Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Χανιά: Ομιλία Συντυχάκη στην ημερίδα με θέμα «Ναυτική Εκπαίδευση: Ο Δρόμος της Θάλασσας»

syntyxakhs_hmerida_naftikh_ekpaideysh.jpg
 clock 20:03 | 29/11/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Στην ημερίδα με θέμα «Ναυτική Εκπαίδευση: Ο Δρόμος της Θάλασσας», που διοργανώνεται στα Χανιά, στο πλαίσιο του 8ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, μίλησε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, το Σάββατο 28 Νοεμβρίου.

Στην ομιλία του σημείωσε:

«Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση στο συνέδριό σας και για τη δυνατότητα που μας δίνετε να αναπτύξουμε τις θέσεις του Κόμματός μας. Το θέμα της ημερίδας σας απασχολεί χιλιάδες ναυτεργάτες, σπουδαστές καθώς και το εκπαιδευτικό προσωπικό των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

Κατά τη γνώμη μας κινητήριος δύναμη της ελληνικής ναυτικής παράδοσης, αλλά και του επιπέδου που βρίσκεται παγκοσμίως η ναυτιλία είναι οι Έλληνες ναυτεργάτες. Η τεχνογνωσία και το περιεχόμενο της Ναυτικής Εκπαίδευσης αποτελούν καθοριστικό παράγοντα, για τη διασφάλιση της εργασίας και της ζωής των ναυτεργατών στη θάλασσα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που καταργούνται εργασιακά δικαιώματα από την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια με τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές των κυβερνήσεων προωθήθηκε η πιο στενή σύνδεση της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης με το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απαξίωσαν σταδιακά τη δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση με την ταυτόχρονη ενίσχυση των ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ). Βασίζονται στο μοντέλο εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις απαιτήσεις της ναυτεργασίας στο διεθνές επίπεδο ανταγωνισμού. Η εφαρμογή του νέου κανονισμού σπουδών του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις που χρειάζεται η μετεκπαίδευση των ναυτεργατών.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού όπου εξακολουθεί να υπάρχει υποχρηματοδότηση στη Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση. Υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, στην υλικοτεχνική υποδομή, στα συγγράμματα και στα προγράμματα σπουδών που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του επαγγέλματος. Οι σπουδαστές συναντούν πολλά εμπόδια και δυσκολίες στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν θέση για να πραγματοποιήσουν τα εκπαιδευτικά ταξίδια και να συμπληρώσουν τους μήνες εκπαιδευτικών ταξιδιών, που είναι απαραίτητα για την αποφοίτησή τους. Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν ότι η ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου είναι σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα των ναυτεργατών και όλου του λαού. Αντιμετωπίζονται από τους εφοπλιστές ως κόστος που πρέπει να εξαλειφθεί.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται για Αποκλειστικά - Ενιαία - Δημόσια - Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση για όλους τους ναυτεργάτες. Ένταξη των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού στο υπουργείο Παιδείας, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αναγνώριση και ισοτιμία των διπλωμάτων με τα αντίστοιχα της στεριάς. Κατάργηση όλων των νόμων για την ιδιωτικοποίηση των σχολών, την εναλλασσόμενη εκπαίδευση. Η πρακτική εκπαίδευση των σπουδαστών να γίνεται με ευθύνη των εκπαιδευτικών συμβουλίων των Ναυτικών Σχολών. Προσαρμογή της ύλης στις σύγχρονες ανάγκες, αλλαγή του κανονισμού σπουδών σε Ναυτική Εκπαίδευση - Μετεκπαίδευση.

Με αφορμή τη σημερινή μας τοποθέτηση στο συνέδριό σας, θα θέλαμε να αναδείξουμε τις θέσεις μας σχετικά με το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και αλλού, με το οποίο έρχεται αντιμέτωπο το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος.

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, μαζί με αυτές που είχαν προηγηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως η κατοχή του Αφγανιστάν και του Ιράκ, η διάλυση της Λιβύης, οι βομβαρδισμοί στο Πακιστάν, οδήγησαν στην προσφυγιά και τη μετανάστευση εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο πόλεμος μαίνεται 5 χρόνια στη Συρία κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ έχει ξεριζώσει από τις εστίες τους εκατομμύρια άλλους, είναι μέρος της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και των ανταγωνισμών. Δείχνει πως ο καπιταλισμός, που αυξάνει τα πλούτη μιας “χούφτας” εκμεταλλευτών, “γεννά” την ίδια ώρα κρίσεις, κοινωνικά προβλήματα, τον πόλεμο, την προσφυγιά, με οδυνηρές συνέπειες για εκατομμύρια λαϊκούς ανθρώπους.

Η κυβέρνηση έχει βαριές ευθύνες για τη μη έγκαιρη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε να υπάρχει επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διάσωση, υποδοχή, περίθαλψη, τη γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης και τη μετακίνηση των προσφύγων και των μεταναστών με ασφάλεια προς τις χώρες προορισμού τους. Το ΚΚΕ έγκαιρα, με συνεχείς δηλώσεις και επανειλημμένες παρεμβάσεις του, είχε επισημάνει την αναγκαιότητα λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως και σ' αυτά της εσωτερικής, έχει αρπάξει τη “σκυτάλη” από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας επικίνδυνη αντιλαϊκή πολιτική.

Στο όνομα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής παραχωρεί έδαφος, λιμάνια, αεροδρόμια και άλλες υποδομές της χώρας για τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ενισχύει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, κατά των λαών της περιοχής.

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, μαζί με αυτές που είχαν προηγηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως η κατοχή του Αφγανιστάν και του Ιράκ, η διάλυση της Λιβύης, είναι που οδήγησαν στο τερατώδες δημιούργημα των δολοφόνων του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης πρέπει να δουν τι κρύβεται πίσω από το “οπλισμένο χέρι” των δολοφόνων, εκείνους που σχεδιάζουν, συγκροτούν, εξοπλίζουν, χρηματοδοτούν, εκπαιδεύουν και τελικά χρησιμοποιούν αυτές τις δυνάμεις για να τις αξιοποιήσουν στην προώθηση των σχεδίων τους.

Ο λαός μας πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή και για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα “ανταλλάγματα” που ζητά η Τουρκία από την ΕΕ για τη ρύθμιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος, που έχουν σχέση και με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αλλά και τη μόνιμη επιδίωξή της για μορφές “συγκυριαρχίας” στο Αιγαίο, για διεύρυνση των “γκρίζων ζωνών” κ.λπ.

Ο λαός μας και το προσωπικό του Λιμενικού να απομονώσει τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση δολοφόνων της Χρυσής Αυγής, που στηρίζει στρατιωτικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, σπέρνει το μίσος ενάντια στους λαούς, απαιτεί παροχές κινήτρων για τους πλούσιους Έλληνες, νέες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, τα μονοπώλια. Προσπαθεί να διχάσει τους λαούς με βάση το χρώμα, τη φυλή, το θρήσκευμα, δεν τους θέλει ενωμένους απέναντι στον ταξικό εχθρό, το κεφάλαιο.

Είναι γνωστό ότι το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, όπως και ο υπόλοιπος λαός μας, δέχεστε τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών. Υποστηρίζουμε ότι έχετε δικαίωμα να αγωνίζεσθε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην υπηρεσία σας και είναι συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΕΕ, του ΔΝΤ.

Το Κόμμα μας έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων σας. Τα έχουμε αναδείξει με Ερωτήσεις στη Βουλή αλλά και γενικότερα. Υποστηρίζουμε ότι πρέπει οι μισθοί και οι συντάξεις να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα. Να αποκατασταθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός και σύνταξη. Να εφαρμοστεί τώρα στην ολότητά της η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θεωρούμε ότι πρέπει να σταματήσει η απλήρωτη υπηρεσία, η παραβίαση του ωραρίου υπηρεσίας. Να λυθεί με ευθύνη του κράτους το πρόβλημα με τα πλωτά και εναέρια μέσα του Λιμενικού που σε ποσοστό 40%, σύμφωνα με ανακοίνωσή σας, βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια του προσωπικού, ενώ οι επισκευαστικές βάσεις του Λιμενικού Σώματος υπολειτουργούν και τα ναυπηγεία κλείνουν. Για παράδειγμα, η Κρήτη είναι από την άνοιξη 2015 χωρίς ναυαγοσωστικό. Δυο φορές, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχουμε καταθέσει ως ΚΚΕ Ερώτηση στον υπουργό με αυτό το θέμα, ζητώντας άμεση λύση και μέχρι σήμερα απάντηση δεν πήραμε. Τελικά, κ. υπουργέ, χρειάζεται ή δεν χρειάζεται Κρήτη το ναυαγοσωστικό της ή μάλλον τα ναυαγοσωστικά της; Τέλος, υποστηρίζουμε η εισαγωγή στις σχολές του Λιμενικού να γίνεται με τη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων, να εκσυγχρονιστεί το Πειθαρχικό Δίκαιο και να υπάρξει απεμπλοκή από το Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα.

Δεν δικαιολογείται καθένας εφησυχασμός, καμία αναμονή ή πίστωση χρόνου. Έρχεται νέα επίθεση από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με νέα αντιλαϊκά μέτρα με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, σαρωτικές ανατροπές στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα, με σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, την παραπέρα συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων.

Απέναντι στη νέα επίθεση έχετε κάθε συμφέρον να σταθείτε στο πλάι και όχι απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό, για την αντιμετώπιση των συνεπειών των αντιλαϊκών πολιτικών, που πλήττουν εσάς και τις οικογένειές σας.

Για μια φορά ακόμα, από τα Χανιά όπου βρισκόμαστε, θέλουμε να τονίσουμε ότι πρέπει οι στρατιωτικοί, οι λιμενικοί, οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και τον πόλεμο.

Να απαιτήσουμε οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να μη διατεθούν στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις.

Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση, καμία υποδομή της χώρας ως ορμητήριο για επιθέσεις στη Συρία ή σε άλλες χώρες. Ο λαός μας μαζί με τους λιμενικούς να απομονώσουν τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή που δημαγωγεί για τα προβλήματα του λαού και των λιμενικών, ενώ στηρίζει τις αιτίες που τα γεννούν, την ΕΕ, το καπιταλιστικό σύστημα, τους πολέμους.

Ο λαός έχει κάθε συμφέρον να δυναμώσει την οικοδόμηση της δικής του συμμαχίας, με τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, ενάντια στα μονοπώλια, στην εξουσία τους και τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που φέρνουν φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis