Κρήτη

Ηράκλειο: Νέες σοβαρές καταγγελίες από τους φοιτητές στις εστίες

κρητικη εστια

Σε σοβαρές καταγγελίες προχωρούν για ακόμη μία φορά ακόμη οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης που διαμένουν στις εστίες της Κνωσού, στο Ηράκλειο. Όπως καταγγέλουν, πριν λίγες ώρες, τους ααγορεύθηκε η είσοδος στο κτρίριο των εστιών και μάλιστα οι μαγνητικές κάρτες εισόδου που έχουν, απανεργοποιήθηκαν. 

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα καταγγέλουν:

Δεν πέρασε ούτε βδομάδα από τότε που καταγγείλαμε το καθεστώς φυλακής που ζούμε στις Φοιτητικές εστίες Κνωσσού στο Ηράκλειο Κρήτης και με τις πράξεις τους δικαίωσαν τα λόγια μας.

Γύρω στη μία τη νύχτα χθες, διαπιστώσαμε ότι μας απαγόρευσαν την είσοδο στο κτίριο των εστιών, απενεργοποιώντας τις μαγνητικές κάρτες εισόδου. Οι 20 φοιτητές που μείναμε στην εστία για το καλοκαίρι, δεν έχουμε πρόσβαση στα δωμάτιά μας. Η εντολή αυτή δώθηκε από την προϊσταμένη της φοιτητικής μέριμνας, Μαρία Καλλέργου Βουλγαράκη χωρίς να υπάρξει καμία προειδοποίηση.

Ο λόγος για τον οποίο συνέβη αυτό είναι διότι, όπως αναφέραμε και σε ανακοίνωση μας την προηγούμενη εβδομάδα, περίπου 35 άτομα έχουμε κάνει αίτηση για να παραμείνουμε στις εστίες το καλοκαίρι για σοβαρούς λόγους, όπως εργασία, ακαδημαικές υποχρεώσεις, ιατρικοί λόγοι κλπ, αλλά μόνο οι 16 έχουν γίνει δεκτοί. Να σημειώσουμε επίσης ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει τελειώσει καν η εξεταστική καθώς το τελευταίο μάθημα το δίνουμε στις 23/6.

Αυτό σημαίνει ότι μας απαγορεύουν να μείνουμε στα δωμάτια μας, την ώρα που τα περισσότερα δωμάτια της εστίας μένουν άδεια και τα υπόλοιπα τα χρησιμοποιούν ως ενοικιαζόμενα δωμάτια σε φοιτητές του εξωτερικού.

Σαν συνέλευση Φοιτητικών εστιών Κνωσσού έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η ιδιότητα του φοιτητή είναι μία από αυτές που τις κουβαλάμε όλο το χρόνο. Θέλουμε να μένουμε στο δωμάτιο μας και το καλοκαίρι, είτε για να διαβάσουμε σε ένα πιο ήσυχο περιβάλλον, είτε για να εργαστούμε και εξοικονομήσουμε χρήματα για το χειμώνα όταν δεν θα μπορούμε λόγω μαθημάτων, είτε για ιατρικούς λόγους, είτε για ακαδημαϊκές υποχρεώσεις, είτε για καλοκαιρινά εργαστήρια και άλλα πολλά. Γιατί λοιπόν να μένουν άδεια τα δωμάτια, ενώ εμείς έχουμε ανάγκη από διαμονή;

Όσον αφορά το σύστημα των μαγνητικών καρτών για την είσοδο, είχαμε δηλώσει εξαρχής την εναντίωση μας και εν τέλει δικαιωθήκαμε. Οι κάρτες δεν μπήκαν ως “κλειδί εισόδου” όπως τις παρουσίαζαν. Ήταν για να ελέγχουν ποιος θα μπαίνει και ποιος όχι.

Όσες προσπάθειες και αν κάνει η φοιτητική μέριμνα να μας στερήσει το δικαίωμα στέγασης (αυτή που υποτίθεται υπάρχει για να εξυπηρετεί τις ανάγκες μας), με όσους ύπουλους και πλάγιους τρόπους (καθώς δεν έχουν δώσει ποτέ ένα λογικό επιχείρημα για όλα αυτά), εμείς δηλώνουμε ότι δεν προκείται να μείνουμε άστεγοι.

Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο πανεπιστήμιο Κρήτης

Την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021,  στο πλαίσιο του κοινού έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης, μαζί με Καθηγητές του Ιδρύματος πραγματοποίησε συνάντηση, στο Αμφιθέατρο «Ν. Πετρίδη», με ομάδα ερευνητών – δημιουργών του εμβολίου Sputnik V, του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Gamaleya» της Μόσχας,  με επικεφαλή την ιατρό – ερευνήτρια, Natalia Anatolyevna Nikitenko.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Γκαμαλέγια» της Μόσχας,   η κα Ordzhonikidze Maria Konstantinovna, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Εθνικών Έργων στον Τομέα της Ιατρικής Μικροβιολογίας, μαζί με ομάδα δέκα Ερευνητών του Ινστιτούτου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης καλωσόρισε την ομάδα Ερευνητών στο Ίδρυμα και έδωσε το λόγο στην ερευνήτρια Daria Grousova, η οποία έδωσε διάλεξη με θέμα: “Sputnik V vaccine”. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της ομάδας των ερευνητών και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η συζήτηση εστιάστηκε στην αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια του εμβολίου Sputnik V, σε θέματα βασικής έρευνας της δημιουργίας του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς και  σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης.

Από πλευράς του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχαν, οι κ.κ. Στρατάκης Εμμανουήλ, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Αριστείδης Τσατσάκης , Καθηγητής Τοξικολογίας και Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας  Επιστημών της Ρωσίας, Γκιζελή Ηλέκτρα, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, Κοφτερίδης Διαμαντής, Καθηγητής Γενικής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας, Λιονής Χρήστος, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Ρίζος Απόστολος, Καθηγητής στον Τομέα Φυσικοχημείας, Σαρρής Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας, Σουρβίνος Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας,  Στυλιανάκης Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Επιγενετικής, Τερσένοβ Άλκης, Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Στατιστικής,  Χαμηλός Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας - Μικροβιακής Παθογένεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 129 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Ασφαλή τα εμβόλια για τους καρκινοπαθείς

Κορωνοϊός: Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί στον παιδίατρο

ESPA BANNER