Κρήτη

Έρευνα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου για την κοινωνική αποστασιοποίηση

μεσογειακό πανεπιστήμιο

Το Εργαστήριο Υγείας & Οδικής Ασφάλειας (LaHeRS) του ΕΛΜΕΠΑ διεξήγαγε κοινωνική έρευνα, από τις 1-4 Απριλίου, με την χρήση e-ερωτηματολογίου σε πανελλαδικό δείγμα 1078 ατόμων (688 γυναίκες και 390 άνδρες), ηλικίας 17 έως 75 ετών με θέμα τις κρίσεις και στάσεις του πληθυσμού ως προς τον κορωνοϊό και την κοινωνική αποστασιοποίηση. 

 

Οι κύριες ενότητες που μελετήθηκαν αφορούσαν:

α)  την αξιολόγηση, από πλευράς ερωτώμενων, όλων των αρμοδίων φορέων (Κυβέρνηση, Υπηρεσίες υγείας, ΜΜΕ κλπ.) και τον βαθμό ικανοποίησης τους από την ετοιμότητα των αρμοδίων να διαχειριστούν την εξάπλωση του ιού 

β) τα συναισθήματα (π.χ. άγχος, εκνευρισμός, αισιοδοξία, φόβος, θυμός, κ.ά.) που οι ερωτώμενοι βίωσαν τις τελευταίες ημέρες πριν από την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου

γ) την έκφραση της κρίσης τους (αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι) απέναντι στις ικανότητες, αρμοδιότητες και συμπεριφορές διαφόρων (π.χ. Κυβέρνηση, επιστημονική κοινότητα, πολίτες κ.ά.)

δ) την καταγραφή της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι ερωτώμενοι, στην Κυβέρνηση, τους επιστήμονες, στα ΜΜΕ, κ.ά., σε θέματα πληροφόρησης που αφορούν στον περιορισμό της πανδημίας

ε) το μέγεθος της ενδεχόμενης τροποποίησης καθημερινών πρακτικών στο πλαίσιο του «Μένουμε Σπίτι», καθώς και την αυτοαξιολόγηση της συμβίωσης τους

στ) την εργασιακή τους κατάσταση μετά από την λήψη των μέτρων και τον βαθμό τήρησής τους

ζ) τον προσλαμβανόμενο βαθμό ασφάλειας τους από την μετάδοση του κορωνοϊού, τις τρέχουσες υγειονομικές τους πρακτικές, καθώς και την πρόθεση τους να προβούν σε ένα τεστ και τέλος

η) τις προτάσεις τους προς τους αρμοδίους.

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Συνάντηση με επιχειρηματίες του πεζοδρόμου είχε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

dsc_0068.jpg

Συνάντηση με τους επιχειρηματίες του πεζοδρόμου της 28ης Οκτωβρίου - ενός από τους πλέον εμπορικούς δρόμους της πόλης - είχε σήμερα (2/6) ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τα θέματα που τους απασχολούν εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου, αλλά και να υπάρξει καταγραφή προτάσεων για την συνολική βελτίωση της εικόνας που παρουσιάζει.

Οι συναντήσεις έγιναν διαδοχικά, λόγω των διατάξεων που ισχύουν για την αποφυγή συνωστισμού, ενώ σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου μεταξύ άλλων τόνισε : " Αναδείχθηκαν κάποια ζητήματα που υπάρχουν σε σχέση με την καθαριότητα , τον φωτισμό, την δεντροστοιχία, αλλά και την επιχειρούμενη κατάργηση του πεζόδρομου από εταιρίες securiti και deliveri που χρησιμοποιούν τον συγεκριμένο δρόμο κατά το δοκούν.

Ενημέρωσα τους επιχειρηματίες, ότι θα υπάρξει προσθήκη από καλαθάκια για να διατηρηθεί ο δρόμος καθαρότερος ενώ ζητήθηκε και η δική τους συνδρομή προς την κατεύθυνση αυτή, σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Επίσης εξετάστηκε η πιθανότητα ενίσχυσης του φωτισμού με χρονοδιακόπτη μετά το κλείσιμο των καταστημάτων και η αλλαγή του ωραρίου εξυπηρέτησης των καταστημάτων, δεδομένης της κυκλοφοριακής πίεσης που υπάρχει ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες με την διέλευση των λεωφορείων που επιστρέφουν από τις εκδρομές που πραγματοποιούν στην Σπιναλόγκα.

Θα εξετάσουμε τις προτάσεις που κατατέθηκαν και θα τις μεταφέρουμε στο Δ.Σ εάν χρειαστεί να ληφθούν σχετικές αποφάσεις".

Εξ άλλου όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, την περίοδο αυτή, γίνεται μια προσπάθεια για να υπάρξει καλύτερη οργάνωση, ώστε την επόμενη χρονιά να δοθεί η δυνατότητα να κυλήσει η χρονιά με γρηγορότερους ρυθμούς και καλύτερη ποιότητα.

Στην παραπάνω σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας κ. Γιώργος Βάρδας, καθημερινότητας κ.Κων .Καστελλιανάκης, Κοινωνικών Υπηρεσιών και Εθελοντισμού κ. Θωμάς Χαριτάκης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Γιάννης Στεφανάκης.