Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Η εμβληματική κορυφή του Κόφινα σε ένα υπέροχο βίντεο

Image
Κορυφή Κόφινα
 clock 10:08 | 24/05/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Η ιερή κορυφή του Κόφινα αναμφίβολα ορίζει το τοπίο σε αυτή την περιοχή των Αστερουσίων. Με υψόμετρο 1231μ. είναι η ψηλότερη κορυφή της νοτιότερης οροσειράς της Ευρώπης. Σε αυτή την κορυφή οι Μινωίτες επέλεξαν να ιδρύσουν ένα «ιερό κορυφής», έναν ιερό χώρο που λειτούργησε μέχρι τις αρχές του 7ου αιώνα, για να επανέλθει στους υστεροελληνιστικούς χρόνους. Στη συνέχεια, κατά τα χριστιανικά πλέον χρόνια, η θρησκευτική λατρεία βρήκε και πάλι τη θέση της στο ιερό βουνό με το ξερολιθικό εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού που δεσπόζει στην κορυφή.

Η ανάβαση στον Κόφινα είναι σύντομη (περίπου 20’) και ακολουθεί ένα μονοπάτι το οποίο σε ορισμένα σημεία είναι σχετικά απότομο, οπότε θέλει προσοχή και κατάλληλα παπούτσια. Όμως η θέα από την κορυφή που φτάνει ως τη μονή Κουδουμά και τα παράλια των Αστερουσίων θα σας αποζημιώσει, ενώ γύρω σας θα πετάνε τα όρνια που ενδημούν στο σημαντικό οικοσύστημα της περιοχής. Αν βρεθείτε εδώ στις 14 Σεπτέμβρη, μην χάσετε το μοναδικό τελετουργικό που πραγματοποιείται στην κορυφή του Κόφινα, κατά τη γιορτή του Τιμίου Σταυρού, με την ευλογία των καρπών άγριων δέντρων του βουνού και το μοίρασμα τους στους πιστούς που ανεβαίνουν για προσκύνημα στην κορυφή.

Δείτε το βίντεο του Γιάννη Ψαρουδάκη:

 

 

Πρόκειται για ένα σπάνιο έθιμο, μια επιβίωση της «δεντρολατρείας» των αρχαίων χρόνων.  Στη θέση Λουσούδι, περίπου στη μέση της διαδρομής από Καπετανιανά προς Κόφινα, βρίσκεται το ερειπωμένο  μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών που ίδρυσε τον 14ο αιώνα ένας λόγιος μοναχός, ο Ιωσήφ Φιλάγρης. Πολλοί παρομοιάζουν το μοναστήρι ως το «πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο» καθώς υπήρξε σημαντικό κέντρο γραμμάτων και παιδείας.

Ο Φιλάγρης δίδασκε τους μαθητές του ελληνική φιλοσοφία, πατέρες της εκκλησίας, μαθηματικά και ίδρυσε βιβλιογραφικό εργαστήριο στο οποίο αντέγραφε κώδικες, χειρόγραφα, περγαμηνές, πατερικά κείμενα και αρχαίους συγγραφείς με ιδιαίτερη προτίμηση στον Αριστοτέλη, το έργο του οποίου βρισκόταν υπό διωγμό εκείνη την εποχή στην Ευρώπη. Η σχετικά πρόσφατη ανασκαφή έφερε στο φως τον πετρόχτιστο ναό και ερείπια από τα κελιά, την τράπεζα, το αρχονταρίκι καθώς και το βιβλιογραφικό εργαστήριο. Χειρόγραφα του Φιλάγρη σώζονται σήμερα σε μεγάλες βιβλιοθήκες του Λονδίνου, της Βιέννης, του Παρισίου κ.ά. 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis