Κρήτη

Χριστούγεννα στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας (αναλυτικό πρόγραμμα)

χριστουγεννα

Γιορτινή ατμόσφαιρα και άρωμα Χριστουγέννων περιμένει μικρούς και μεγάλους αυτές τις γιορτές, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, μέσα από ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων. Για να ξεφύγουμε για λίγο από την καθημερινότητα και τα προβλήματα της, να αποχαιρετήσουμε την χρονιά που φεύγει και να υποδεχθούμε με αισιοδοξία το νέο έτος. 
Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος (Δ.Ο.Π.Α.Π.),  και η Ιερά Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάνου, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Θραψανού, ετοίμασαν για τη φετινή εορταστική περίοδο δράσεις αλληλεγγύης με χαρακτήρα κοινωνικής προσφοράς, θεατρικά και μουσικοχορευτικά δρώμενα, αλλά και χριστουγεννιάτικες εκπλήξεις για μικρά και μεγάλα παιδιά.

χριστουγεννα Μινωα Πεδιαδος

χριστουγεννα Μινωα Πεδιαδος, by gpapadakis

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ξεκίνησαν την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2016 και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017 έχει ως εξής:
  
Πρόγραμμα Εορταστικών Εκδηλώσεων 
Χριστούγεννα 2016 – Πρωτοχρονιά 2017
 
Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2016
Καστέλλι
18:00 Στολισμός και φωταγώγηση δένδρου στην πλατεία Καστελλίου.
Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Καστελλίου.
 
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016
Θραψανό
18:00 Στολισμός και φωταγώγηση δένδρου στην κεντρική πλατεία Θραψανού.
Χριστουγεννιάτικοι ύμνοι από την χορωδία Κατηχητικού – Δημοτικού σχολείου Θραψανού. Υπεύθυνος  Χοράρχης Δαμιανάκης Βασίλης. 
 
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016
Καστέλλι
19:00 Χριστούγεννα με τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου Καστελλίου.
  
Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016
Καστέλλι
11:00 Χριστουγεννιάτικο παζάρι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστελλίου μπροστά από τα ΚΑΠΗ. 
18:00 Μουσικοχορευτική παράσταση από το γυμναστήριο «Αρμονία», μπροστά από τα ΚΑΠΗ. 
19:00 Χριστούγεννα με τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας στην αίθουσα των ΚΑΠΗ στο Καστέλλι.

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2106

Καστέλλι
11:00 Χριστουγεννιάτικο παζάρι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστελλίου μπροστά από τα ΚΑΠΗ.

Αρκαλοχώρι
11:00 Παιδική επιθεώρηση «Η Κακομαθημένη Αρχοντοπούλα», από το Παιδικό Θέατρο «Ηλιαχτίδα», στην αίθουσα του συνεδριακού Κέντρου Αρκαλοχωρίου. (είσοδος 8 ευρώ)
18:00 Χριστουγεννιάτικες κατασκευές στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου.

Θραψανό
19:00 Χριστούγεννα με τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας σε καφετέρια στην κεντρική πλατεία Θραψανού. 
 
 
Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016
 
Αρκαλοχώρι 
18:00 Χριστουγεννιάτικες κατασκευές στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου.
19:00 Μουσικοχορευτική γιορτή από το Γυμναστήριο “Body Slim” με θέμα «Χριστουγεννιάτικες Νύχτες», στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Αρκαλοχωρίου.

Καστέλλι
18:00 Χριστουγεννιάτικη παράσταση «Το Δώρο Της Παπλωματούς», από την Νεανική Θεατρική Ομάδα της Ενορίας Αγίου Αντωνίου Καστελλίου και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από την χορωδία Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου Καστελλίου. Συμμετέχει η παραδοσιακή χορωδία της Ενορίας Αγίου Αντωνίου Καστελλίου.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016
 
Αρκαλοχώρι
18:00 Στολισμός και φωταγώγηση δένδρου στην πλατεία Ελευθερίας Αρκαλοχωρίου. Βυζαντινοί ύμνοι από την χορωδία της Μητροπόλεως υπό τη διεύθυνση του π. Νικόλαου Σταματάκη.
Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τη χορωδία του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.
Παραδοσιακοί χοροί από το Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό όμιλο «ΕΡΦΑΛΗΣ».
Μουσικοχορευτικό δρώμενο από το Γυμναστήριο “Body Slim”.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Αρκαλοχώρι
19:00 ΚΟΥ-ΚΛΟΘΕΑΤΡΟ Κρήτης με την παράσταση «Πινόκιο» στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Αρκαλοχωρίου. Προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου. 

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Αρκαλοχώρι
 19:00 Χριστούγεννα με τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Αρκαλοχωρίου. 

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Θραψανό
18:00 Χριστουγεννιάτικοι ύμνοι από το τμήμα της παιδικής Χορωδίας των Νεανικών Συνάξεων της Ενορίας Τιμίου Σταυρού Θραψανού, στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού. Υπεύθυνος  Χοράρχης Δαμιανάκης Βασίλης.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Αρκαλοχώρι
18:00 Ανοιχτό Θεατρικό Παιχνίδι στην πλατεία Ελευθερίας Αρκαλοχωρίου από τον Σύλλογο Παιδαγωγών - Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού. Προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου. 

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Θραψανό
11:00 Παραδοσιακά Κάλαντα στους δρόμους του Θραψανού από το Αθλητικό Σωματείο «Ανθεστίων».

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Αρκαλοχώρι
19:00 Χριστούγεννα με τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου.

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017 

Αρκαλοχώρι
18:00 Κοπή Αγιοβασιλόπιτας στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017
Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Μεγάλος Αγιασμός υπό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, στον Ιερό Μητροπολιτικό  Ναό Αγίου Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης. 
11:00 Καθαγιασμός των Υδάτων στη λίμνη «Λειβάδες» στο Θραψανό.
13:00 Καθαγιασμός των Υδάτων στον Τσούτσουρο.

Παράλληλα με τις εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:

Από 10 έως 31 Δεκεμβρίου 2016 
Καλάθια αλληλεγγύης στα super markets Αρκαλοχωρίου, για τις άπορες οικογένειες.              ( Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαλοχωρίου, Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου)

Από 16 έως 31 Δεκεμβρίου 2016 
Παζάρι Αγάπης από την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, στο παλιό κατάστημα της Παγκρήτιας Τράπεζας στο Αρκαλοχώρι.

Από 16 έως 24 Δεκεμβρίου 2016
Χριστουγεννιάτικο Παζάρι βιβλίου από τον πολιτιστικό Σύλλογο Αρκαλοχωρίου, στο παλιό κατάστημα της Παγκρήτιας Τράπεζας στο Αρκαλοχώρι. ( Τα έσοδα θα διατεθούν για τα γεύματα της Μητροπόλεως)

Κρήτη

Κρήτη: Οι "ξεχασμένοι" Μύλοι θα γίνουν μουσεία και αιολικά πάρκα - Όλος ο σχεδιασμός

Οι παραδοσιακοί μύλοι

Μια μεγάλη προσπάθεια για την αναστύλωση των Μύλων που βρίσκονται κυρίως στο Πάνω Μεραμπέλο αλλά και σε άλλα τμήματα του νομού Λασιθίου όπως τη Σητεία έχει ξεκινήσει με τη δημιουργία του Συλλόγου Μυλωνάδων που στόχο έχει την ανάδειξη του χαμένου όπως τον ονομάζουν “θησαυρού” που βρέθηκε εγκαταλειμμένος στο πέρασμα του χρόνου.
Το σημαντικό αυτό θέμα ανέδειξε το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη με τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Μυλωνάδων ,τουριστικό επιχειρηματία Θωμά Τζανόπουλο να αναλύει το σχεδιασμό που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση των παλιών μύλων που λειτουργούσαν ως αλευρόμυλοι για εκατονταετίες στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχος όπως είπε ο κ.Τζανόπουλος είναι μετά την αποκατάστασή τους να λειτουργήσουν ως το μεγαλύτερο παραδοσιακό μουσειακό αιολικό πάρκο της Ευρώπης.

Είμαστε σε καλό δρόμο ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνεργαζόμαστε με 3 υπουργεία Τουρισμού, Πολιτισμού και Ανάπτυξης αλλά και την Περιφέρεια Κρήτη που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον γι αυτή την προσπάθεια.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρόταση που θα συνδυάσει την ιστορία με την τεχνολογία ώστε οι μύλοι που αριθμούν πάνω από 150 στο Μεραμπέλο και κοντά τους 400 – 500 σε όλο το νομό πλην του Οροπεδίου Λασιθίου, να χαρακτηριστούν νεότερα μνημεία προβιομηχανικής εποχής, να γίνουν επισκέψιμοι ευνοώντας τον εναλλακτικό τουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, δηλ ουσιαστικά την αιολική και να παράγουν ρεύμα.

Το επόμενο διάστημα αρχαιολόγοι της Εφορείας νεοτέρων μνημείων και εκπρόσωποι του ΕΟΤ Ηρακλείου αναμένεται να επισκεφθούν τη περιοχή για να γίνει επίσημη καταγραφή και να εκκινήσουν οι διαδικασίες ενώ αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι ο περιφερειακός σύμβουλος,εντεταλμένος σύμβουλος αρμόδιος για τον τουρισμό στο νομό Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανόπουλο θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των μύλων που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολλοί και δεν συμφωνούν μεταξύ τους να πειστούν για το εγχείρημα, που είναι ανιδιοτελές για το σύλλογο καθώς κανείς από τα μέλη του δεν είναι ιδιοκτήτης και να τους δοθούν κίνητρα να δεχτούν την αξιοποίηση με αντάλλαγμα ίσως δωρεάν ρεύμα αφού οι μύλοι θα παράγουν ενέργεια εάν λειτουργήσουν ως αιολικά πάρκα.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και ο γνωστός λαογράφος -συγγραφέας Μιχάλης Χουρδάκης(Νίσπιτας) που μετέχει ενεργά στην προσπάθεια ανέφερε ότι πολλοί από τους μύλους χρονολογούνται από 1340 όταν Πάπας της Ρώμης ήταν ο Αλέξανδρος Ε’ κατά κόσμον Πέτρος Φιλάργης με καταγωγή από τη Νεάπολη και ο πατέρας του ήταν μυλωνάς.

Στόχος μας επεσήμανε ο κ.Χουρδάκης είναι η αναστύλωση να γίνει με απόλυτο σεβασμό στην φυσιογνωμία τους.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Φωτογραφίες 40 ανήλικων κοριτσιών στο κινητό του 35χρονου κτηνοτρόφου

Ηράκλειο: Συλλήψεις για το επεισοδιακό βράδυ