Κρήτη

Η Κρήτη έχει προχωρήσει ενεργά στην υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ

ΕΣΠΑ

Την πλήρη ικανοποίηση του για τις έως τώρα απορροφήσεις της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 από την Περιφέρεια Κρήτης εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας  Υπουργείου Οικονομικών αρμόδιος για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής μιλώντας στη σημερινή 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο. 
Μάλιστα ο γ.γ. για την παρακολούθηση-υλοποίηση της νέας Προγραμματικής Περιόδου  υπογράμμισε σε δηλώσεις ότι, το νέο ΕΣΠΑ  δίνει έμφαση στην επιχειρηματικότητα, στην διασύνδεση της με την έρευνα όπου η Κρήτη έχει πρωτεύοντα ρόλο.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι, μέχρι σήμερα έχουν εξειδικευτεί δράσεις προϋπολογισμού 187 εκ. Ευρώ και η έγκριση εξειδίκευσης δράσεων προϋπολογισμού 90,5 εκ. Ευρώ  με το συνολικό ποσοστό εξειδικευμένων δράσεων, για τις οποίες μπορούν να εκδοθούν προσκλήσεις, να φθάνουν το 64% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος. 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, με την συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,, βουλευτών, Δημάρχων, Αντιπεριφερειαρχών, Περιφερειακών, Δημοτικών Συμβούλων, στελεχών Υπουργείων, φορέων και υπηρεσιών, υπογράμμισε ότι, μέχρι σήμερα στο νέο ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί 50 έργα προϋπολογισμού 130 εκ. Ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του προγράμματος ενώ με την έγκριση της εξειδίκευσης αναμένεται η περαιτέρω επιτάχυνση της ένταξης έργων στο πρόγραμμα και η αύξηση της απορρόφησης. 
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε χαρακτηριστικά: “Η Κρήτη ήδη έχει ενεργοποιήσει το 30% του προγράμματος της και σήμερα με την εξειδίκευση  που θα γίνει έχουμε  ακόμα 90,5 εκ. ευρώ για τα οποία θα βγάλουμε προσκλήσεις στην ύδρευση, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στον πολιτισμό και διάφορες άλλες δράσεις ούτως ώστε να φτάσουμε κοντά στο 65% του όλου προγράμματος μέσα στο χρόνο”.
Ο Περιφερειάρχης μάλιστα ευχαρίστησε για την καλή συνεργασία για την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τον κ. Σταθάκη, τον κ. Χαρίτση, τον κ. Κορκολή, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης, την προισταμένη Μαρία Κασσωτάκη, των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, των δήμων, όπως επίσης τους φορείς και τις παραγωγικές τάξεις του τόπου. 

“Για να πάει καλά ένα πρόγραμμα χρειάζεται συνεργασία, η συνέργεια όλων. Το 80% του προγράμματος θα κατευθυνθεί στους δήμους, πρέπει να υπάρχει εξαίρετη συνεργασία με όλους τους δήμους για να μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις, γιατί είναι εντελώς διαφορετικό από την προηγούμενη περίοδο, επενδύονται αρκετοί πόροι στην έρευνα, στην καινοτομία, στη τεχνολογία, στην “έξυπνη εξειδίκευση”. Πιστεύω ότι θα είμαστε από τις πρώτες Περιφέρειες της χώρας που θα υλοποιήσουν με επιτυχία το πρόγραμμα. Το ζητούμενο είναι να απορροφούμε χρηματοδοτήσεις για έργα σε όλους τους δήμους και το τονίζω αυτό. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε και τα αγροτικά προγράμματα που η Περιφέρεια θα έχει περίπου το 35%, δράσεις που αφορούν μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, προγράμματα για τους νέους αγρότες για σχέδια βελτίωσης, δράσεις του leader κ.α. Για όλα αυτά χρειάζονται συνεργασίες, στοχεύσεις και ποιοτικά χαρακτηριστικά” επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης στις δηλώσεις του.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής τόνισε ότι, “η Κρήτη έχει προχωρήσει ενεργά στην υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ. Συνολικά έχουμε 2,1 δις ευρώ σε όλα τα Περιφερειακά Προγράμματα, δημόσιες συμβάσεις που σήμερα είναι ενεργοποιημένες. Το προσεχές διάστημα με την Περιφέρεια Κρήτης θα υλοποιήσουμε δράσεις επιχειρηματικότητας, και  νέα χρηματοδοτικά “εργαλεία”, στις δράσεις περιβάλλοντος. Εκτός από την απορρόφηση μας ενδιαφέρει και η ποιότητα των έργων, αυτή είναι που θα φέρει την προστιθέμενη αξία, και επομένως η καλή συνεργασία και η γρήγορη ωρίμανση των έργων θα φέρει και τα καλύτερα αποτελέσματα” και πρόσθεσε: “Η Προγραμματική Περίοδος δίνει έμφαση στην επιχειρηματικότητα, στην διασύνδεση της με την έρευνα όπου η Κρήτη παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Επίσης στις δράσεις περιβάλλοντος, στο Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο, στις δράσεις ανακούφισης των επιπτώσεων της κρίσης. Είμαι ικανοποιημένος από τις απορροφήσεις της Περιφέρειας Κρήτης όπως και στο προηγούμενο ΕΣΠΑ όπου η Περιφέρεια Κρήτης απορρόφησε το σύνολο των χρημάτων, και μάλιστα με ένα ποσοστό ασφαλείας”. 

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του «ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020» συζητήθηκαν αναλυτικά η πορεία υλοποίησης του προγράμματος αλλά και ειδικότερα θέματα όπως η έξυπνη εξειδίκευση , οι ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις, η εκπλήρωση των αιρεσιμοτήτων, το πρόγραμμα επικοινωνίας  και προβολής του προγράμματος  και η αξιολόγηση του.

Κρήτη

Κρήτη: Βροχή ...χρυσάφι για τις καλλιέργειες σε όλο το νησί - Προσοχή στο οδικό δίκτυο (Βίντεο)

βροχη

Μετά από ένα ιδιαίτερο άνομβρο Νοέμβριο, σημαντικές βροχές έπεσαν στην Κρήτη το Σάββατο (4/12).

Ειδικά τις τελευταίες ώρες η βροχόπτωση είναι έντονη σε πολλά σημεία του νησιού, ενώ ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι οδηγοί που κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής που κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο νησί μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου (ώρα 18:00) δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί:

Δείτε τον καιρό για αύριο Κυριακή:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 224 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ηράκλειο: Προχωρούν οι εργασίες ανάπλασης στο κέντρο (Φωτογραφίες)

Κίνημα Αλλαγής: Στις κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου

ESPA BANNER