Κρήτη

Η Κρήτη στις κορυφαίες Περιφέρειες στην αξιοποίηση πόρων Αγροτικής Ανάπτυξης

Η Κρήτη στις κορυφαίες Περιφέρειες στην αξιοποίηση πόρων  Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, τον Υφυπουργό Κώστα Σκρέκα, τον Γενικό Γραμματέα Κωστή Μπαγινέτα, τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους Αντιπεριφερειάρχες Πρωτογενή τομέα της χώρας, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα της Κρήτης Μανόλης Χνάρης.

Αντικείμενο της σύσκεψης η επιτάχυνση των ενεργειών για την υλοποίηση των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που έχουν εκχωρηθεί στις Περιφέρειες της χώρας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εκκρεμότητες και στα τεχνικά θέματα που αφορούν τους νέους αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης, την αγροτική οδοποιία, το πρόγραμμα LEADER καθώς και στα υπόλοιπα μέτρα που εκτελούνται σε περιφερειακό επίπεδο.

Η Κρήτη βρίσκεται στις κορυφαίες περιφέρειες όσον αφορά τις υπερδεσμεύσεις για ολόκληρο το τρέχον Πρόγραμμα (στο 110% του αρχικού προϋπολογισμού), αλλά και διαχρονικά όσον αφορά τις εντάξεις και τους εκχωρημένους πόρους.

Στην παρέμβασή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Μανόλης Χνάρης, αφού ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την μέχρι τώρα συνεργασία, υπογράμμισε την ανάγκη να εξευρεθούν πόροι για να καλυφθούν οι 185 επιλαχόντες του μέτρου που αφορά τα σχέδια βελτίωσης, τα 10 επιλαχόντα ιδιωτικά έργα του ΑΚΟΜΜ και τα 7 δημόσιου χαρακτήρα έργα της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, τα οποία είχαν αξιολογηθεί θετικά, αλλά δεν εντάχθηκαν λόγω έλλειψης πόρων.

Κρήτη

Κρήτη - Κακοκαιρία: Πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Οι καταστροφές στα θερμοκήπια των Μαλίων από ψηλά

Από την Περιφέρεια Κρήτης ανακοινώθηκε ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που επλήγησαν από την πρόσφατη Θεομηνία στην Κρήτη, αλλά δεν καλύπτονται οι ζημιές τους για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στην κατηγορία Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρ. ΠΣΕΑ,) θα πρέπει να απευθύνονται στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους Δήμους τους για να ακολουθήσουν τη σχετική διαδικασία δήλωσης που θα γίνεται μέχρι και 4 Δεκεμβρίου 2020.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της ένταξης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων -των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών- που επλήγησαν από τη θεομηνία στη διαδικασία επιχορήγησης για τις ζημιές του (άρθρου 36 του ν. 2459/1997 - επιχορήγηση επιχειρήσεων για θεομηνίες), θα πρέπει:

1) Οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν στις υπηρεσίες του Δήμου τους και ειδικά στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για να δηλώσουν τις ζημιές των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων που δεν έχουν ήδη καταχωρηθεί και δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ στην κατηγορία Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρ. ΠΣΕΑ). Αυτό θα γίνεται κατά την περίοδο 25.11.2020 – 04.12.2020.

2) Οι ενδιαφερόμενοι, για την εξοικονόμηση χρόνου επί της διαδικασίας και την αποφυγή καταστάσεως συνωστισμού λόγω της πανδημίας, παροτρύνονται να καταθέτουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα του φακέλου των ζημιών τους στο Δήμο τους και δη στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, κατά την περίοδο 25.11.2020 – 04.12.2020.

3) Οι Δήμοι έχουν παραλάβει σχετική Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών με τα ζητούμενα και τα απαιτούμενα στοιχεία και έγγραφα του πλαισίου επιχορήγησης του άρθρου 36 του ν. 2459/1997, ενώ είναι και παραμένει συνεχής η συνεργασία με τον ΕΛΓΑ.

4) Σημειώνεται, ότι στις κατηγορίες ζημιών που καλύπτονται από το συγκεκριμένο πλαίσιο είναι οι κτιριακές εγκαταστάσεις για ιδιοκτήτες κατά πλήρη κυριότητα, ο εξοπλισμός, οι πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του έγγειου κεφαλαίου, τα αποθηκευμένα προϊ-όντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα.

5) Στη συνέχεια οι δηλώσεις και οι φάκελοι των ενδιαφερομένων, υπό το συντονισμό Ομάδας Εργασίας με στελέχη της Περιφέρειας, του Υπουργείου Οικονομικών και του ΕΛΓΑ ανά Περιφερειακή Ενότητα, θα συγκεντρωθούν στις προβλεπόμενες Επιτροπές της Περιφέρειας για την αποτίμησης της απώλειας κάθε περίπτωσης.

Ο ΕΛ.Γ.Α. και το υποκατάστημα Ηρακλείου θα υποστηρίξουν την παραπάνω διαδικασία σύμφωνα με τις εντολές και τις ισχύουσες διατάξεις