Χέρια αλλάζουν τα θερμοκήπια στην Ιεράπετρα. Όσα για δεκαετίες καλλιεργούσαν ντόπιοι παραγωγοί, πλέον ενοικιάζονται ή αγοράζονται από αλλοδαπούς εργαζόμενους, που μετατρέπουν τα παλιά θερμοκήπια σε δικές τους παραγωγικές μονάδες.
Το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο, αλλά αγγίζει ένα σημαντικό ποσοστό της θερμοκηπιακής παραγωγής, διαμορφώνοντας νέες ισορροπίες στον αγροτικό χάρτη της περιοχής.
Στη Δημοτική Κοινότητα της Ανατολής και στην ευρύτερη παραλιακή ζώνη, όπου βρίσκονται τα περισσότερα θερμοκήπια, κάθε χρόνο αυξάνεται η ζήτηση από αλλοδαπούς που θέλουν να καλλιεργήσουν οι ίδιοι.
Ανθρώποι της περιοχής εκτιμούν ότι περίπου ένα τρίτο της καλλιεργήσιμης έκτασης έχει περάσει πλέον σε τρίτους, είτε μέσω αγοράς είτε μέσω ενοικίασης, ενώ περίπου 20-25% των θερμοκηπίων βρίσκονται σε ξένα χέρια.
Οι αιτίες είναι πολλαπλές. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, οι μικροί κλήροι δεν επιτρέπουν οικονομία κλίμακας και οι παλιοί ιδιοκτήτες αδυνατούν να συντηρήσουν τις εγκαταστάσεις τους. Ταυτόχρονα, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και η απροθυμία της νέας γενιάς να ασχοληθεί με το επάγγελμα εντείνουν την τάση εγκατάλειψης.
Παράλληλα, η τρέχουσα εμπορική κίνηση δείχνει μικρές συγκρατημένες τιμές.
Το αγγούρι κυμαίνεται από 1,80 έως 2 ευρώ, η ντομάτα γύρω στο 1,50 ευρώ και οι πιπεριές από 1,80 έως 2 ευρώ το κιλό.
Ωστόσο, οι πωλήσεις περιορίζονται λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ και οι ανησυχίες για το νερό παραμένουν: το φράγμα Μπραμιανών διαθέτει αυτή την περίοδο λιγότερο από 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, όταν πέρσι είχε τρία.
(φωτογραφίες από create.vista.com)
Διαβάστε επίσης:
Αγροτικά μπλόκα: «Κλειδώνει» το ραντεβού των «σκληρών» με το Μαξίμου
Κρήτη: Αποχαιρετούν τον 16χρονο Γιάννη - Την Παρασκευή η κηδεία του
Γιώργος Ι. Παπαδάκης