Κρήτη

Ερώτηση Κεγκέρογλου για τους εποχικά εργαζόμενους σε Μουσεία

βασίλης κεγκέρογλου

Με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Πολιτισμού και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εποχικά εργαζομένων φύλαξης και πληροφόρησης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και άμεσες προσλήψεις στα ιδρύματα και μνημεία αντίστοιχα.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Η πολιτιστική μας κληρονομιά, είναι προς έκθεση και προβολή για κάθε ενδιαφερόμενο επισκέπτη και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η ύπαρξη επαρκούς φύλαξης, προστασίας και πληροφόρησης, από άρτια εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό, είναι παραπάνω από αναγκαία καθώς η χώρας μας, αποτελεί πόλο έλξης και μελέτης του πολιτισμού όλο το χρόνο.

Το τελευταίο διάστημα, έχουν προκύψει μεγάλα προβλήματα στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία, λόγω έλλειψης προσωπικού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το «κλείσιμο» του 2ου ορόφου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, λόγω μη επάρκειας σε προσωπικό φύλαξης. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΣΤΑΤ, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου βρίσκεται στις πρώτες πέντε θέσεις επισκεψιμότητας πανελλαδικά.

Οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού που γίνονται κάθε χρόνο για την κάλυψη των κενών θέσεων, ώστε να λειτουργούν ομαλά τα επισκέψιμα ιδρύματα και τα μνημεία, είχαν τη μορφή 7μηνης και 5μηνης σύμβασης αντίστοιχα, ενώ για το 2019, η 7μηνη μετατράπηκε σε 8μηνη και αντίστοιχα η 5μηνη σε 4μηνη, με συνέπεια να δημιουργείται πρόβλημα στους εργαζόμενους, αφού βάση της νομοθεσίας, προβλέπεται το 8μηνο κώλυμα.

Επειδή αποτέλεσμα των ανωτέρου είναι, οι σχεδόν μαζικές οικιοθελείς αποχωρήσεις των εποχικά εργαζομένων της φετινής 8μηνης σύμβασης, προκειμένου να μπορούν να απασχοληθούν εκ νέου στην επόμενη σύμβαση για το 2020, οι οποίοι ωστόσο δεν μπορούν να λάβουν τακτική επιδότηση ΟΑΕΔ

επειδή όσοι παρέμειναν και δεν έχουν το κενό της τριμηνίας, στην επόμενη κατάταξη θα βρίσκονται σε σειρά μετά τους έχοντες προσόντα β’ επικουρίας, ανεξάρτητα των πτυχίων ΙΕΚ που κατέχουν ως πιστοποιημένοι και των μηνών προϋπηρεσίας στο αντικείμενο

επειδή τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν μείνει χωρίς το απαραίτητο προσωπικό

επειδή σύμφωνα σε συνέντευξη σας δηλώσατε ότι για το 2020 εγκαίρως θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις και 

επειδή εκπρόσωπος σας σε πρόσφατη συνάντηση στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, με το  Σύλλογο Σπουδαστών και Αποφοίτων ΙΕΚ ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων», δήλωσε αδυναμία εξεύρεσης λύσης 

 

Ερωτάστε κα Υπουργέ

 

1. Πότε θα ξεκινήσουν οι προσλήψεις του εποχικού προσωπικού τετρακοσίων (400) ατόμων που ανακοινώσατε ότι εγκρίθηκαν με την ΑΔΑ: 6Σ2Χ4653Π4-Τ4Χ, ώστε τα ιδρύματα και τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να μπορούν να λειτουργούν ομαλά, με επαρκές προσωπικό και επισκέψιμους χώρους;

2. Με ποιο τρόπο προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που έχει προκύψει για τους ήδη εργαζόμενους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους; 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τεράστιες καταστροφές σε σπίτι από φωτιά

φωτια σπίτι

Μεγάλη αναστάτωση αλλά και κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκάλεσε φωτιά που εκδηλώθηκε σε σπίτι στο Βαλί του Δήμου Γόρτυνας, νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου.

Το περιστατικό σήμανε συναγερμό στην Πυροσβεστική στις 4 το απόγευμα και στο σημείο έσπευσαν 4 οχήματα από τις Μοίρες, το Ηράκλειο και τον Πύργο και σύμφωνα με πληροφορίες, η οικία υπέστη τεράστιες καταστροφές.

Ευτυχώς στο εσωτερικό του σπιτιού την ώρα της πυρκαγιάς δεν ήταν κανείς καθώς σύμφωνα με πηγή ενημέρωσης από την ΠΥ που μίλησε στο ekriti, οι ιδιοκτήτες μένουν μόνιμα στην Αθήνα.

Το ανακριτικό τμήμα διενεργεί την προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Μπαράζ τροχαίων σε δρόμους με ελλιπή ή και ανύπαρκτη σήμανση (Φωτογραφίες)

Κρήτη: Το χωριό "φάντασμα" από ψηλά (βίντεο)

ESPA BANNER