Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Επένδυση στην Τοπλού... χωρίς λεφτά

Image
μονή τοπλού
 clock 15:07 | 17/03/2016 writer icon newsroom ekriti.gr

Σε αναζήτηση... επενδυτών μεταφράζεται για την εταιρία  Minoan Group Plc η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την οριστική έγκριση της επένδυσης - μαμούθ στο Κάβο Σίδερο της Σητείας. Το Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 11 Μαρτίου, και εκτός από την υπογραφή του Προκόπη Παυλόπουλου φέρει και εκείνες των υπουργών Γιώργου Σταθάκη, Αριστείδη Μπαλτά, Πάνου Σκουρλέτη και Γιάννη Τσιρώνη. Αν και τυπικά ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση της επένδυσης, εντούτοις φαίνεται πως είμαστε πολύ μακριά από το να κάνουν στην περιοχή την εμφάνισή τους τα πρώτα μηχανήματα για την κατασκευή των ξενοδοχειακών μονάδων, που προβλέπει το σχέδιο.
 

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών, το "πράσινο φως" από την κυβέρνηση μεταφράζεται από την εταιρία, όχι ως έναρξη της επένδυσης αλλά ως εκκίνηση για την αναζήτηση νέων επενδυτών. Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο πρόεδρος της Minoan Group Christopher Egleton, από τις 30 Δεκεμβρίου του 2015 Η υπογραφή του Π.Δ. απελευθερώνει το δικαίωμα των εταίρων της κοινοπραξίας να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο έργο σε ποσοστό 25% και με κόστος 12,5 εκατομμυρίων Λιρών. Πλέον με την δημοσίευση του ΦΕΚ οι συνεργάτες της εταιρίας θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα αγοράσουν τελικά το επιπλέον ποσοστό.  Μάλιστα, η διαδικασία φαίνεται να ανοίγει ακόμα περισσότερο καθώς ήδη η εταιρία έχει προαναγγείλει την αναζήτηση κι άλλων δυνητικών εταίρων (other potential partners) για το συγκεκριμένο έργο. Με λίγα λόγια, η επένδυση εγκρίθηκε και πλέον αναζητούνται επενδυτές.
 
Με βάση το μακρύ ιστορικό της εν λόγω «επένδυσης» η αναζήτηση συν-επενδυτών και άρα χρημάτων μοιάζει φυσιολογική, καθώς η Minoan Group δεν έχει να επιδείξει ούτε σημαντική επιχειρηματική δράση, ούτε διαθέτει σημαντικά κεφάλαια. Το ερώτημα παραμένει, ακόμα και αν αγοράσουν επιπλέον μερίδιο οι υπάρχοντες εταίροι, και μπουν στο ταμείο της κοινοπραξίας τα 12,5 εκατομμύρια Λίρες (σ.σ. περίπου 16εκατ. ευρώ) τί γίνεται με τα υπόλοιπα, μέχρι το ποσό των 250 εκατομμυρίων που προβλέπονται για την επένδυση; Αποτελεί κοινό μυστικό πως η εταιρία προσβλέπει σε χρηματοδοτήσεις τόσο από ευρωπαϊκά προγράμματα όσο και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας, μέσω του επερχόμενου Αναπτυξιακού Νόμου.  Ωστόσο και πάλι τα νούμερα δε βγαίνουν.
 
Με νεότερη δήλωσή του, την ίδια μέρα με τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, ο κ. Egleton τονίζει πως η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος συνεπάγεται τον «μετασχηματισμό» της εταιρίας  (transformational event for the Group) και πως η Minoan ετοιμάζεται (σ.σ. αντί για την υλοποίηση του έργου) για την «επιτάχυνση των συζητήσεων σχετικά με την ανάπτυξη του έργου» (accelerate discussions related to the development of the Project).
 
Η αξία της γης
 
Η Minoan group καταφέρει να ενταχθεί στο Χρηματιστήριο ΑΙΜ (Alternative Investment Market), ένα είδος «υπο-αγοράς» του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, που επιτρέπει την είσοδο σε μικρές εταιρείες και υφίσταται λιγότερο έλεγχο. Οι φήμες που κατά καιρούς έχουν ακουστεί και στην Κρήτη για ενδιαφέρον της εταιρίας κυρίως ως προς τη διαπραγμάτευση της χρηματιστηριακής αξίας της έκτασης των 26.000 στρεμμάτων επιβεβαιώνονται από την «υπενθύμιση» του κ. Εgleton προς το επενδυτικό κοινό του χρηματιστηρίου του Λονδίνου.  Απευθυνόμενος στις 11/3 προς τους μετόχους, ο πρόεδρος της Minoan Group τους υπενθυμίζει πως η υπογραφή του Π.Δ. αυξάνει την επενδυτική αξία της συγκεκριμένης έκτασης στην ανατολική Κρήτη, η οποία αρχικώς είχε εκτιμηθεί σε 100 εκατ. ευρώ και πως πλέον η ηγεσία της εταιρίας θα κάνει κάθε προσπάθεια να πάρει η έκταση τη μεγαλύτερη δυνατή αξία. Το ακριβές κείμενο αναφέρει: «Shareholders will be aware that the last opinion of the development value of the Project site was in the order of €100 million [...] and the Board will now be working to deliver maximum value».
 
Η πορεία της αξίας της μετοχής της Minoan Group είναι ενδεικτική της σημασίας που έχει για την ίδια την ύπαρξη της εταιρίας η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, αφού την ημέρα της υπογραφής η τιμή εκτοξεύεται στις 13 λίρες ενώ μόλις δέκα μέρες πριν ήταν στις 6,3 λίρες.  Για αυτό το λόγο και ο κ. Egleton ήδη από τις 24 Φεβρουαρίου, έχοντας τις πρώτες πληροφορίες για την προώθηση του Π.Δ. δεν ξεχνά να ευχαριστήσει τους υπουργούς της κυβέρνησης για τη «σκληρή δουλειά» που έχουν κάνει προς αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα σε δύσκολες για τη χώρα συνθήκες. Εξάλλου το ίδιο το Δ.Σ. της Minoan Group παραδέχεται πως αυτή καθαυτή η βιωσιμότητα της εταιρίας στηρίζεται στη λογιστική αξία της συμμετοχής της στο "έργο" της Ελλάδας (σ.σ. με βάση τις προσωρινές οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας στις 30 Απριλίου του 2015).
 
Τις ανησυχίες για τις επενδυτικές δυνατότητες της εταιρίας είχε επιβεβαιώσει με τον πιο επίσημο τρόπο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, τον Απρίλιο του 2014, όταν το Σώμα εν μέσω αντιδράσεων ενέκρινε την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το συγκεκριμένο έργο. Τότε η κ. Πετράκη, αν και είχε υπερψηφίσει τη μελέτη, τόνισε: «Επειδή η περιοχή μας έχει πικρή πείρα από μεγάλες επιχειρηματικές αστοχίες που μένουν κουφάρια ανεκμετάλλευτα, πρέπει να εξεταστεί με πολλή προσοχή και να εξασφαλιστεί η ικανότητα της εταιρίας να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια, να ξεκινήσει, να αποπερατώσει και να λειτουργήσει ένα τέτοιο έργο».  Η κ. Πετράκη είχε αναφερθεί και ονομαστικά στην αντίστοιχη περίπτωση αποκόμισης ευρωπαϊκών και κρατικών κονδυλίων με την SοE του Μιχάλη Τροχανά, που επίσης άφησε μια επένδυση "κουφάρι" στην περιοχή του Λασιθίου. 
 
Παραμένουν οι αντιδράσεις
 
Το επενδυτικό σχέδιο της Minoan Group, υπό τον τίτλο «Ίτανος Γαία», περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών και είχε συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις από τους κατοίκους και περιβαλλοντικούς φορείς της περιοχής καθώς αρχικά προέβλεπε τις διπλάσιες υποδομές και δύο γήπεδα γκολφ. Τα επόμενα βήματα για την επένδυση είναι η υποβολή οριστικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η έγκρισή της από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης και κατόπιν η έκδοση οικοδομικών αδειών εφόσον δεν μπλοκαριστεί από άλλους παράγοντες το όλο σχέδιο. Στην Κρήτη πάντως παραμένουν ζωηρές οι αντιδράσεις τόσο για την υπέρμετρα μεγάλη έκταση που δεσμεύεται όσο και για τις αρχαιολογικές θέσεις που περιλαμβάνονται στην εν λόγω περιοχή αλλά και για την ασυμβατότητα του γκολφ με τον άνυδρο χαρακτήρα της Σητείας λόγω των μεγάλων αναγκών σε νερό για τη συντήρησή του.
 
Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis