Κρήτη

Η δύσκολη ζωή της Κρητικιάς γιαγιάς και της εγγονής της που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο

giagia.jpg

Τον Γολγοθά που ανεβαίνει μια 58χρονη Κρητικιά η οποία διαμένει στην Αθήνα με την άρρωστη εγγονή της ανέδειξε το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη.

Η μεγαλοψυχία όμως των Κρητικών και η κοινωνική τους ευαισθησία για άλλη μια φορά γίνεται πράξη, για δύο βασανισμένους ανθρώπους ,που η ζωή τους έδειξε το σκληρό της πρόσωπο αφού η ιστορία αυτών των δύο γυναικών προκάλεσε ρίγη συγκίνησης από την περιγραφή της καθηγήτριας του κοριτσιού που κατάγεται από το Ηράκλειο αλλά εργάζεται σε σχολείο στην Αθήνα και μίλησε στην εκπομπή.

Την εγκατέλειψαν οι γονείς της

Η κ.Μαρία Τσικουδάκη, κλαίγοντας, εξέθεσε τις δραματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες προσπαθεί να επιβιώσει η γιαγιά με την εγγονή της, την οποία εγκατέλειψαν οι γονείς της σε μικρή ηλικία.
Πρόκειται για ένα κορίτσι 21 χρονών που όμως φοιτά ακόμη στο σχολείο μας λόγω της νοητικής του κατάστασης είπε η κ.Τσικουδάκη Το μεγαλώνει μόνη της η κ.Φωτεινή, η γιαγιά της από τη στιγμή που γεννήθηκε. «Σοβαρά προβλήματα υγείας και η τραγική οικονομική της κατάσταση, την έχουν οδηγήσει στην απελπισία.Το παιδί το μεγαλώνει από οκτώ ημερών, από τότε που το γέννησε η κόρη της. Είναι ένα παιδί εκτός γάμου, ο πατέρας ήταν παντρεμένος, δεν τον έχει γνωρίσει ποτέ, δεν έχει καμία επικοινωνία, καμία επαφή μαζί του αλλά ούτε και με τη μητέρα του παιδιού και κόρη της, η οποία είναι εξαφανισμένη από τότε που μου το άφησε. Ποτέ δεν ασχολήθηκε με το παιδί, δεν έχει δώσει σημεία ζωής εδώ και 21 χρόνια» λέει η φιλεύσπλαχνη καθηγήτρια η οποία πολλές φορές παρά τις περικοπές που έχει υποστεί ο μισθός της λόγω της κρίσης έχει βοηθήσει οικονομικά τις δύο γυναίκες.
Τώρα, ανέφερε, κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο καθώς τους κάνουν έξωση αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις της καθημερινότητας Η εγγονή της 58χρονης πάσχει από αλλεργικό άσθμα, σπαστική κολίτιδα, γαστρίτιδα και έχει ψυχοσωματικά συμπτώματα. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψή της απαιτεί αρκετά χρήματα, τα οποία δεν υπάρχουν ενώ και η γιαγιά είναι χειρουργημένη.

Η γυναίκα εργαζόταν ως καθαρίστρια. Τώρα είναι συνταξιούχος, αλλά με τη συρρικνωμένη σύνταξή της, από την οποία δίνει τα μισά χρήματα για την πληρωμή του ενοικίου, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καθημερινότητας. Τα προβλήματα υγείας και η τραγική οικονομική κατάσταση, την έχουν οδηγήσει στην απελπισία ενώ ζητά να βρεθεί μια ελαφριά δουλειά για να συμπληρώνει το εισόδημά της.

«Αναγκάστηκα, είπε η καθηγήτρια, να απευθυνθώ σε εσάς κ. Βαρδάκη και το Ράδιο Κρήτη καθώς σας ακούω καθημερινά από την Αθήνα και πραγματικά βρίσκεστε κοντά στον συνάνθρωπό μας ώστε να ακουστεί μέσα από το ραδιόφωνο το δράμα αυτών των ψυχών και όποιος μπορεί ας βοηθήσει για να μην βρεθούν στο δρόμο. Τα θλιμμένα μάτια του παιδιού αν τα βλέπατε θα βάζατε και εσείς τα κλάματα, γιαγιά, δεν έχω παπούτσια και με κοροϊδεύουν της λέει με παράπονο…»

Συγκινητική η ανταπόκριση των Κρητικών.

Πριν τελειώσει η εκπομπή το τηλεφωνικό κέντρο του Ράδιο Κρήτη είχε κατακλυσθεί από τηλεφωνήματα ακροατών οι οποίοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν με διάφορους τρόπους τις δύο γυναίκες ,ενώ και πολλοί επιχειρηματίες που άκουγαν στο ραδιόφωνο την συγκλονιστική ιστορία από την Κρητικά καθηγήτρια θέλησαν να έρθουν σε επαφή μαζί τους για να πληρώσουν ακόμη και ενοίκια για να παραμείνουν στο σπίτι και να μην βρεθούν στο δρόμο.
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Μινώα Πεδιάδος: Προχωρά η διαδικασία για την αποκατάσταση των ζημιών

δήμος μινώα πεδιάδος

Από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας γίνεται γνωστό ότι εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Υποδομών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εσωτερικών αναφορικά με την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών του Δήμου μας και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε κτίρια από τις πλημμύρες της 6-7ης Νοεμβρίου 2020 στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας.

Με την εν λόγω απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1763/28-4-2021/τχ Β’, οριοθετούνται ως πλημμυρόπληκτες περιοχές στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας: α) όλη η Δημοτική Ενότητα Καστελλίου και β) οι Κοινότητες Βόνης, Ζωφόρων και Θραψανού της Δημοτικής Ενότητας Θραψανού ενώ ορίζεται πως το έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια από τις πλημμύρες του θέματος, που έπληξαν τις προαναφερόμενες περιοχές, αναλαμβάνει ο Τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ν. Χανίων (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.-Ν. Χανίων).

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι ιδιοκτήτες (ψιλός κύριος, επικαρπωτής ή ο/η έχων/-ουσα την πλήρη κυριότητα) ή ο/η διαχειριστής/- στρια (σε περίπτωση διηρημένης ιδιοκτησίας) κτιρίων που έχει πληγεί από τις πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου, όπως καταθέσουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην ως άνω αρμόδια Υπηρεσία εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών (από την 28/4/2021), εφόσον επιθυμούν τον έλεγχο και την έκδοση έκθεσης αυτοψίας. Η αίτηση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτιρίου.

Για τη χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για επισκευή ή ανακατασκευή, οι πληγέντες θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εντός ενός (1) έτους από την ημερομηνία παραλαβής της έκθεσης αυτοψίας του κτιρίου. Για απευθείας έκδοση Άδειας Επισκευής η προθεσμία ορίζεται στο ένα (1) έτος (από την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ) όπως επίσης σ’ ένα (1) έτος ορίζεται και η προθεσμία για κατάθεση αίτησης για έκδοση άδειας επισκευής χωρίς χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής.

Η χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής ανακατασκευής αφορά οικίες και βοηθητικούς χώρους αυτών, ιερούς ναούς και κωδωνοστάσια, κτίρια κοινωφελούς χρήσης, αποθήκες, στάβλους, αγροικίες εποχιακής χρήσης καθώς και κτηνοτροφικές μονάδες και επαγγελματικούς χώρους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία, τους όρους και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στον Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ν. Χανίων (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.-Ν. Χανίων), Δ/νση: Γολγοθά 2, Όαση Βαρυπέτρου Χανίων και στο Τηλέφωνο: 28210 29287.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Οι πρώτοι τουρίστες έφτασαν στην Κρήτη

Χωρίς σφαγεία Ηράκλειο και Λασίθι και μια εταιρεία ... "φάντασμα"

Στην Κρήτη ο Στέλιος Πέτσας - Επαφές με Αρναουτάκη, Κουράκη και Δημάρχους