Κρήτη

Γιορτή Καλαθοπλέκτη στις Γωνιές του Δήμου Χερσονήσου

καλαθοπλέκτης

Η Γιορτή του Καλαθοπλέκτη θα πραγματοποιηθεί στις Γωνιές του Δήμου Χερσονήσου το Σάββατο 23 Ιουλίου στις 9 το βράδυ. Θα γίνει παρουσίαση της παραδοσιακής τέχνης από ντόπιους καλαθοπλέκτες και έκθεση προϊόντων, ενώ θα ακολουθήσει γλέντι με τον Μιχάλη Τζουγανάκη.

Η εμπνευσμένη κρητική λαϊκή τέχνη είναι πολύ πλούσια και βασίζεται όπως κάθε τέχνη του νησιού, στην αξιοποίηση των φυσικών κυρίως υλικών του τόπου, στην αξιοποίηση στοιχείων της ιστορίας και της παράδοσης, στην δημιουργική κουλτούρα των Κρητικών.
Μια από τις αρχαιότερες χειροτεχνικές δραστηριότητες είναι η καλαθοπλεκτική που τα τελευταία χρόνια όπως πολλές παρόμοιες τέχνες παραμένουν σε παρακμή αλλά ζωντανεύουν τις αναμνήσεις στις συζητήσεις που γίνονται.
Τα διαφόρων μεγεθών « κοφίνια» για τη μεταφορά οπωροκηπευτικών, φρούτων κ.α., τα καλάθια για τους άρτους και τα καλούδια των γάμων, τα καλάθια τα σκεπαστά για τους χοχλιούς, οι καλαθούνες, τα καλάθια που τυλίγουν προστατευτικά τα κάνιστρα για το κρασί, για τη ρακί κ.α. έρχονται ακόμα στο μυαλό όσων τα έχουν δει χρωματιστά – ξομπλιαστά και καμία σχέση δεν έχουν στη χάρη – στην ομορφιά – στο υλικό και στη μυρωδιά με αυτά που κυκλοφορούν ευρέως τα τελευταία χρόνια.
Οι Γωνιές Δήμου Χερσονήσου είναι ένας τόπος πολύμορφος και οι άνθρωποι προκομμένοι. Η καλαθοπλεκτική άλλοτε αποτέλεσε μία βασική ασχολία των κατοίκων ενώ σήμερα μονάχα λίγοι τη γνωρίζουν ακόμα. Αυτή τη γνώση των λίγων και ειδικών αναδεικνύει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γωνιών φέτος το καλοκαίρι σε μια εκδήλωση στην οποία θα συνδυαστούν οι τοπικές γεύσεις και το κρασί, η παραδοσιακή μουσική με τον γνωστό καλλιτέχνη Μιχάλη Τζουγανάκη.
Το Σάββατο 23 Ιουλίου 2016 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γωνιών (Δήμου Χερσονήσου) προτείνει για τη βραδινή σας έξοδο το γλέντι στις Γωνιές με τον Μιχάλη Τζουγανάκη για να γνωρίσετε παράλληλα τους τοπικούς καλαθοπλέκτες και να θαυμάσετε την όμορφη τέχνη τους.

 

Κρήτη

Κακοκαιρία: Ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας - Τα φαινόμενα στην Κρήτη

ηράκλειο κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού αύριο και το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Ειδικά για την Κρήτη, τα φαινόμενα αναμένονται από τη νύχτα της Παρασκευής (3/12) έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (4/12).

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο της Παρασκευής (03-12-2021) και του Σαββάτου (04-12-2021), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέκκας στο Ράδιο Κρήτη: Μειωμένα αλλά όχι απογοητευτικά τα ύψη βροχής ως τώρα στο νησί

Λιμεναρχείο Ηρακλείου: Νέα προειδοποίηση για θυελλώδεις νοτιάδες

Κρήτη - meteo.gr: Ελάχιστες οι βροχές τον Νοέμβριο

ESPA BANNER