Κρήτη

Ερώτηση του Γιώργου Λογιάδη για το σύστημα Ψυχικής Υγείας στην Ανατολική Κρήτη

Λογιαδης.png

Ερώτηση-τομή με θέμα “Δυσλειτουργίες στο σύστημα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ανατολική Κρήτη” , κατέθεσε o βουλευτής Ηρακλείου του ΜεΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια αναδεικνύοντας δυο σοβαρά ζητήματα: Την αδικαιολόγητη επικράτηση δυσλειτουργιών επί σειρά δεκαετιών στο σύστημα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Ανατολική Κρήτη, αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν κατά τις ακούσιες νοσηλείες  βάσει εισαγγελικής παραγγελίας και θίγουν την προσωπικότητα των ασθενών. 

Στην Ανατολική Κρήτη, η Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου), αποτελεί τη μοναδική δημόσια ψυχιατρική κλινική, εξυπηρετώντας τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου με πληθυσμό 400.000 κατοίκων (60% του πληθυσμού του νησιού), αριθμός που πολλαπλασιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του τουρισμού, αλλά και της αύξησης των υποτροπών στους ασθενείς με χρόνιες ψυχικές νόσους.
 Ο νομός Λασιθίου δε διαθέτει Ψυχιατρική κλινική, ενώ, διαφορετικές κυβερνήσεις, κατά καιρούς, έχουν εξαγγείλει την επικείμενη έναρξη λειτουργίας της δίχως στην πράξη αυτό να λάβει σάρκα και οστά. 
Επιπλέον, κατά τρόπο αδικαιολόγητο για το όφελος των ασθενών, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας της Ψυχιατρικής παραμένουν διαχωρισμένοι, σε παράλληλες πορείες, δίχως συντονισμό και ουσιαστική συνεργασία. 
Στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν έτει 2019, ο ακούσιος εγκλεισμός κινείται μεταξύ του 40-50% των εισαγωγών, όταν σε κανένα από τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. ο αριθμός δεν ξεπερνά το 7-8%.
 Στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα, αποτελεί ντροπή το ότι ο ψυχικά πάσχων, στην περίπτωση εξέτασης βάσει εισαγγελικής παραγγελίας με σκοπό τη νοσηλεία, οδηγείται προς κλινική εκτίμηση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με χειροπέδες ή μη υπό τη συνοδεία της αστυνομίας και όχι μέσω του ΕΚΑΒ. 
Η αξιοπρέπεια και η ιδιωτικότητά του πλήττονται σε ακραίο βαθμό τη στιγμή που η πολιτεία θα έπρεπε να περιθάλπτει στο ακέραιο την υγεία του υπό κάθε έννοια.
 Στην Ανατολική Κρήτη η διαχείριση υποτροπής των σοβαρών ψυχικών νοσημάτων λαμβάνει χώρα εντός ολίγων τετραγωνικών μέτρων του τμήματος οξέων περιστατικών της Ψυχιατρικής κλινικής ΠαΓΝΗ, ενώ η προβλεπόμενη δίκη από το νόμο, για κάθε ακούσια νοσηλεία, δεν διεξάγεται ποτέ.
Για το ΜεΡΑ25 και προσωπικά για τον βουλευτή Ηρακλείου κύριο Λογιάδη, η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο εξορθολισμός της οργάνωσης και της συντονισμένης λειτουργίας του δημόσιου και του ιδιωτικού φορέα στην Ψυχιατρική για το όφελος των ασθενών αποτελούν στόχο και επιδίωξη. 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Έκτακτες προσλήψεις από το δήμο για την καθαριότητα στα δημοτικά - νηπιαγωγεία

Προσωπικό καθαριότητας

Στην άμεση πρόσληψη καθαριστριών που θα ενισχύσουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά της πόλης προχωρά ο Δήμος Ηρακλείου δια της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι προσλήψεις αυτές θα έρθουν να καλύψουν άμεσα τα κενά που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου για την πανδημία Convid 19 και να ενισχύσουν την καθαριότητα των σχολείων κατά το πρωινό ωράριο λειτουργίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο γραφείο της διεύθυνσης του εκάστοτε σχολείου την Δευτέρα 1η Ιουνίου και από τις 9 το πρωί, προκειμένου να παρέχουν εργασία έως το τέλος του σχολικού έτους.

Όπως δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αντώνης Περισυνάκης: «Προσπαθούμε να ενισχύσουμε άμεσα και χωρίς καθυστέρηση με επιπλέον προσωπικό τη λειτουργία των σχολείων και ιδιαίτερα των μικρών σχολικών μονάδων που έχουν περισσότερη ανάγκη. Ο Δήμος Ηρακλείου, σε αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο, στηρίζει εμπράκτως τους δασκάλους, τους γονείς και τους μικρούς μαθητές».