Δυσάρεστες εξελίξεις με πολλά προβλήματα εάν δεν έχουμε τους επόμενους μήνες χιόνια και βροχοπτώσεις αναμένονται με φόντο τι ελάχιστες ποσότητες νερού που υπάρχουν ακόμη στο φράγμα Αποσελέμη από το οποίο υδρεύονται Ηράκλειο, Χερσόνησος και Άγιος Νικόλαος.
Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο πρόεδρος του ΟΑΚ Θοδωρής Νίνος, αναφέρθηκε στις ποσότητες νερού που υπάρχουν μέχρι τώρα στο φράγμα που δεν ξεπερνούν τα 3,7 εκατ κυβικά, με απολήψιμα από αυτά να είναι το 1,8 εκατ. Τα υπόλοιπα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αφού πρέπει να διασφαλιστεί η λειτουργία των εγκαταστάσεων.
Όπως είπε ο κ. Νίνος οι ποσότητες αυτές επαρκούν με συντηρητική διάθεση ποσοτήτων νερού το πολύ έως το τέλος Ιανουαρίου. Οι ΔΕΥΑ των δήμων που υδροδοτούνται από το φράγμα έχουν εδώ και μήνες μειώσει τις ποσότητες που λαμβάνουν σε πάνω από το μισό περίπου δηλ 19 με 20.000 κυβικά ημερησίως και εάν τα πράγματα δυσκολέψουν ακόμη πιο πολύ θα μειωθεί και άλλο η ποσότητα κατά 5000 κυβικά.
Ο κ. Νίνος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν τα πρωτόκολλα διασφάλισης της συντηρητικής λειτουργίας των εγκαταστάσεων με τα σενάρια να δείχνουν ότι οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο πρόεδρος του ΟΑΚ είπε ακόμη ότι σε συνεργασία με το υπουργείο υποδομών και τη διεύθυνση υδραυλικών έργων θα εκπονηθεί μια μελέτη με βάση τις προτάσεις που θα κατατεθούν για τη δυνατότητα τροφοδότησης του φράγματος από άλλες πηγές πέρα του Οροπεδίου καθώς τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν ούτε χιόνια ούτε βροχές.
Υπάρχει η αναγκαιότητα ενίσχυσης του ταμιευτήρα επεσήμανε ο κ. Νίνος με βάση και το Μάστερ πλαν που υπάρχει καθώς διασυνδέονται συνεχώς νέες περιοχές της ανατολικής Κρήτης και ειδικότερα του Αγίου Νικολάου. Άρα, συνέχισε έχει ανοίξει η συζήτηση για να καλυφθούν τα ελλείμματα αυτά και η μελέτη θα βοηθήσει να δούμε τις διασυνδέσεις που μπορούν αν γίνουν ώστε να τροφοδοτείται το φράγμα και από άλλες πηγές και γενικότερα να καλύπτει η μια περιοχή την άλλη όταν υπάρχει πρόβλημα και γι αυτό πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες με ταχύτατους ρυθμούς. Επίσης μέσα στο 2025 θα ολοκληρωθεί και η μελέτη από την Ολλανδική εταιρία για την ενιαία διαχείριση των υδάτων ενώ στα σενάρια, σύμφωνα με τον κ. Νίνο εντάσσεται και η τροφοδότηση του φράγματος Αποσελέμη με 10- 12 εκατ κυβικά ετησίως από την κατασκευή ταμιευτήρα στη Γιόφυρο, που θα μπορούσε να λειτουργήσει και για την αντιπλημμυρική προστασία του Ηρακλείου. Επίσης ένα άλλο σενάριο είναι και η κατασκευή αγωγού παράλληλα με τα έργα του νέου ΒΟΑΚ για την μεταφορά νερού από τη δυτική Κρήτη ενώ για τα νερά του Αλμυρού είπε ότι δεν είναι σε δεύτερο πλάνο αλλά θα πρέπει να μελετηθεί επιστημονικά η αξιοποίησή τους.
Διαβάστε επίσης:
Ηράκλειο: Στις κάλπες οι έμποροι - Δύο συνδυασμοί διεκδικούν την ψήφο τους