Στα δικαστήρια Ηρακλείου οδηγήθηκαν νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης 24-4-2025 , οι έξι συλληφθέντες για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, στην ενδοχώρα του Ηρακλείου. Τα έξι άτομα, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν την ερχόμενη Δευτέρα 28-4-2025.
Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις των νομοθεσιών για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, την υποχρέωση δήλωσης των ανιχνευτών μετάλλων ή άλλων οργάνων διασκόπησης, όπως επίσης για όπλα και ναρκωτικά.
Οι έξι άνδρες συνελήφθησαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο πλαίσιο ειδικής συγκεκαλυμμένης επιχειρησιακής δράσης ενώ επιχειρούσαν να πουλήσουν σε προγραμματισμένη συνάντηση, τουλάχιστον 46 αρχαιότητες.
Η σύλληψή τους έγινε από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, μετά και από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών.
Οι συνήγοροι υπεράσπισής τους υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια «μαξιμαλιστική δίωξη», κάτι που όπως τόνισαν μεταξύ άλλων, θα φανεί στη συνέχεια.
Πώς οι αρχές έφτασαν στα ίχνη των αρχαιοκάπηλων
Στην Υποδιεύθυνση Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών/Τμήμα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων, περιήλθαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον τρεις δράστες, πιθανώς μέλη εγκληματικής οργάνωσης, έχουν στην κατοχή τους αρχαιότητες, τις οποίες ενδιαφέρονται να πουλήσουν άμεσα.
Τα άτομα αυτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δραστηριοποιούνται στην αναζήτηση, εύρεση και πώληση αρχαιοτήτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Επιπλέον, τα μέλη της εν λόγω οργάνωσης είχαν προαποφασίσει τη διάθεση/διακίνηση των αρχαιοτήτων, καθόσον για κάποιες αρχαιότητες που κατείχαν, υπήρχε ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές. Μέλος της οργάνωσης που λειτουργούσε ως μεσάζοντας, με το όνομα «Λάμπρος», αναζητούσε αγοραστές.
Υπό το καθεστώς της συγκαλυμμένης έρευνας, γυναίκα αστυνομικός του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομίας και Αρχαιοτήτων, προσέγγισε τον «Λάμπρο» ως «εικονική μεσάζουσα ενδιαφερόμενου αγοραστή», προκειμένου να αξιολογήσει τις προς πώληση αρχαιότητες και συμφωνηθεί τελική τιμή «εικονικής αγοραπωλησίας».
Χθες το πρωί, ο «Λάμπρος» συναντήθηκε αρχικά με την μυστική αστυνομικό στο Ηράκλειο Κρήτης, και στη συνέχεια την οδήγησε στην Αγία Βαρβάρα του Ν. Ηρακλείου, όπου συναντήθηκαν με ένα ακόμη μέλος του κυκλώματος των αρχαιοκαπήλων. Ακολούθως, μετέβησαν σε οικία στους Ατσιπάδες Ν. Ηρακλείου, όπου το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι παρευρισκόμενοι επέδειξαν 46 αρχαιότητες στη συγκαλυμμένα δρούσα Αστυνομικό, ζητώντας για την πώληση του συνόλου αυτών το χρηματικό ποσό των 600.000 ευρώ. Πλέον αυτών, ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος και διευθυντής των ΕΛ.ΤΑ. υπέδειξε στην αστυνομικό μία φωτογραφία από το κινητό του τηλέφωνο, στην οποία απεικονιζόταν ένα πιθανόν αρχαίο χρυσό στεφάνι, για το οποίο ισχυρίστηκε ότι το διαθέτει και αυτό προς πώληση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για αντικείμενο μεγάλης αξίας.
Παράλληλα, με όσα λάμβαναν χώρα στη συνάντηση, κλιμάκιο Αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομίας και Αρχαιοτήτων με τη συνδρομή Αστυνομικών του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, προσέγγισε την συγκεκριμένη οικία, προκειμένου να επιτηρήσει το σημείο συνάντησης.
Αφού προηγουμένως συμφωνήθηκε η προαναφερόμενη τιμή αγοραπωλησίας, η μυστική αστυνομικός προφασιζόμενη ότι υπάρχει συμφωνία, εξήλθε της οικίας από κοινού με τους κατηγορούμενους. Τη στιγμή εκείνη τους γνωστοποίησε την ιδιότητά της και ταυτόχρονα ενημέρωσε τους συναδέλφους της που βρίσκονταν πλησίον της οικίας, οι οποίοι τους ακινητοποίησαν και τους διενήργησαν σωματικές έρευνες, βρίσκοντας στην κατοχή τους χρηματικά ποσά και ένα πιστόλι.
Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά, 15 λυχνάρια, 17 διάφορα ειδώλια και τμήματα αυτών, 3 διάφορα αγγεία και τμήματα αυτών, πιθάρι, μεταλλικός διπλός πέλεκυς και μεταλλικό κοχλιάριο (κουταλάκι), εικόνα Παναγίας Βρεφοκρατούσας, 5 διάφορα λίθινα και αποτμήματα αυτών, μαρμάρινη παιδική κεφαλή, 3 οχήματα ως μέσα μεταφοράς προς πώληση αρχαιοτήτων, ένα πιστόλι με γεμιστήρα και ένα μη λειτουργικό περίστροφο, 17 φυσίγγια και 95 αβολίδωτα φυσίγγια, συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη μεικτού βάρους 14 γραμμάριων, ανιχνευτής μετάλλων νερού, 3 μηχανήματα- συσκευές και 3 δίσκοι μηχανήματος ανίχνευσης μετάλλων, 2 ζεύγη βέργες ραβδοσκοπίας και ένα σύστημα ραβδοσκοπίας, 6 κινητά τηλέφωνα, 2 καταγραφικά, μηχάνημα σκάνερ και 3.030 ευρώ.
Ερωτηθέντες προφορικά οι κατηγορούμενοι σχετικά με την προέλευση των αντικειμένων και τον ρόλο τους στην υπό έρευνα υπόθεση, αποκρίθηκαν ότι ενεργούσαν υπό τις οδηγίες του διευθυντής των ΕΛ.ΤΑ., ο οποίος δήλωσε άγνοια επ’ αυτού.
Επιπλέον, φερόμενος «εγκέφαλος», σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τη φωτογραφία που απεικονίζει ένα πιθανόν αρχαίο χρυσό στεφάνι, δήλωσε ότι του την έστειλε ένας κάτοικος Ρόδου, τον οποίο κατονόμασε στις Αρχές.
Προς διερεύνηση αυτών, η αρμόδια Υπηρεσία αιτήθηκε τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ρόδου, για τη διενέργεια έρευνας στην οικία του, καθώς και τη λήψη – σε συντρέχουσα περίπτωση – σχετικής του κατάθεσης.
Η εν λόγω Υπηρεσία, διενήργησε νομότυπη έρευνα στην οικία του συγκεκριμένου ατόμου, κατά την οποία βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα περίστροφο, πλην όμως δεν διασυνδέθηκε με τη διερευνώμενη από το Τμήμα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομίας και Αρχαιοτήτων υπόθεση και ως εκ τούτου η σχετική δικογραφία σε βάρος του θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου.
Διαβάστε επίσης:
Ηράκλειο: Φόροι και "τσουχτερά" ενοίκια βάζουν λουκέτο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις