Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Η ώρα των αποφάσεων για την Πανορθόδοξη Σύνοδο

Image
ιώβ
 clock 09:52 | 22/06/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Στα δύο πρώτα θέματα της καθορισθείσας ατζέντας έχει επικεντρώσει κατά τις πρώτες συνεδριάσεις της η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας που διεξάγεται στο Κολυμπάρι Χανίων. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τρίτης, οι 10 αντιπροσωπείες έχουν ήδη ξεκινήσει να συζητούν διεξοδικά για την αποστολή της εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο και για τα θέματα της ορθόδοξης διασποράς.
 
Επί του πρώτου ζητήματος, είχε διαμορφωθεί ένα μακροσκελές προσυνοδικό κείμενο το οποίο αναφέρεται ακροθιγώς σε κομβικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα την ανθρωπότητα και επί των οποίων καλείται η εκκλησία να πάρει θέση. Η οικονομική κρίση, οι πόλεμοι, οι διακρίσεις, η κλιματική αλλαγή και η βιοηθική είναι μεταξύ των θεμάτων στα οποία γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο κείμενο. Επί του κειμένου αυτού υπέβαλλαν τροπολογίες οι οποίες συζητήθηκαν και έχει ήδη αποφασιστεί η τελική του μορφή.
Αποκαλυπτικός ήταν κατά τη συνέντευξη Τύπου εκ μέρους του πατριαρχείου Αλεξανδρείας ο μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος. Ο μητροπολίτης χαρακτήρισε «δειλό» το κείμενο που τελικά διαμορφώθηκε τονίζοντας όμως πως αποτελεί ένα καλό εργαλείο για τις τοπικές εκκλησίες ώστε να πάρουν σαφέστερη θέση στα ζητήματα που απασχολούν το πλήρωμα κάθε μίας. Δίνοντας παραδείγματα από την αφρικανική ήπειρο ο μητροπολίτης Νιγηρίας δε δίστασε να αναφερθεί στις συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού, στη σύνδεση της φτώχειας, με την εξάπλωση του AIDS, στον ρόλο της Παγκόσμιας Τράπεζας και των πολυεθνικών εταιριών ως προς την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Αφρικής κάνοντας λόγο για μια διαφορετικού τύπου αποικιοκρατία. Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και στο δυσανάλογο κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι χώρες της Αφρικής σε σχέση με τις ΗΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο μητροπολίτης Νιγηρίας χρησιμοποίησε γλώσσα διαφορετική από αυτή των εκκλησιαστικών  κειμένων θέλοντας να δείξει πως στο εξής, με εφόδιο και τις συνοδικές αποφάσεις οι εκκλησίες θα μπορούν να παρεμβαίνουν ουσιαστικά στα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου.
 
Μπορείτε να δείτε το προσυνοδικό κείμενο (πριν τις τροπολογίες) ως προς την αποστολή της εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, εδώ.
 
Ως προς την ορθόδοξη διασπορά μεγάλη συζήτηση γίνεται για τη λειτουργία των «επισκοπικών συνελεύσεων», των οργάνων δηλαδή που συνεστήθησαν ως προσωρινοί θεσμοί για να λύσουν προβλήματα εκπροσώπησης στις χώρες της δύσης όπου λειτουργούν διαφορετικές χριστιανικές κοινότητες. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Ιωάννης Χρυσαύγης, υπάρχουν σήμερα περιοχές του κόσμου όπου λειτουργούν τρεις ή και τέσσερις χριστιανοί μητροπολίτες ή και αρχιεπίσκοποι. (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό των ΗΠΑ όπου λειτουργούν ξεχωριστές αρχιεπισκοπές του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Αντιοχείας και του Πατριαρχείου Μόσχας).  
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει προτείνει να αλλάξουν άμεσα οι τίτλοι των επισκόπων στην ίδια περιφέρεια και να πάμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη λύση του ενός επισκόπου ανά γεωγραφική περιοχή. Μέχρι τότε πάντως ισχύει η ομόφωνη απόφαση για λειτουργία συνολικά 12 επισκοπικών συνελεύσεων στις παρακάτω περιοχές:  
 
- Βόρεια κα Κεντρική Αμερική
- Νότια Αμερική
- Αυστραλία, N. Ζηλανδία και Ωκεανία
- Μ. Βρετανία και Ιρλανδία
- Γαλλία
- Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο
- Αυστρία
- Ιταλία και Μάλτα
- Ελβετία και Λιχνενστάιν
- Γερμανία
- Σκανδιναβικές χώρες (εκτός Φινλανδίας)
- Ισπανία και Πορτογαλία
 
Το προσυνοδικό κείμενο επί του συγκεκριμένου ζητήματος μπορείτε να διαβάσετε εδώ:
 
Για άλλη μια φορά, κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου δεν έλειψαν οι ερωτήσεις για τις απουσίες των τεσσάρων εκκλησιών.  Ο εκπρόσωπος τύπου της Συνόδου, μητροπολίτης Ιώβ της Τελμησού απάντησε σε ερώτηση ειδικά για το Πατριαρχείο της Αντιόχειας, το οποίο ισχυρίζεται πως δεν είχε υπογράψει όλα τα προσυνοδικά κείμενα. Ο μητροπολίτης τόνισε πως πράγματι τρία από τα κείμενα δε φέρουν την υπογραφή του συγκεκριμένου πατριαρχείου, ωστόσο αυτό έγινε για λόγους διαμαρτυρίας επί του θέματος του Κατάρ  και όχι λόγω πραγματικών διαφωνιών στα κείμενα. Για άλλη μια φορά ο μητροπολίτης είπε πως και οι τέσσερις απούσες αποστολές είχαν προετοιμάσει μέχρι και τα τεχνικά ζητήματα της  έλευσή τους στην Κρήτη και ακύρωσαν την τελευταία στιγμή. Για το Πατριαρχείο Αντιοχείας μάλιστα, ο κ. Ιώβ  είπε πως ήταν αυτό που ζήτησε να ενταχθούν και τα αραβικά ως επίσημη γλώσσα της συνόδου, κάτι που έγινε δεκτό ενώ έδειξε τον τόμο που έχει ήδη εκδοθεί με τα κείμενα και στην αραβική γλώσσα (φωτ).
 
Μάριος Διονέλλης

(στη φωτογραφία ο εκπρόσωπος τύπου της Γραμματείας της Συνόδου Αρχιεπίσκοπος Τελμησού Ιώβ, δείχνει το βιβλίο με τα προσυνοδικά κείμενα,  τα οποία έχουν τυπωθεί και στα αραβικά)
 
 
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis