Κρήτη

Εβδομάδα Εκπαίδευσης και Πρόληψης, στη μνήμη των Βουρβαχάκη - Κελαράκη

Βουρβαχακης - Κελαράκης

Για 3η συνεχή χρονιά, στις 12 Δεκεμβρίου 2015, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.K.A.B.) διοργανώνει την «Πανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης και Πρόληψης» σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας.

Η έναρξη της «Πανελλήνιας Εβδομάδας Εκπαίδευσης και Πρόληψης», θα πραγματοποιηθεί συμβολικά στο Ηράκλειο, στο Λασίθι, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά στις 12 Δεκεμβρίου 2015, που είναι η ημέρα τιμής και μνήμης για τα στελέχη του Ε.Κ.Α.Β. Κρήτης Δημήτρη Βουρβαχάκη και Βαγγέλη Κελαράκη, οι οποίοι αφιέρωσαν τη ζωή τους στην εκπαίδευση και την κοινωνική προσφορά, αλλά δυστυχώς χάθηκαν τόσο πρόωρα. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο και σε ένδειξη της αναγνώρισης της προσφοράς τους, ο συγκεκριμένος θεσμός φέρει το όνομα «Δημήτρης Βουρβαχάκης – Βαγγέλης Κελαράκης».

Την Παρασκευή 11/12/2015 και ώρα 8:30 π.μ. θα τελεστεί Αρχιερατική θεία λειτουργία και αρχιερατικό μνημόσυνο στη μνήμη του Δημήτρη Βουρβαχάκη και του Βαγγέλη Κελαράκη στον Ι.Ν. Αγ. Λουκά στο Πα.Γ.Ν.Η. Οι ακολουθίες θα τελεστούν από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο. 

Θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα Πρώτων Βοηθειών στο Ηράκλειο, στο Λασίθι, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά, ως εξής: 

α) στο Ηράκλειο 

Το Σάββατο 12/12/2015 στο Ξενοδοχείο “Galaxy” για 50 άτομα και ώρες: 2:00μ.μ.-6:00μ.μ. (έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων)
Τη Δευτέρα 14/12/2015 στους μαθητές του 17ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου (για τις τάξεις: Ε΄ και ΣΤ΄)  και ώρες: 9:00π.μ.-12:00μ.
Την Τετάρτη 16/12/2015 για τους Διευθυντές Σχολείων της 4ης Περιφέρειας Ηρακλείου και ώρες: 5:00μ.μ.-9:00μ.μ. στο Ε.Κ.Α.Β. Ηρακλείου.
Το Σάββατο 19/12/2015 στους καθηγητές του 8ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου και ώρες: 10:00π.μ.-2:00μ.μ. στο Ε.Κ.Α.Β. Ηρακλείου.

β) στο Ρέθυμνο
Την Παρασκευή 11/12/2015 στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρωτής και ώρες 7:00μ.μ.-10:00μ.μ. (θα προηγηθεί στις 4:30μ.μ. τρισάγιο στην Καρωτή)
Το Σάββατο 12/12/2015 στο Λιμενικό Σώμα Ρεθύμνου και ώρες: 8:30π.μ.-3:30μ.μ.
τη Δευτέρα 14/12/2015 στο 3ο Λύκειο Ρεθύμνου σε Εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ώρες: 5:30μ.μ.-9:30μ.μ.

γ) στα Χανιά
την Κυριακή 13/12/2015 στo Δημαρχείο Δήμου Πλατανιά και ώρες 12:00μ.-3:00μ.μ.

δ) στο Λασίθι
Τη Δευτέρα 14/12/2015  και την  Πέμπτη 17/12/2015 στο 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας (για 110 άτομα) και ώρες 9:00π.μ.-1:00μ.μ.

Κρήτη

Έμποροι Κρήτης: Ανεβαίνουν τον Γολγοθά και περιμένουν... την Ανάσταση

αγορά κορωνοϊός

Δραματική είναι η κατάσταση στην αγορά Ηρακλείου, του Αγίου Νικολάου, αλλά και όλων των πόλεων της Κρήτης, μία εβδομάδα πριν το άγιο Πάσχα, με την κίνηση να είναι εξαιρετικά περιορισμένη καθώς η πανδημία άφησε το αποτύπωμά της, για τα καλά, στο πορτοφόλι των πολιτών, ανατρέποντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Με μισθούς – ψίχουλα, συντάξεις της πείνας και δώρο Πάσχα ψαλιδισμένο, όταν αυτό δίνεται, η τονωτική “ένεση” που άλλες χρονιές ήταν σημαντική αυτή την εορταστική περίοδο, φέτος θα είναι απλός ένας τρόπος για να μπει λίγο χρήμα στα ταμεία των καταστημάτων.

“Έχουμε καιρό να δούμε χρήματα στα ταμεία. Μετά τα παρατεταμένα λοκντάουν και τις υποχρεώσεις μας να συσσωρεύονται, η κίνηση αυτές τις μέρες θα είναι οπωσδήποτε μια μικρή ...ανάσα”, επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη”.

Παραδοσιακά, τις ημέρες του Πάσχα, όλοι – και πρώτα οι νονοί - σκέφτονται πώς θα καλύψουν τις ανάγκες για τα βαφτιστήρια τους, με τις λαμπάδες, τα παιχνίδια, τα παιδικά ρούχα και παπούτσια να έχουν την τιμητική τους.

Ωστόσο, και πάλι, η αγορά στο Ηράκλειο είναι “παγωμένη” και η προσοχή όλων στρέφεται στη Μεγάλη Εβδομάδα οπότε αναμένεται κορύφωση της αγοραστικής κίνησης.

Δραματική η κατάσταση και στον γειτονικό Άγιο Νικόλαο με τους εμπόρους να είναι στο … περίμενε! Όλοι τώρα περιμένουν να “ανοίξει” ο τουρισμός για να εισρεύσει “ζεστό” χρήμα στην αγορά, ωστόσο, η γενική αίσθηση είναι ότι τα πράγματα, με μία μικρή ίσως εξαίρεση, την ερχόμενη εβδομάδα, θα δυσκολέψουν κι άλλο.

Οι επιταγές θα πρέπει να πληρωθούν, οι προμηθευτές θα αναζητήσουν κι αυτοί τα χρήματά τους, η Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, η ΔΕΗ και τα άλλα πάγια έξοδα θα πρέπει να καλυφθούν… Και το κράτος θα σταματήσει να στηρίζει όσες επιχειρήσεις έχει στηρίξει έως τώρα…

Η αγωνία των επιχειρηματιών μεγάλη, με δεδομένη τη “βροχή” από λουκέτα που έχει ήδη αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά της Κρήτης όπως προ ημερών ανέδειξε μέσα από εκτενές ρεπορτάζ του το “Ράδιο Κρήτη”.
Την ίδια ώρα, στοχευμένα μέτρα στήριξης ζητούν επαγγελματίες της εστίασης, που σχολιάζουν με απογοήτευση τις ανακοινώσεις για την επανεκκίνηση της αγοράς αμέσως μετά τις αργίες του Πάσχα και υπογραμμίζουν ότι δε διαθέτουν την αναγκαία ρευστότητα για την τροφοδοσία των καταστημάτων τους.

Διεκδικούν μεταξύ άλλων επιδότηση των χρεών προς το Δημόσιο και απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Κλειστή η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαϊνη λόγω κρουσμάτων

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις το Πάσχα – Όλη η υπουργική απόφαση

Κρήτη: Έβαλε τέλος στη ζωή του με ένα σύρμα τυλιγμένο στον λαιμό του