Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Βγαίνει στον "αέρα" η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας

Image
μελέτη πλατεία ελευθερίας
 clock 14:06 | 12/04/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του σημαντικού έργου της αποκατάστασης της πλατείας Ελευθερίας καθώς η Οικονομική Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός και ο στόχος που έχει τεθεί, είναι το έργο να έχει συμβασιοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο.

Όπως είναι γνωστό, το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τίθενται σφιχτές προθεσμίες για την εκτέλεση του, ώστε να απορροφηθούν τα κονδύλια που έχουν δεσμευτεί.

Στο ίδιο χρηματοδοτικό πακέτο εντάσσονται δύο ακόμα σημαντικά έργα και συγκεκριμένα η ανάπλαση της του δικτύου πεζοδρόμων στην Αγία Τριάδα με κεντρικό άξονα την οδό Δελημάρκου με το ποσό του 1.600.000,00 € (με ΦΠΑ 24%), εκ των οποίων το ποσό του 1.040.000,00 € θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το υπόλοιπο ποσό που ανέρχεται σε 560.000,00 € θα καλυφθεί από ιδίους πόρους του Δήμου Ηρακλείου.

Παράλληλα χρηματοδοτείται η υπογειοποίηση των δικτύων ΔΕΔΔΗΕ στο νέο δίκτυο των πεζοδρόμων που θα διαμορφωθεί με το ποσό των  187.869,97 € (με ΦΠΑ 24%), η οποία επίσης θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τι προβλέπει η μελέτη για την πλατεία Ελευθερίας

Μετά από αναμονή δεκαετιών ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, ένα μεγάλο έργο το οποίο έρχεται να αποκαταστήσει τις βαριές φθορές που έχει υποστεί ένας από τους μεγαλύτερους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, που εμφανίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Όπως είναι γνωστό σήμερα η πλατεία ασφυκτιά από πληθώρα εμποδίων για τους πεζούς, από έλλειψη πρασίνου, και έχει απολύτως υποβαθμιστεί από τις σπασμένες πλάκες σε ποσοστό επιφανείας περίπου 50%.

Επίσης, ο χώρος έχει παρακμάσει από τον κατεστραμμένο αστικό εξοπλισμό, τις φθορές των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και συνολικότερα από την έλλειψη ασφαλούς κυκλοφορίας οχημάτων, πεζών.

Image
πλατεία ελευθερίας

Τα προβλήματα αυτά καλείται να θεραπεύσει η μελέτη ανάπλασης που ετοιμάζεται να δημοπρατήσει η Λότζια με σκοπό να επουλώσει τις ανοικτές πληγές που υπάρχουν. Η μελέτη στο κεντρικό τμήμα της πλατείας, το “BELVEDERE προβλέπει τη διατήρηση των σημερινών υψομετρικών σταθμών και χαράξεων, τη διατήρηση των υφιστάμενων δέντρων τη διατήρηση και συντήρηση μέρους των υφιστάμενων καθιστικών από σκυρόδεμα ώστε να είναι ασφαλής για τους χρήστες. Η πρόσβαση στην πλατεία θα γίνεται είτε μέσω σκαλοπατιών είτε μέσω των υφιστάμενων αλλά και νέων ραμπών πρόσβασης προδιαγραφών ΑΜΕΑ δυτικά της πλατείας.

Προβλέπεται η διατήρηση των υφιστάμενων φωτιστικών ιστών και η συντήρηση ή αντικατάσταση των φωτιστικών υφιστάμενων σωμάτων τους. Ειδικότερερα θα γίνει προσπάθεια συντήρησής τους ώστε να αποφευχθεί το όποιο πρόβλημα στατικότατας και θα τοποθετηθούν νέα φωτιστικά σώματα ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη επιθυμητή απόδοση φωτισμού της πλατείας.

Προβλέπεται η καθαίρεση των υφιστάμενων σχαρών δένδρων (ευκάλυπτοι) που σηκώνονται από τις ρίζες τους και η δημιουργία νέων υπερυψωμένων, ελλειψοειδών και κυκλικών παρτεριών, χαμηλής ανθοφόρου βλάστησης τα οποία δίνουν χρώμα στο ασπρόμαυρο φόντο της πλατεία. Τα παρτέρια αυτά θα χρησιμοποιούνται ως καθιστικά και θα είναι κατασκευασμένα από εμφανές σκυρόδεμα υψηλής αντοχής ύψους 45εκ. και πλάτους 45εκ., φωτοκαταλυτικής επιφάνειας για την αντιμετώπιση των τοξικών ουσιών που υπάρχουν στον αστικό αέρα που προκαλούν οσμές, ρύπους και είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Η επιφάνεια που θα χρησιμοποιείται ως κάθισμα θα καλύπτεται με στοιχεία πριστής ξυλείας εμποτισμένης Φινλανδικής Πεύκης διαμορφώνοντας ένα άνετο χώρο ξεκούρασης.

Ακόμα προβλέπεται η αντικατάσταση των πλακών στο κεντρικό τμήμα “BELVEDERE” λόγω των μεγάλων φθορών που έχουν προκύψει τόσο με το χρόνο όσο και με τις χρήσεις της πλατείας. Θα χρησιμοποιηθούν πλάκες από μάρμαρο Φαιστού κοπανιστό, προς αποφυγή της ολισθηρότητας, σε μεγαλύτερο πάχος 4-5εκ. για να επιτευχθεί η μέγιστη αντοχή. Θα γίνει αντικατάσταση της φθαρμένης πλακόστρωσης περιμετρικά του κτιρίου της Περιφέρειας με σκληρό πωρόλιθο χρώματος ώχρας μεγαλύτερου πάχος ( 4-5εκ.), για την ανάδειξη και αισθητική αναβάθμιση με μικρότερη απορρόφηση θερμότητας από την ηλιακή ακτινοβολία. Ακόμα προβλέπεται η διαμόρφωση ενός μεγάλου χώρου πρασίνου (320τ.μ.)  περιμετρικά από την προτομή του Ν. Καζαντζάκη και τους υφιστάμενους φοίνικες στο νότιο τμήμα της πλατείας (πλατεία Ιατρικού).

Image
πλατεια ελευθερίας

Το σχήμα του νέου παρτεριού αποτελεί μια μικρογραφία του του κεντρικού τμήματος “BELVEDERE” της πλατείας. Ο χώρος εμπλουτίζεται με χαμηλή φύτευση και δέντρα που προσφέρουν σκίαση ενώ περικλείεται από καμπυλόγραμμο καθιστικό από εμφανές σκυρόδεμα υψηλής αντοχής, φωτοκαταλυτικής επιφάνειας για την αντιμετώπιση των τοξικών ουσιών που υπάρχουν στον αστικό αέρα. Το ένα τμήμα αυτού θα έχει ύψος 45εκ. και πλάτους 45εκ. και θα χρησιμοποιείται ως κάθισμα, διαμορφώνοντας ένα άνετο χώρο ξεκούρασης. Το υπόλοιπο τμήμα που θα περιβάλει του υφιστάμενους φοίνικες θα είναι χαμηλού ύψους περίπου 15εκατ..

Ακόμα η μελέτη προβλέπει την ανάπλαση της διαδρομής από την Πλατεία προς το πάρκο Γεωργιάδη και τη σύνδεσή τους. Δημιουργείται μια λωρίδα πρασίνου που περιλαμβάνει τα μεγάλα υφιστάμενα δέντρα σε συνδυασμό με χαμηλή φύτευση που αρχίζει από το πάρκο Γεωργιάδη ως την πλατεία Ελευθερίας κατά μήκος της διαδρομής των πεζών. Ακόμα προβλέπει την ανάπλαση της περιοχής γύρω από την πλατεία από τη Λ. Δικαιοσύνης έως το Αρχαιολογικό Μουσείο η οποία αποτελεί συνέχεια της μελέτης Ανάπλασης Δικαιοσύνης – Καλοκαιρνού.

Γι’ αυτό και ακολουθείται το ίδιο μοτίβο στη διαμόρφωση των πεζοδρομίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Ταυτοποίησαν τον άνδρα που "γάζωσε" με καλάσνικοφ τη μάντρα

Κρήτη: Φωτιά σε διαμέρισμα - Με εγκαύματα στο νοσοκομείο ο ένοικος

Νέο ρεκόρ καταρρίπτουν οι κρητικές εξαγωγές για το 2022!

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2023 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis