Η Γαστρεντερολογική κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείου είναι μια κλινική «πρώτης γραμμής» για όλη την Κρήτη και οι ασθενείς δυσκολεύονται να βρουν διαθέσιμο ραντεβού όχι μόνο το πρωί, αλλά και το απόγευμα.
Η αναμονή μπορεί να ξεπεράσει και τους τρείς μήνες με εξαίρεση τα επείγοντα και σοβαρά περιστατικά.
Όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη ο συντονιστής, διευθυντής Γρηγόρης Πασπάτης, η προσέλευση του κόσμου είναι από όλο το νησί και υπάρχουν πάρα πολλές παραπομπές για νεοπλάσματα λόγω της εξειδίκευσης του τμήματος τα οποία ασφαλώς έχουν προτεραιότητα.
Με βάση τα στοιχεία της κλινικής, στο τμήμα ετησίως πραγματοποιούνται περίπου 10.000 ενδοσκοπήσεις, δηλαδή κολονοσκοπήσεις και γαστροσκοπήσεις.
Σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο, τα πιο συχνά νεοπλάσματα που συναντώνται είναι κυρίως του παχέος εντέρου, του στομάχου και των χοληφόρων παγκρέατος.

(Ο Γρηγόρης Πασπάτης)
Ωστόσο ο γιατρός αναφέρει ότι με το δεδομένο ότι οι ενδοσκοπήσεις ξεπερνούν τις 800 το μήνα ο χρόνος αναμονής, δηλαδή περίπου 3 μήνες για αυτές τις εξετάσεις, δεν είναι μεγάλος.
Εξήγησε πάντως ότι αυτή η αναμονή αφορά στις εξετάσεις που γίνονται για προληπτικούς λόγους κι όχι στις εξετάσεις που γίνονται μετά από ύποπτα για κακοήθεια ευρήματα, που γίνονται άμεσα.
Σημειώνεται τέλος ότι ο κ. Πασπάτης είπε πως "μετά την ηλικία των 50 πρέπει όλοι να κάνουν μια προληπτική κωλονοσκόπηση η οποία αν είναι καθαρή μπορεί να επαναληφθεί μετά από 5-10 χρόνια".
Όσον αφορά στις γαστροσκοπήσεις, τόνισε ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις, παρά μόνο αν το κρίνει ο γιατρός που μας παρακολουθεί.
Διαβάστε επίσης:
Κρήτη: Θρήνος για τον 30χρονο Σταύρο που "έσβησε" στην άσφαλτο...
Ηράκλειο: Τον τσάκωσε η ΔΙ.ΑΣ με τα λεφτά στο χέρι
Ηράκλειο - χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσο θα αγοράσουν φέτος το κρέας οι καταναλωτές