Αργοπορίες, πολλές αναβολές και διακοπές χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, ακόμα και για υποθέσεις με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο και αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών και την οικονομική αιμορραγία ακόμα και θυμάτων διαφόρων περιστατικών.
Δυστυχώς οι κατά καιρούς δεσμεύσεις για «επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης» πέφτουν εκκωφαντικά στο κενό. Όμως με τον τρόπο αυτό υπονομεύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο δικαστικό σύστημα, καθώς η καθυστέρηση δημιουργεί ένα αίσθημα έλλειψης αποτελεσματικότητας και τελικά ατιμωρησίας.
Μια παρόμοια υπόθεση που έχει επιφέρει τεράστια ταλαιπωρία επί πέντε ολόκληρα χρόνια και συνεχίζεται και σήμερα είναι οι διαρρήξεις σε πάρα πολλές κατοικίες στις Βασιλειές Ηρακλείου με θύματα τους ιδιοκτήτες τους. Επί πέντε χρόνια οι άνθρωποι αυτοί όπως κατήγγειλε ένα από τα θύματα στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη πηγαινοέρχονται στα Χανιά για την εκδίκαση της υπόθεσης καθώς οι δράστες συνελήφθησαν επ΄ αυτοφώρω από αστυνομικούς των Χανίων σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Ηράκλειο. Η επιχείρηση μετά από τα αλλεπάλληλα κρούσματα διαρρήξεων στις Βασιλειές σχεδιάστηκε από κοινού καθώς οι δράστες καταγόταν από τα Χανιά και παρακολουθούνταν από αστυνομικούς των Χανίων.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δικάζονται στα Χανιά. Το μεγάλο όμως πρόβλημα προκύπτει από την μεγάλη ταλαιπωρία των θυμάτων των διαρρήξεων αφού εκτός από το γεγονός ότι έχασαν κοσμήματα και χρήματα που ποτές δεν βρήκαν καθώς οι δράστες τα εξαφάνισαν, αντιμετωπίζουν και το δικονομικό σύστημα. Συγκεκριμένα ως μάρτυρες στην υπόθεση, όπως είπε η ακροάτρια – θύμα στο Ράδιο Κρήτη αναγκάζεται ο σύζυγός της 71 ετών σήμερα αλλά και άλλα θύματα άνω των 80 ετών με προβλήματα υγείας να μεταβαίνουν τα τελευταία χρόνια πάνω από επτά φορές στα Χανιά για την ακροαματική διαδικασία αφού συνεχώς υπάρχουν αναβολές των δικών.
Τα θύματα των διαρρήξεων βρίσκονται σε απόγνωση μη μπορώντας να αντέξουν ούτε την ταλαιπωρία, ούτε το κόστος μετακίνησης και άλλων εξόδων. Μάλιστα ένα νέο δικαστήριο ξεκινά σήμερα για την υπόθεση, την ώρα που οι δράστες κατηγορούνται και για άλλα αδικήματα όπως ναρκωτικά κ.α Παράλληλα η ακροάτρια θύμα των διαρρήξεων κατήγγειλε το γεγονός ότι ενώ από το νόμο προβλέπεται αποζημίωση για τη μετάβαση μαρτύρων σε δίκες που πραγματοποιούνται σε πόλεις άνω των 50 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας τους μέχρι στιγμής και ενώ έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ.
Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιώργος Καραγιάννης, αναφέρθηκε με αφορμή την πενταετή ταλαιπωρία των θυμάτων των διαρρήξεων στις Βασιλειές, η οποία και συνεχίζεται, στις παθογένειες του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης σε ποινικές υποθέσεις.
Πάντως συνομιλώντας και με το θύμα της διάρρηξης στον «αέρα» της εκπομπής ξεκαθάρισε ότι υπάρχει πρόβλεψη ένας μάρτυρας εάν είναι μεγάλης ηλικίας και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας να υποβάλλει αίτηση να λαμβάνεται υπόψη από το δικαστήριο η αρχική κατάθεση ώστε να μην χρειάζεται να μεταβαίνει για την ακροαματική διαδικασία πέφτοντας ταυτόχρονα και «θύμα» συνεχών αναβολών καταθέτοντας τα ανάλογα δικαιολογητικά. Παράλληλα εξήγησε ότι υπάρχει η πρόβλεψη και αποζημίωση και είναι υποχρεωμένος ο γραμματέας του κάθε δικαστηρίου με τα δικαιολογητικά που έχει καταθέσει ο κάθε ενδιαφερόμενος να προωθεί το αίτημα και να μπαίνουν τα χρήματα στον IBAN που έχει δηλωθεί.
Πάντως μέχρι στιγμής κανένα από τα θύματα των Βασιλειών δεν έχει λάβει χρήματα.
Διαβάστε επίσης:
Βορίζια: Η μαρτυρία γυναίκας που πέρασε με τον σύζυγό της μέσα από τα διασταυρούμενα πυρά (βίντεο)
Ηράκλειο: Καμία πρόσληψη δασκάλου - Καταγγελίες από εκπροσώπους εκπαιδευτικών
Λευτέρης Βαρδάκης