Skip to main content
ΚΡΗΤΗ
Χανιά: Σε απόγνωση ιδιοκτήτες γης - Χάνουν την περιουσία τους και γίνεται δημόσια
δασικοί χάρτες
 clock 12:09 | 17/03/2026
writer icon newsroom ekriti.gr

Προ τετελεσμένου γεγονότος οδηγούνται χιλιάδες ιδιοκτήτες γης στον νομό Χανίων, των οποίων γεωτεμάχια έχουν χαρακτηριστεί ως δασικά, καθώς το ελληνικό δημόσιο έχει δώσει εντολή στην «Κτηματολόγιο ΑΕ» να τα… οικειοποιείται, στέλνοντας τους στα δικαστήρια αν θέλουν να τα διεκδικήσουν και μάλιστα με την ασφυκτική προθεσμία των δύο μηνών!

Στα Χανιά, η ανάρτηση του κτηματολογίου αναμένεται αμέως μετά το Πάσχα, καθώς τυπικά η εργολαβία έχει κλείσει από τις 31 Δεκεμβρίου ενώ νομικός και τεχνικός κόσμος είναι επί ποδός καθώς η παραπάνω πρακτική εφαρμόστηκε ήδη στο Λασίθι όπου έχει γίνει η ανάρτηση της κτηματογράφησης που ενσωματώνει ως δασικές τις εκτάσεις για τις οποίες εκκρεμούν αντιρρήσεις και μάλιστα εμφανίζει το δημόσιο ως ιδιοκτήτη, άσχετα με το αποτέλεσμα της εξέτασης της αντίρρησής του στο δασαρχείο.

Το θέμα έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση σε μηχανικούς και δικηγόρους ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr στις 24 Μαρτίου θα γίνει- με πρωτοβουλία ΤΕΕ τδΚ και δικηγορικού συλλόγου Χανίων – μια ευρεία σύσκεψη στην οποία θα κληθούν όλοι οι δήμαρχοι, οι εκπρόσωποι φορέων και οι βουλευτές του νομού Χανίων ώστε να ενημερωθούν για το θέμα και να κινητοποιηθούν έγκαιρα.

Όπως εκτιμάται, στα Χανιά το πρόβλημα θα είναι τεράστιο, καθώς θα χαρακτηριστεί ως “δασική” και συνεπώς “κρατική” μια έκταση άνω του 70% του νομού, την ώρα που έχουν υποβληθεί πάνω από 25.000 αντιρρήσεις, οι οποίες ως γνωστόν εξετάζονται με ρυθμούς χελώνας.

Αυτό που ζητούν οι δικηγόροι, είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία η Κρήτη, όπως και κάποια νησιά, υπάγονται σε ένα ειδικό καθεστώς σύμφωνα με το οποίο στις περιπτώσεις αμφισβητούμενων εκτάσεων, το δημόσιο είναι αυτό που θα πρέπει να τις διεκδικήσει από τον ιδιώτη και όχι το αντίστροφο, όπως πράγματι ισχύει για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε διαφορετική περίπτωση, χιλιάδες ιδιοκτήτες στα Χανιά θα βρεθούν πραγματικά αντιμέτωποι με τις απώλειες τις περιουσίας τους, με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Ντομάτα "χρυσάφι" λόγω μειωμένης παραγωγής στην Ιεράπετρα - Στα ύψη και τα μεταφορικά

Κρήτη - Κτηματολόγιο: Στον "αέρα" χιλιάδες ακίνητα - Γιατί κινδυνεύουν να χαθούν

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis