Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Χρήστος Τριαντόπουλος στο Ράδιο Κρήτη: Έτσι θα δοθούν οι αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά (Ηχητικό)

Κακοκαιρία δημος Μαλεβιζίου
 clock 10:52 | 20/10/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Μάχη με το χρόνο πρέπει να δώσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς για την έγκαιρη καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Ανατολική Κρήτη, ώστε στη συνέχεια να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός για τις αποζημιώσεις, οι οποίες - για την περίπτωση των επιχειρήσεων - μπορεί να φτάσουν και στο 70%.

«Η οριοθέτηση των φυσικών καταστροφών από τους δήμους είναι αναγκαία για να αποτελέσει τον καμβά πάνω στον οποίο θα κινηθούμε» τόνισε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Ο υφυπουργός περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι πληγέντες, ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες και να ενεργοποιηθεί το Σχέδιο Στήριξης και Αποκατάστασης. Μάλιστα, όπως σημείωσε, οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στην Σητεία και στην Αγία Πελαγία του Δήμου Μαλεβιζίου και μικρότερης έκτασης είναι τα προβλήματα στους δήμους Ηρακλείου και Χερσονήσου.

Όπως είναι γνωστό, αρμόδιες για την καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις είναι οι επιτροπές που συστάθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ την αντίστοιχη καταγραφή για τα νοικοκυριά κάνουν επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί από τους οικείους δήμους. Παράλληλα, έχουν ενεργοποιηθεί οι κατά τόπους παραγωγικοί φορείς για να ενημερώσουν τα μέλη τους και να συνδράμουν ώστε η όλη διαδικασία να προχωρήσει γρήγορα.

Image
O Χρήστος Τριαντόπουλος (δεύτερος από αριστερά) κατά την διάρκεια της αυτοψίας στις πληγείσες περιοχές την περασμένη Κυριακή.
O Χρήστος Τριαντόπουλος (δεύτερος από αριστερά) κατά την διάρκεια της αυτοψίας στις πληγείσες περιοχές την περασμένη Κυριακή.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

Για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κακοκαιρία οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προχωρήσουν στην αποτίμηση των ζημιών μέσω των παραστατικών και των τιμολογίων που διαθέτουν, στη συνέχεια θα συμπληρώσουν τις σχετικές αιτήσεις και αφού γίνει ο έλεγχος θα χαρακτηριστούν ως δικαιούχοι.

Την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την Κρατική Αρωγή προκειμένου να δοθεί ένα ποσό ως προκαταβολή έναντι της επιχορήγησης, το τελικό ποσό της οποίας θα κατατεθεί με την ολοκλήρωση και υποβολή του φακέλου. Για το συνολικό ποσοστό της αποζημίωσης όμως που θα δοθεί στους δικαιούχους, ο υφυπουργός δεν δεσμεύτηκε, καθώς αναμένεται ο τελικός «λογαριασμός». Οι τοπικοί φορείς πάντως διεκδικούν αποζημιώσεις ίσες με τις καταστροφές που θα διαπιστωθούν από τους ελέγχους.

Παράλληλα, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν θα ενεργοποιηθεί η «στοχευμένη» όπως την χαρακτήρισε ο κ. Τριαντόπουλος, 6μηνη αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών αλλά και των –τυχών- πλειστηριασμών.

Για τα νοικοκυριά που επλήγησαν από την κακοκαιρία προβλέπεται ποσό αποζημίωσης 6.000 ευρώ για την οικοσκευή, ενώ κάθε δικαιούχος θα λάβει 600 ευρώ άπαξ για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Αρμόδιοι για όλο αυτό το «πακέτο» με τα νοικοκυριά, είναι οι κατά τόπους ΟΤΑ.

Image
Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στην Σητεία και στην Αγία Πελαγία του Δήμου Μαλεβιζίου.
Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στην Σητεία και στην Αγία Πελαγία του Δήμου Μαλεβιζίου.

 

Τι θα γίνει με Ηράκλειο και Χερσόνησο

Για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στους δήμους Ηρακλείου και Χερσονήσου, ο υφυπουργός διαχώρισε την κατάσταση, αναφέροντας πως τα στοιχεία από την Πυροσβεστική Υπηρεσία δείχνουν πολύ μικρό αριθμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων με πραγματικά προβλήματα, ενώ όπως τόνισε η περιπτώσεις αυτές θα δρομολογηθούν σε δεύτερη φάση.

Οι αποζημιώσεις του 2020

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες περί μη καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες από την καταστροφή του 2020 σε Χερσόνησο και άλλες περιοχές, ο κ. Τριαντόπουλος υπογράμμισε πως οι όποιες εκκρεμότητες αφορούν ελλιπείς φακέλους από την πλευρά των δικαιούχων. «Όποιος φάκελος ολοκληρώνεται, δίνεται και η αποζημίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Τριαντόπουλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κακοκαιρία: Η ΟΕΒΕΝΗ για τις αποζημιώσεις και την καταγραφή των ζημιών

Ηράκλειο - κακοκαιρία: Εικόνα παράλυσης με θύματα, καταστροφές, διακοπές ρεύματος και κυκλοφοριακό χάος

Καταγγελία - Χερσόνησος: Οργή για τους τάφους μέσα στη λάσπη (φωτογραφίες)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis