Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις εξελίξεις στην ΔΕΠΤΑΗ και τα δημοτικά τέλη

Image
Λαικη συσπέιρωση
 clock 16:10 | 30/10/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηρακλείου για τις εξελίξεις στη ΔΕΠΤΑΗ και στα Δημοτικά Τέλη:

Είναι απαράδεκτο και αποτελεί αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους φτωχούς επαγγελματίες και αγρότες του Δήμου Ηρακλείου, η προσπάθεια επιβολής οποιασδήποτε αύξησης στα δημοτικά τέλη από τη Δημοτική Αρχή. Ειδικά όταν αυτή η αύξηση παρουσιάζεται σαν «ελάχιστη» που ούτε θα την καταλάβουν οι δημότες!!

Ο Δήμος Ηρακλείου, άξιος μιμητής της κεντρικής κρατικής διοίκησης, φορτώνει όπως και η κυβέρνηση με νέα χαράτσια τις λαϊκές οικογένειες τους δήμου μας. Έτσι λοιπόν κοντά στον ΕΝΦΙΑ, στην αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στην έκτακτη εισφορά, στην φορολογία από το πρώτο ευρώ που επιβάλει η κυβέρνηση, έχουμε και την αύξηση των δημοτικών τελών μαζί με τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς κλπ. Και όλα αυτά την ώρα που η ανεργία καλπάζει, οι μισθοί εξαϋλώνονται χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, οι συντάξεις μειώνονται και η απόλυτη εξαθλίωση παίρνει τεράστιες διαστάσεις και στο δήμο μας. Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η Τοπική Διοίκηση δηλαδή ο Δήμος αποτελεί το μακρύ χέρι της Κεντρικής Διοίκησης, του καπιταλιστικού κράτους, και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί από το λαό.

Και όταν λέμε του καπιταλιστικού κράτους το εννοούμε: η Δημοτική Αρχή εξισώνει τα οικιακά τέλη με αυτά στη ΒΙΠΕ και τον ΟΛΗ! (0,85€/τμ). Δηλαδή, όλοι είμαστε βιομήχανοι και δεν το ξέραμε!!

Και ας μην πουν ότι μειώνουν από 25% σε 35% τα τέλη στις ευπαθείς ομάδες γιατί επί της ουσίας κι αυτό ακυρώνεται με τα απαράδεκτα χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια που βάζει. Εδώ είναι φανερό ότι πληρώνει ο φτωχός τον πάμφτωχο!

Γι αυτό χρειάζεται ξεσηκωμός! Να μην περάσει η προσπάθεια της δημοτικής αρχής για αύξηση των δημοτικών τελών, αλλά ούτε να μείνουν όπως ήταν. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία, οι φτωχοί ΕΒΕ και αγρότες να υιοθετήσουν την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για:

  • Άμεση μείωση των δημοτικών τελών και φόρων για μισθωτούς-αυτοαπασχολούμενους-συνταξιούχους και άμεση κατάργησή τους για φτωχούς, άνεργους και ευπαθείς ομάδες. Αύξηση των τελών καθαριότητας, ύδρευσης, αποχέτευσης για μεγάλες επιχειρήσεις που δρουν στα όρια του Δήμου.
  • Αύξηση τελών σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα, μεγάλα ξενοδοχεία, εμπορικούς ομίλους, τράπεζες, κλπ.
  • Αύξηση της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Κατάργηση κάθε φόρου στην πρώτη κατοικία.

Είναι πραγματικά προκλητικό την ίδια ώρα που η Δημοτική Αρχή επιβάλλει αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και ο δήμος Ηρακλείου πνίγεται με μια απλή νεροποντή, να μοιράζονται εκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως στην περίπτωση του Πολιτιστικού Κέντρου (ΠΣΚΗ).

Έτσι οι δημότες θα κληθούν πιθανότατα να πληρώσουν 12 εκ. € λόγω της απένταξης της Α΄ φάσης του έργου από το Γ΄ΚΠΣ και ακόμα 11εκ € για τη Β΄ φάση που κατακυρώθηκαν στη μοναδική συμμετέχουσα εταιρεία «Κάστωρ» (συμφερόντων Μπόμπολα) με το απαράδεκτο σύστημα μελέτη-κατασκευή. Χρήματα τα οποία προέρχονται μεν από το δάνειο ύψους 50 εκ € που πήρε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και θα «αξιοποιήσει» η σημερινή, αλλά που –έτσι κι αλλιώς- θα κληθούν οι Ηρακλειώτες να αποπληρώσουν.

Επιβεβαιώνεται με τον πιο οδυνηρό τρόπο η πρόβλεψη της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι τόσο η κατασκευή όσο και η λειτουργία του Πολιτιστικού θα παραδοθεί στους ιδιώτες. Ο Ηρακλειώτικος λαός να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στην ιδιωτικοποίηση του ΠΣΚΗ. Να απαιτήσει τη γρήγορη ολοκλήρωση του με χρηματοδότηση από το κράτος και την αποκλειστική ευθύνη της λειτουργίας του στο δήμο σε όφελος των δημοτών και του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού.

Για τα κάθε λογής ιδρύματα (Λαμπράκη) και τους «εθνικούς εργολάβους» (Μπόμπολας) λεφτά υπάρχουν.

Για το λαό υπάρχουν οι δυσβάσταχτοι φόροι, το κόψιμο μισθών και συντάξεων και το χάλι των υποδομών και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας παιδείας κτλ.

Αρκετά ματώσαμε για τα συμφέροντα του κεφαλαίου! Καιρός να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis