Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Ανησυχία για κρούσματα ψώρας σε σχολείο

ψωρα- σχολειο
 clock 20:22 | 16/12/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Αναστάτωση προκλήθηκε σε ειδικό σχολείο στο Ηράκλειο , καθώς τις προηγούμενες ημέρες διαπιστώθηκε η παρουσία κρουσμάτων ψώρας.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία σε παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς, ενώ ξεκίνησαν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την Περιφέρεια Κρήτης και την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας .

Ήδη έχει γίνει ο προβλεπόμενος καθαρισμός στους χώρους του σχολείου από κλιμάκιο της υπηρεσίας.

 Η αντιμετώπιση της δερματικής νόσου είναι εύκολη διαδικασία, όπως στην περίπτωση που οι μαθητές δεν θεραπευθούν η διασπορά θα εξαπλωθεί.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

Η ψώρα είναι παρασίτωση του δέρματος που προκαλείται από το άκαρι (εκτοπαράσιτο) της ψώρας (Sarcoptes scabiei var. hominis). Τα μικροσκοπικά ακάρεα διανοίγουν σήραγγες στην επιδερμίδα, όπου ζουν και εναποθέτουν τα αυγά τους. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο έντονος και επίμονος κνησμός (φαγούρα), ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες. Οι δερματικές βλάβες είναι συνήθως ερυθηματώδεις βλατίδες.

Περιβαλλοντικά μέτρα

Καλή καθαριότητα του χώρου με κοινά απορρυπαντικά και εφαρμογή, όπου είναι δυνατόν, ηλεκτρικής σκούπας στους χώρους όπου διέμεινε ο ασθενής. Δεν συστήνεται εφαρμογή παρασιτοκτόνου στις επιφάνειες

Πλύσιμο και στέγνωμα των ρούχων και των κλινοσκεπασμάτων που χρησιμοποίησε ο ασθενής μέχρι και 7 ημέρες πριν την έναρξη της θεραπείας του. Επίσης μεταφορά τους με πλαστικό σάκο και απευθείας απόθεση εντός του πλυντηρίου, χρησιμοποιώντας πάντα γάντια μιας χρήσης. Συνιστάται να χρησιμοποιείται ο πιο ζεστός κύκλος πλυσίματος και στεγνώματος του πλυντηρίου (π.χ. σε θερμοκρασία άνω των 50 °C για τουλάχιστον 10 λεπτά, σκοτώνονται ενήλικα παράσιτα και αυγά) ή να πλένονται σε λεκάνη με καυτό σαπουνόνερο. Το στέγνωμα μπορεί να γίνει και με άπλωμα στον ήλιο. Μετά το πλύσιμο και το στέγνωμα θα πρέπει να ακολουθεί σιδέρωμα. Εναλλακτικά, τα αντικείμενα μπορούν να απομονωθούν σε κάποιο χώρο ή να κλειστούν σε αεροστεγή σακούλα για 5-7 ημέρες, επειδή το παράσιτο δεν επιβιώνει για διάστημα >2-3 ημερών εκτός του ανθρώπινου σώματος.

Έπιπλα ή άλλα αντικείμενα θα πρέπει να καθαρίζονται με ηλεκτρική σκούπα και να καλύπτονται με κάλυμμα (π.χ. πλαστικό) για 5-7 ημέρες, αν θεωρηθεί ότι χρήζουν αποπαρασίτωσης (ιδίως στην περίπτωση ασθενούς με εκτεταμένη παρουσία εφελκίδων – υπερκερατωσικών πλακών). Γενικά δεν συστήνεται κοινό εντομοκτόνο του εμπορίου εγκεκριμένο για οικιακή χρήση, παρά μόνο σε αδυναμία εφαρμογής των προαναφερθέντων μέτρων σε αντικείμενα ή επιφάνειες (στην περίπτωση αυτή, το εντομοκτόνο θα πρέπει να απομακρύνεται κατά το μέγιστο δυνατό, πριν από την εκ νέου χρήση των αντικειμένων)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρήτη: "Εμβολιαστείτε για τον κοκκύτη", λένε οι γιατροί - Έκρηξη των κρουσμάτων

Μεσαρά: Οδικό άξονα που θα συνδέσει την Αγία Γαλήνη με το αεροδρόμιο Καστελίου ζητούν οι Δήμαρχοι

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis