινό πιο κοντά στην τέχνη που αναπτύχθηκε στην Κρήτη κατά τους τελευταίους αιώνες της Ενετοκρατίας προσφέροντας εξαιρετικές αναπαραγωγές υψηλής ποιότητας και άριστης εκτύπωσης. 
Προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.
Το ημερολόγιο και οι χριστουγεννιάτικες κάρτες διατίθενται από το εκθετήριο του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης που στεγάζεται στο καθολικό της παλαιάς Μονής της Αγίας Αικατερίνης, στην ομώνυμη πλατεία στο κέντρο του Ηρακλείου. 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2023 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis