Κρήτη

Γιώργος Παππάς στο Ράδιο Κρήτη: Ο καταρράκτης είναι η Νο1 πάθηση των Κρητικών στα μάτια

γιώργος παππάς

Η νούμερο ένα πάθηση των ματιών των Κρητικών είναι ο καταρράκτης, ενώ αυξημένα είναι τα ποσοστά αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και στον Μανώλη Αργυράκη ο υπεύθυνος του Τμήματος Αμφιβληστροειδούς της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου Γιώργος Παππάς τόνισε ότι ο καταρράκτης είναι μία πολύ συνηθισμένη επέμβαση στο νησί, η οποία με τα σύγχρονα μέσα που χρησιμοποιούνται βοηθά τον ασθενή να αποκαταστήσει μέσα σε λίγες μέρες την όρασή του.

"Φανταστείτε ότι την Αφρική όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα ιατρικής παρέμβασης, ο καταρράκτης είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης, οπότε αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικές είναι οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στη χώρα μας", τόνισε.

Με την πάροδο των ετών και τον τρόπο ζωής, άλλαξε και η ηλικία κατά την οποία εμφανίζεται ο καταρράκτης. "Παλαιότερα ξέραμε ότι ο καταρράκτης ταλαιπωρούσε ηλικιωμένους ανθρώπους, άνω των 70 ετών. Σήμερα, η ακτινοβολία από τις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε πχ κινητά, υπολογιστές, έχουν μειώσει τον χρόνο εμφάνισης και πλέον παρουσιάζεται σε άτομα ηλικίας από 50 ετών".

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και σε μία άλλη συνηθισμένη για τους Κρητικούς πάθηση, την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, η οποία όπως είπε, οφείλεται στο ότι οι κάτοικοι του νησιού έχουν μεγάλα μάτια!

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Παππά στο Ράδιο Κρήτη:

Κρήτη

Ηράκλειο

Τι έδειξε και το δεύτερο τεστ κορωνοϊού για τον 39χρονο στην Εντατική του ΠΑΓΝΗ

ΠΑΓΝΗ (imageonline)

Δεν έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό ο 39χρονος που νοσηλεύεται στην Εντατική του ΠΑΓΝΗ σε κρίσιμη κατάσταση.

Όπως είχε γράψει νωρίτερα το ekriti.gr ο 39χρονος, εκτός το τεστ κορωνοϊού στο οποίο είχε υποβληθεί πριν την μεταφορά του στην Κρήτη, υποβλήθηκε και σε νέο τεστ μετά την εισαγωγή του στο ΠΑΓΝΗ.

Νωρίς το βράδυ και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ekriti.gr ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης, τα αποτελέσματα βγήκαν και είναι αρνητικά ως προς τον κορωνοϊό.

Ο 39χρονος ο οποίος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ με αναπνευστική και ηπατική ανεπάρκεια και διακομίσθηκε από τη Ρόδο στο Ηράκλειο με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην Εντατική του ΠΑΓΝΗ, έχοντας προσβληθεί από τον κορωνοϊό, εξακολουθεί και νοσηλεύεται ο 70χρονος Κρητικός η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε επιδείνωση τις προηγούμενες ημέρες με συνέπεια να εισαχθεί στη ΜΕΘ, από την Κλινική Covid όπου νοσηλευόταν αρχικά. 

Τέλος, στην Κλινική Covid σε καλύτερη κατάσταση νοσηλεύεται η 69χρονη σύζυγός του 70χρονου.

Γιώργος Ι. Παπαδάκης