Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την καταψήφιση του Χωροταξικού Σχεδιασμού

Image
περιφερεια
 clock 20:35 | 13/11/2015 writer icon newsroom ekriti.gr

Την Τρίτη, το Περιφερειακό Συμβούλιο, με πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους της Ανακύκλωσης και στην πανεργατική απεργία της 12ης Νοέμβρη. Στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2016 η Λαϊκή Συσπείρωση τον χαρακτήρισε ταξικό και αντιλαϊκό και τον  καταψήφισε.

Σε σχετική ανακοίνωση η Παράταξη αναφέρει τα εξής:

"Κανείς απ’ όσους τον ψήφισαν δεν τον υπερασπίστηκε!  Όλοι μίλησαν με τα πιο μαύρα χρώματα για τις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης, για την αδυναμία παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης έργων, για αδυναμία κάλυψης ακόμα και στοιχειωδών λειτουργικών αναγκών. Κάποιοι είπαν ότι προβληματίζονται αν χρειάζεται ένας τέτοιος θεσμός, που ίσα-ίσα ασχολείται με τη μεταφορά των μαθητών και τη δακοκτονία και μάλιστα με αρκετές ελλείψεις!

Παρ΄ όλα αυτά ψήφισαν θετικά γιατί δήθεν διαφορετικά θα έπρεπε να μπει λουκέτο.  Η Λαϊκή Συσπείρωση χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση των άλλων παρατάξεων που περιορίζεται σε μια ανούσια «γκρίνια». Στάση που κρύβει ότι συμφωνούν και στηρίζουν την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ για τσάκισμα των λαϊκών εισοδημάτων και δικαιωμάτων, για την αναδιανομή του πλούτου, για τη μεταφορά πόρων από τις πλάτες του λαού στις τσέπες του κεφαλαίου. Γι αυτή την πολιτική, που είναι και η αιτία των προβλημάτων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων δεν είπαν λέξη.

Η προτεραιότητα στη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου - όχι μόνο με ζεστό ματωμένο χρήμα απ’ την εξαθλίωση του λαού, αλλά και με τη δημιουργία «φιλικού κλίματος» για έρθουν μεγάλες επενδύσεις- ξεδιπλώθηκε σε όλο της το μεγαλείο στη συζήτηση για το Χωροταξικό πλαίσιο της Κρήτης, με τις ομιλίες των Δημάρχων και των Περιφερειακών συμβούλων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επισήμανε ότι η θεσμοθέτηση του Χωροταξικού στις Περιφέρειες, έχει συμφωνηθεί για το 2016 από την κυβέρνηση και την ΕΕ στα πλαίσια των μνημονίων.
Βασικός του στόχος δεν είναι η ισόρροπη ανάπτυξη που διαφημίζουν, ούτε η κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Ούτε μια πρόβλεψη δεν υπάρχει για τις εισοδηματικές ανισότητες, για τα φτωχότερα στρώματα στα χωριά και τις πόλεις, για την ενίσχυση των δομών του κράτους (κεντρικών ή τοπικών) που καλύπτουν υπηρεσίες στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια. 

Το Χωροταξικό επιδιώκει να βάλει μια «τάξη» στο χώρο μεταξύ διαφορετικών ομάδων του κεφαλαίου, που προσκαλούνται να κάμουν επιδρομή τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2020 και μετά. Να προλάβει συγκρούσεις μεταξύ τους και να παραμερίσει γραφειοκρατικά εμπόδια που θα αποθαρρύνουν τους υποψήφιους επενδυτές.  Να περιορίσει την άναρχη και «άμετρη» διασπορά δραστηριοτήτων, και επιτρεπόμενων χρήσεων γης.

​Επιδιώκει δήθεν να βάλει όρια και κανόνες στην «απελευθέρωση» (ιδιωτικοποίηση) στον τομέα της ενέργειας, δίνοντας ψευτοκίνητρα σε μικροϊδιοκτήτες για να βάλουν φωτοβολτϊκά στις στέγες, προκειμένου να ανοίξει το δρόμο σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να επενδύσουν σε Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) και στους υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου (East Stream) από τη Μέση Ανατολή μέσω Κρήτης στις χώρες της ΕΕ.

​Επιδιώκει να ανοίξει νέες δυνατότητες για επενδύσεις στον τουρισμό, στα ξενοδοχεία πολυτελείας και στην κρουαζιέρα, σε βάρος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο. 
Να προωθήσει την δραστική εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με την επικράτηση της επιχειρηματικής γεωργίας και την εξαφάνιση των φτωχών αγροτών με μικρό κλήρο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επισήμανε ότι στο δημόσιο διάλογο που προηγήθηκε διατυπώθηκαν αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις που θα πάρει υπόψη και η ίδια, και το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα, ώστε να παλέψει για την υλοποίησή τους. 

​Όμως υπογράμμισε τη ριζική της διαφωνία στην πολιτική κατεύθυνση του Χωροταξικού και το καταψήφισε. Τόνισε πως ο λαός δεν πρέπει να εμπιστεύεται και να συντάσσεται με καμία ομάδα συμφερόντων έναντι κάποιων άλλων, αλλά να χαράξει τη δική του πορεία για να πάρει την εξουσία και την οικονομία στα δικά του χέρια. Να κάνει το δικό του προγραμματισμό για τη δική του ευημερία".

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2023 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis