Κρήτη

Η καρδιά της Κρήτης "χτυπά" στο Μουσείο Μπενάκη (Φωτογραφίες)

1_36.jpg

Τα εγκαίνια του μεγάλου αφιερώματος στον Νίκο Καζαντζάκη με γενικό τίτλο «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ο κοσμοπαρωρίτης», έγιναν με επιτυχία στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα παρουσία Αρχών, Φορέων, ανθρώπων του πολιτισμού, των τεχνών των γραμμάτων και πλήθους κόσμου.

Το αφιέρωμα- έκθεση διοργανώνουν το Μουσείο Μπενάκη και οι “Εκδόσεις Καζαντζάκη”, σε συνδιοργάνωση με το “Μουσείο Καζαντζάκη”, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος , το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης και της Βουλής των Ελλήνων. Το αφιέρωμα σύμφωνα με τους οργανωτές τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αφορμή την ανακήρυξη του 2017 ως «Έτους Νίκου Καζαντζάκη», καθώς φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον θάνατό του ενώ ήδη στην Κρήτη και αλλού έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές εκδηλώσεις.

2_23.jpg

2_23.jpg, by lamprakis

Στην εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των φορέων, ενώ τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη εκπροσώπησε ο Κώστας Φασουλάκης, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα του Πολιτισμού, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στη σημασία του πολυσήμαντος εγχειρήματος, με τη συμβολή κορυφαίων Κρητικών φορέων, οι οποίοι για πρώτη φορά ενώθηκαν σε αγαστή συνεργασία προκειμένου να τιμήσουν τον οικουμενικό αλλά και μεγάλο Κρητικό συγγραφέα και στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη, που δόξασε την Κρήτη στα πέρατα του κόσμου. Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης.

4_14.jpg

4_14.jpg, by lamprakis

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τρεις εκθέσεις που παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, στην Πινακοθήκη Γκίκα και στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Η κύρια έκθεση του αφιερώματος στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς 138 με τίτλο «Ανήφορος» (21.12.2017 – 25.02.2018), παρουσιάζει γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής, του έργου και των ταξιδιών του Νίκου Καζαντζάκη, αναδεικνύοντας σημαντικούς σταθμούς της πορείας του. Συγκεκριμένα, γίνεται μια εργοβιογραφική προσέγγιση της προσωπικότητάς του, μέσα από πολύτιμα χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενά του.

3_18.jpg

3_18.jpg, by lamprakis

Η έκθεση στην Πινακοθήκη Γκίκα (22.12.2017 – 24.02.2018) αναφέρεται στην «Οδύσσεια», το Καζαντζακικό επικό ποίημα, συνέχεια του φημισμένου ομηρικού έπους. Τέλος, η έκθεση στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (22.12.2017 – 24.02.2018) έχει στόχο να αποτυπώσει την επαφή του Έλληνα λογοτέχνη με τον κόσμο της Ανατολής, με τη μυστικιστική ατμόσφαιρα που τη συνοδεύει και το φιλοσοφικό πνεύμα που τη διαπνέει.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Συλλήψεις για την υπόθεση με την κοκαΐνη και τους δεκάδες πελάτες

ΟΠΚΕ

Τέσσερις συλλήψεις για την υπόθεση κοκαινης και μια δικογραφία η οποία περιλαμβάνει 69 συνολικά ονόματα, ήταν το αποτέλεσμα της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα και για την οποία σας είχε ενημερώσει από νωρίς το ekriti.gr και το Ράδιο Κρήτη.

Βασικός κατηγορούμενος είναι ένας 38χρνος από το Μονοφάτσι, ο οποίος και στο παρελθόν είχε απασχολήσει τις αρχές.

Κατά την διάρκεια των ερευνών, οι αστυνομικοί εντόπισαν στο σπίτι του ποσότητα  κοκαΐνης, 70 γραμμαρίων συνολικά. Επίσης στα χέρια των αρχών βρίσκονται 3 άτομα, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα 69 άτομα που αναφέρονται στην δικογραφία (πλημμεληματικού χαρακτήρα) φέρονται να ήταν πελάτες, καθώς η αστυνομία κατάφερε να τους ταυτοποιήσει μέσα από την πολύμηνη έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Άσκοπες μετακινήσεις και μάσκες έφεραν πρόστιμα

Κουφοντίνας: Απορρίφθηκε το αίτημα για διακοπή έκτισης της ποινής