Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Εναλλακτικές λύσεις για την παιδική προστασία

prostasia_anilikon.jpg
 clock 18:54 | 18/10/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα "Εναλλακτικές λύσεις παιδικής προστασίας" από το  Κέντρο Ερευνών Ρίζες,Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7-Οκτωβριου 2015  στο χώρο των ιδρυμάτων Καλοκαιρινού 

Το Κέντρο Ερευνών Ρίζες ιδρύθηκε το 1999 και είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Συστήθηκε από ενήλικα υιοθετημένα άτομα και σκοπός του είναι:

- η πρόνοια ενηλίκων υιοθετημένων ατόμων που αναζητούν τις ρίζες τους και

- η προαγωγή της έννοιας της αναδοχής και της υιοθεσίας ως ιδιαίτερη κοινωνική πρακτική στο χώρο της Παιδικής Προστασίας.

Λειτουργεί σαν ερευνητικό κέντρο, διαθέτει Τράπεζα «Αναζήτησης» και «Κατάθεσης» για τους ανθρώπους που αναζητούν τις ρίζες τους, με ενημέρωση αρχείου στην αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Συνεργάζεται με έμπειρους και πρόθυμους συμβούλους και αξιόλογους ειδικούς επιστήμονες.

Συνεργάζεται με όργανα και φορείς κρατικούς, κοινοτικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς κ.α. με στόχο την προαγωγή  εναλλακτικών λύσεων για την παιδική προστασία προς όφελος της  ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων.

Παρεμβαίνει γνωμοδοτικά και συμβουλευτικά σε θέματα πολιτικής και νομοθεσίας που αφορούν την παιδική προστασία με την ανάδειξη θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας Συνεργάζεται με  φορείς κρατικούς, κοινοτικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς κ.α. με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων..

Παρά το  ότι η χώρα μας έχει υπογράψει τη Χάρτα Δικαιωμάτων του Παιδιού, την υπογραφή αυτή δεν την τιμά. Και εκτός από το ότι δεν παρέχει τις υπηρεσίες που οφείλει στα παιδιά/εφήβους και τις οικογένειές τους, αφήνει ακάλυπτο και το άλλο σκέλος αυτής της υπόθεσης που είναι η πρόληψη και αφορά τους αυριανούς ενηλίκους της χώρας μας.

 Η ημερίδα ξεκίνησε με την κα Θεοδωροπούλου Μαίρη εκπρόσωπος Κέντρου Ερευνών Ρίζες ΑμΚΕ  « Χαρτογράφηση Ιδρυμάτων κλειστής παιδικής προστασίας το έτος 2014»  η οποία αναφέρθηκε στη καταγραφή των ιδρυμάτων  που λειτουργούν στη χώρα μας      προτείνοντας τις εναλλακτικές λύσεις  της υιοθεσίας και αναδοχής  παρά τον εγκλεισμό των παιδιών σε ιδρύματα που περισσότερο στοιχίζει  οικονομικά αλλά και εις βάρος της ανάπτυξης τους   η κα Φραγκιουδάκη Μαρία Κοινωνική Λειτουργός Δ/σηςΔημ. Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ηρακλείου  για την   « Αναδοχή πρόσκληση και πρόκληση, η εφαρμογή της στην ΠΕ Ηρακλείου - Δυσκολίες και Προβληματισμοί»                                                                                                                       ο  κος Πουμπλάκης Ευστράτιος Πρόεδρος Σωματείου ΣΤΗΡΙΖΩ Χανίων και Μέλος Συλλόγου Αποφοίτων Κέντρων Παιδικής Μέριμνας Κρήτης « Η εμπειρία υλοποίησης και λειτουργία του Ξενώνα Εφήβων στα Χανιά Κρήτης» ο κος  -Μπίτσιος Παναγιώτης Αναπληρωτής Καθ. Ψυχιατρικής Διευθυντής Παιδοψυχιατρικής κλινικής ΠΑΓΝΗ για την  άμεση αναγκαιότητα λειτουργίας Ξενώνα Εφήβων στη Περιφέρεια Κρήτης» η κα  Κούτρα  Κατερίνα Κλινική Ψυχολόγος, MSc,PhD. Διεύθυνση    Κοινωνικής Ανάπτυξης Δήμου Ηρακλείου, για την Απομάκρυνση του παιδιού από την οικογένεια-Ιδρυματοποίηση: Σκέψεις και συναισθήματα του ειδικού ψυχικής υγείας                      Τατιάνα Γκόρνη Πτυχιούχος Ψυχολογίας Σύμβουλος Ψυχικής υγείας  Κέντρο Ερευνών Ρίζες ΑμΚΕ, « Θεωρία Δεσμού» η εκπροσωπος -ΑμΚΕ  ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ  Σπυριδάκη Αλεξάνδρα ψυχολόγος-ειδική εκπαιδευτικός, «για την   Προοπτική στα δυναμικά που αναπτύσσονται στην οικογένεια που γίνεται ανάδοχος ή υιοθετεί  η κα  Ελπινίκη Χατζηδάκη Μέλος ΔΣ Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Ιωάννη Κνωσού και υπεύθυνη ομάδας αλληλεγγύης, για Καλές πρακτικές στη κοινότητα για παιδιά και εφήβους » και τελος ο κος Κοκκώνης Διονύσης από τα  Ιδρύματα Καλοκαιρινού
« Σημαντικη  ήταν η βοήθεια  της συντονίστριας του δευτέρου τραπεζιού  της  Ζαχαροπούλου Μαρίας  Κοινωνική Λειτουργού στη  Παιδοψυχιατρική κλινική ΠΑΓΝΗ                                            Ακολούθησε συζήτηση με όλους τους παρευρισκόμενους με την συμμετοχή και παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου και αρμόδιου σε θέματα υγείας και πρόνοιας κου Βαμβακα Λάμπρου που ενημέρωσε  για το σημαντικό ρόλο που η περιφέρεια Κρήτης έχει στο θέμα της παιδικής προστασίας  

Στη συνέχεια  διαβάστηκαν τα έργα της μαντινάδας της ρίμας και του ριζίτικου από το διαγωνισμό που ειχε γίνει και η ημερίδα έκλεισε   με  την ευγενική συμμετοχή του  Κρητικού μουσικού σχήματος με τον Νίκο Ηλιάκη λύρα τραγούδι και Μπαλτζάκη Μηνά λαούτο.

Παρά το ότι η χώρα μας έχει υπογράψει τη Χάρτα Δικαιωμάτων του Παιδιού, αλλά την υπογραφή αυτή δεν την τιμά. Και εκτός από το ότι δεν παρέχει τις υπηρεσίες που οφείλει στα παιδιά/εφήβους και τις οικογένειές τους, αφήνει ακάλυπτο και το άλλο σκέλος αυτής της υπόθεσης που είναι η πρόληψη και αφορά τους αυριανούς ενηλίκους της χώρας μας.

Οι υπηρεσίες παιδικής προστασίας όπως αναφέρει και ο αναπληρωτής καθηγητής παιδοψυχιατρικής κ. Κολαιτης  χρειάζεται να διερευνούν σχολαστικά τις συνθήκες διαβίωσης και τη λειτουργία των οικογενειών που αναφέρεται ότι παραμελούν ή κακομεταχειρίζονται τα παιδιά τους. Υπάρχουν και πρέπει να αναζητούνται λύσεις φροντίδας των οικογενειών που είναι σε ανέχεια, τόσο σε πρακτικό όσο και σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Κοινωνικά ιατρεία, παντοπωλεία, κινητές ιατρικές μονάδες κ.λπ. να αξιοποιούνται προς όφελος αυτών των οικογενειών. Η γειτονιά να ξαναγίνει αυτό που ήταν κάποτε, δηλαδή μια αλληλέγγυα κοινότητα που νοιάζεται και φροντίζει, δεν περιθωριοποιεί, δεν στιγματίζει και δεν περιορίζεται σε καταγγελίες. Οι διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας παιδιών να μην είναι τόσο χρονοβόρες, . Η απομάκρυνση ενός παιδιού από την οικογένειά του να είναι η τελευταία επιλογή. Πολύ περισσότερο η «φιλοξενία» του σε ίδρυμα. Η χώρα δεν πρέπει να ξαναγυρίσει στην εποχή των ιδρυμάτων και μάλιστα για τη στέγαση παιδιών που είναι υγιή, αλλά έτυχε να μεγαλώνουν σε οικογένειες που βιώνουν μεγάλη ανέχεια.

Εξίσου σημαντικές είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στις οικογένειες αυτές, που συχνά δεν απευθύνονται στις υπηρεσίες, για την ενδυνάμωση των γονέων στο ρόλο τους.

Οι δράσεις αυτές μπορεί να είναι αποτελεσματικές στη μείωση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, της επιθετικότητας, της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και της χρήσης ουσιών καθώς και στην αύξηση των δεξιοτήτων των νεαρών να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες. Τα οφέλη από τέτοιες συγκεκριμένες έγκαιρες παρεμβάσεις επιφέρουν μακροχρόνια περισσότερο όφελος παρά κόστος.
σε συνεργασία με άλλους αξιόπιστους φορείς και φυσικά με την υποστήριξη της πολιτείας,

Ως προς τη συνολικότερη λειτουργία του συστήματος παιδικής προστασίας, υπογραμμίστηκε  η ανάγκη να προωθηθούν εναλλακτικές λύσεις στην ιδρυµατική φροντίδα µε την υποστήριξη των οικογενειών σε κρίση και την ενίσχυση του θεσµού της αναδοχής, που θα πρέπει να µπορεί να ενεργοποιείται και χωρίς την τοποθέτηση ενός παιδιού σε ίδρυµα, και την ειδική µέριµνα για την ελαχιστοποίηση της διάρκειας παραµονής των παιδιών σε ιδρύµατα, καθώς στη χώρα µας κατά µέσο όρο υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τα 7 χρόνια. Τέλος, επισημάνθηκε  η ανάγκη ενός ενιαίου θεσµικού πλαισίου για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη νεαρών ενηλίκων που αποχωρούν από ιδρύµατα, και µέριµνα για σύσταση δοµών υποστηριζόμενης διαβίωσης για νεαρούς ενήλικες µε ελαφρές ή σοβαρές αναπηρίες που έχουν µμεγαλώσει σε ιδρύµατα και χρήζουν δια βίου υποστήριξης προκειµένου να µπορέσουν να ζήσουν ανεξάρτητα στην κοινότητα.

. Ας αναλάβουμε όλοι (πολιτεία, φορείς, πλαίσια, ειδικοί, κοινωνία) τις ευθύνες μας και ας βοηθήσουμε σε ένα θέμα που αφορά όλους

Ευχαριστούμε το ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ  ΡΙΖΕΣ  που με αφορμή την ημερίδα έδωσε την ευκαιρία ενός ουσιαστικου διαλόγου  για την ανάδειξη των δικαιωμάτων των παιδιών που είναι σε κίνδυνο με την ευχή να  ριζώσoυν  στην Κρήτη    όλους τους ομιλητές  που με τις παρουσιάσεις τους έκαναν σημαντικές προσεγγίσεις ο κάθε ένας από την δική του σκοπιά   και τους χορηγούς τα ιδρύματα καλοκαιρινού τα ξενοδοχεία GALAXY και DREAMMARIN  τον κο Μανώλη Πουλιανακη οικονομολόγο  και την  εταιρία HOUSE SERVISES  .    

Βασίλης  Καφετζακης  Κοινωνικός  Λειτουργός  MSc  [email protected]

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis