Κόσμος

Έρημη πόλη το Μαϊάμι - Παγκόσμια αγωνία για τον τυφώνα Ίρμα (φωτο)

maiami2.jpg

Καθώς ο τυφώνας ακολουθεί, μετά το φονικό του πέρασμα από την Καραϊβική, πορεία προς την πολιτεία της Φλόριντα, επικρατεί παγκόσμια αγωνία για το ποιες περιοχές θα χτυπήσει, αν θα πληγεί το Μαϊάμι και τι καταστροφές θα προκαλέσει σε ολόκληρη την πολιτεία. 

Με τους ανέμους να φθάνουν σε ταχύτητα τα 185 μίλια την ώρα, η Ιρμα είναι ο πιο ισχυρός τυφώνας που καταγράφηκε ποτέ στον ανοικτό Ατλαντικό. Δεδομένου του μεγέθους του και της δύναμης του τυφώνα μαμούθ, αλλά και της προβλεπόμενης πορείας του, θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες που έπληξαν ποτέ τη Φλόριντα και να προκαλέσει καταστροφές σε τέτοια κλίμακα που δεν έχουν καταγραφεί ξανά τα τελευταία 25 χρόνια. 

Ερημη πόλη το Μαϊάμι

Το Μαϊάμι το οποίο θυμίζει έρημη πολιτεία, καθώς εκατομμύρια κάτοικοί του το έχουν ήδη εγκαταλείψει, βρισκόταν αρχικά στην τροχιά της Ιρμα. Τα τελευταία στοιχεία για τον τυφώνα ωστόσο είναι λίγο πιο ενθαρρυντικά καθώς φαίνεται να μετακινείται λίγο πιο δυτικά, σύμφωνα με τη Daily Mail. Ωστόσο όπως και η υπόλοιπη πολιτεία της Φλόριντα έτσι και το Μαϊάμι βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο καθώς πλησιάζει ο τυφώνας. 

maiami.jpg

maiami.jpg, by gpapadakis

Οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι στο μάτι του κυκλώνα Ιρμα δεν θα βρεθεί το Μαϊάμι και η ανατολική ακτή, αλλά η νοτιοδυτική ακτή, τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα.  

Ακόμη, όμως και αν περάσει κατά εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις ανατολικές ακτές θα συνεχίσει να συνιστά απειλή για τις ανθρώπινες ζωές στο Μαϊάμι, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που αναμένεται να προκαλέσει. 

maiami3.jpg

maiami3.jpg, by gpapadakis

Χαρακτηριστική είναι, όπως αναφέρει το iefimerida.gr η προειδοποίηση του μετεωρολόγου Ντένις Φέλτγκεν ο οποίος, προειδοποιεί τους κατοίκους της περιοχής ότι ακόμη και έτσι πρέπει να αναμένουν περί τα 50 εκ. βροχής και ισχυρούς ανέμους. «Θα έχουμε έναν τυφώνα εδώ (σ.σ. στο Μαϊάμι)», δήλωσε ο Φέλτγκεν, ο οποίος προσέθεσε ότι ανησυχεί μήπως οι κάτοικοι της περιοχής παρερμηνεύσουν την πρόβλεψη για αλλαγή του μονοπατιού της Ιρμα που θέτει το Μαϊάμι εκτός του... ματιού του κυκλώνα και επαναπαυθούν. 

Ηδη, πάντως, όπως μεταδίδει ο Κρις Κουόμο για το CNN η στάθμη της θάλασσας στο Μαϊάμι λόγω Ιρμα αυξάνεται καθώς ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν την περιοχή: 

Ο κίνδυνος από τους γερανούς στο Μαϊάμι

Σύμφωνα με το BBC οι αρχές της πόλης του Μαϊάμι έχουν προειδοποιούσει τους κατοίκους για τους κινδύνους που υπάρχουν από τους μεγάλους κατασκευαστικούς γερανούς στην περιοχή καθώς θα μπορούσαν να πέσουν, λόγω της Ιρμα, προκαλώντας δυστυχήματα. 

Αξιωματούχος της τοπικής αρχής προειδοποίησε τους κατοίκους κτιρίων που βρίσκονται κοντά σε τέτοιους γερανούς να τα εγκαταλείψουν. 

Σύμφωνα με το BBC υπάρχουν 25 τέτοιοι γερανοί στην πόλη. 

Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα 

Στο μάτι του κυκλώνα θα βρεθούν από την Κυριακή το Κις (το πρωί), η νοτιοδυτική Φλόριντα το απόγευμα και περιοχή Τάμπα το βράδυ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Ντένις Φέλτγκεν, όπως αναφέρει το Fox News. 

Η νοτιοδυτική ακτή της Φλόριντα από το ακρωτήρι Σάμπλ ως την Καπτίβα θα μπορούσαν να πληγούν από καταστροφικές πλημμύρες 3 με 4,5 μέτρων, προειδοποιεί το κέντρο τυφώνων. 

Ακόμη και αν η Ιρμα «στοχεύει» πλέον προς τις δυτικές εκτές της Φλόριντα και η ανατολική ακτή παραμένει σε σοβαρό κίνδυνο από τις πλημμύρες που θα προκαλέσουν οι καταγίδες, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι. 

Τυφωνας Ιρμα

Τυφωνας Ιρμα, by gpapadakis

Δυνατοί άνεμοι, ανεμοστρόβιλοι και έντονες βροχοπτώσεις μέχρι 50 εκ. προβλέπονται για το μεγαλύτερο μέρος της Φλόριντα. 

Οι εξωτερικές ζώνες του τυφώνα, έχουν ήδη φθάσει στις ακτές των ΗΠΑ. Ηδη, στη νότια Φλόριντα και στο Κις η βροχή και οι άνεμοι δυναμώνουν με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η ταχύτητά τους φθάνει τα 130 μίλια την ώρα και να προειδοποιούν ότι πρόκειται να αυξηθούν και ότι ο τυφώνας θα ανακτήσει τη δύναμή του καθώς θα πλησιάζει την περιοχή. 

Οι μετεωρολόγοι, πάντως, εξακολουθούν να διαφωνούν για το πόσο ισχυρή θα είναι η Ιρμα όταν θα πλήξει τη Φλόριντα. Ενας από αυτούς ισχυρίζεται ότι θα ενισχυθεί πολύ περισσότερο καθώς θα πλησιάσει, το κέντρο τυφώνων λέει ότι θα χτυπήσει ως τυφώνας κατηγορίας 4 ενώ ο διευθυντής μετεωρολογίας ενός ιδιωτικού ινστιτούτου υποστηρίζει ότι δεν θα εκπλαγεί αν χτυπήσει ως τυφώνας κατηγορίας 3. 

Εντολή για εκκένωση περιοχής στο παρά πέντε!

Με τη νέα πρόβλεψη στοPinellas County, δόθηκε σε 260.000 κατοίκους εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ  στη Τζόρτζια περιορίστηκαν οι εκκλήσεις για τους κατοίκους ορισμένων περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

Η πρόβλεψη για μετακίνηση προς τα δυτικά του μονοπατιού της Ιρμα, έπιασε πολλούς από τους κατοίκους του κόλπου της Φλόριντα στον... ύπνο. Μέχρι αργά το πρωί του Σαββάτου λίγες επιχειρήσεις στην Αγία Πετρούπολη και στα νησιά είχαν βάλει κόντρα πλακέ στα παράθυρά τους και πολλοί ντόπιοι παραπονούνταν για την αλλαγή της πρόβλεψης.

«Για πέντε ημέρες μας έλεγαν ότι θα περάσει από την ανατολική ακτή και 24 ώρες πριν χτυπήσει μας λένε ότι τώρα έρχεται στη δυτική» δήλωσε ένας κάτοικος στο Fox News και πρόσθεσε: «Μετεωρολόγοι, ως συνήθως. Δεν ξέρω γιατί πληρώνονται». 

Πιο αναίμακτο το πέρασμα αν περάσει η Ιρμα από τα δυτικά;

Ο ερευνητής του Κολοράντο Φιλ Κλότμπαχ ανησυχεί για το πέρασμα του τυφώνα από τη δυτική ακτή λέγοντας ότι η νοτιοδυτική Φλόριντα θα αποτελέσει την κεντρική του πορεία. «Η ζημιά θα είναι μεγάλη» προειδοποιεί. 

Ωστόσο, σύμφωνα με το Fox News πιθανό να είναι πιο... αναίμακτο το πέρασμα της Ιρμα από τη δυτική και όχι την ανατολική ακτή, επειδή στα ανατολικά μένουν περισσότεροι άνθρποι και υπάρχουν περισσότερα κτίρια, δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής τυφώνων του πανεπιστημίου του Μαϊάμι Μπράιαν Μακνόλντι.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι ολόκληρη η Φλόριντα οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με το... μένος της Ιρμα. 

(φωτογραφίες Associated Press)
 

Κόσμος

Ακάρ: Επιμένει σε «Γαλάζια Πατρίδα» και ζητά να μην εξοπλίζεται η Ελλάδα

χουλουσί ακάρ

Επιμένει στην ρητορική προκλήσεων η Τουρκία με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, να προβαίνει εκ νέου σε τοποθετήσεις περί «Γαλάζιας Πατρίδας» κατηγορώντας μάλιστα την Ελλάδα για προβοκατόρικες ενέργειες.

«Δεν έχουμε βλέψεις, νομικά, για τη γη όποιουδήποτε. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι, και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, και τα συμφέροντα της Γαλάζιας Πατρίδας μας συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου», ανέφερε.

Παράλληλα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να εξοπλίζεται, χαρακτηρίζοντας αυτό ως το μάταιο.

«Κάποιες φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις προβοκατόρικες ενέργειες των Ελλήνων ομολόγων μας. Για παράδειγμα; Υπάρχει η Συμφωνία των Αθηνών που συνάψαμε αμοιβαία το 1988. Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε ότι παρόλο που υπάρχει συμφωνία για μορατόριουμ και για μη διεξαγωγή δραστηριοτήτων όπως ασκήσεις μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου και στις εθνικές μας εορτές, αυτό δεν τηρείται», είπε.

Ο Ακάρ πρόσθεσε ακόμη πως «η μεγαλύτερη ζημιά στις μάταιες προσπάθειες του Έλληνα γείτονά μας θα είναι για τον ελληνικό λαό. Οι πόροι του ελληνικού λαού δεν πρέπει να χαθούν».

Συνέχισε λέγοντας ότι «είμαστε υπέρ του να μοιραστούμε τον πλούτο αυτής της περιοχής μεταξύ των χωρών μας, με δίκαιο τρόπο και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, και να οικοδομήσουμε μαζί ένα ειρηνικό μέλλον».

 

Διαβάστε επίσης:

Κρητικός Αρχιμανδρίτης: Αν είχα γυρίσει νωρίτερα, θα ήμουν χωρίς πρόσωπο

Κρήτη: Αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι!

Καύσωνας: Τέσσερα έξυπνα κόλπα για να δροσιστούμε