Κρήτη

Έκκληση στην κυβέρνηση να αφουγκραστεί τους φαρμακοποιούς από τον Σ. Βαρδάκη

Φαρμακοποιος

Οι φαρμακοποιοί εκφράζουν την αγωνία τους για πιθανή οικονομική κατάρρευση του κλάδου, εν μέσω  της πανδημίας, σύμφωνα με επιστολή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου και με αναφορά του ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης θέτει υπόψη των αρμοδίων Υπουργών Υγείας, Οικονομικών,  Ανάπτυξης & Επενδύσεων, τα προβλήματα και τις προτάσεις του κλάδου.

Την ώρα που η πλειονότητα των επιχειρήσεων, για λόγους προστασίας και αποφυγής μετάδοσης και διασποράς του ιού, ανέστηλε την λειτουργίας της, οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να προσφέρουν υγειονομικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και την υγεία των οικογενειών τους, λόγω έλλειψης των απαραίτητων μέτρων προστασίας. 

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν έχει μέχρι σήμερα συμπεριλάβει τα ιδιωτικά φαρμακεία στα μέτρα στήριξης. Το υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων, η υποχρεωτική παραμονή των πολιτών στις οικίες τους και η υπολειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων, έχει οδηγήσει σε ερήμωση του κέντρου Ηρακλείου, γεγονός που συμπαρασύρει και τα φαρμακεία, στα οποία η επισκεψημότητα έχει ελαττωθεί. Συγκεκριμένα, η πτώση του τζίρου υπολογίζεται τις τελευταίες μέρες στο 50% και η πρόβλεψη για το μέλλον των φαρμακείων είναι άκρως απαισιόδοξη.

Επιπλέον, με την ΠΝΠ της 30ης Μαρτίου, ο Κυβέρνηση όρισε την πληρωμή των φαρμακείων στο 80% του αιτουμένου πόσου προς τον ΕΟΠΥΥ, για τις συνταγές που θα πληρώσει σε περίπτωση που προκύψει έκτακτη ανάγκη και δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού. «Αντί λοιπόν να βοηθηθούν τα φαρμακεία με μέτρα στήριξης, η Κυβέρνηση επιλέγει την περικοπή των πληρωμών του κράτους προς αυτά, με άμεσο κίνδυνο οριστικής τους οικονομικής καταστροφής. Δεν έχει προβλεφθεί ούτε η περίπτωση του αναγκαστικού κλεισίματος του φαρμακείου, σε περίπτωση ασθένειας του φαρμακοποιού, καθώς θα πρέπει να μείνει σε αναγκαστική καραντίνα 15 ημερών», σημειώνει ο κ. Βαρδάκης.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, τα φαρμακεια συνεχίζουν να έχουν πάγια έξοδα, μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές, εξόφληση προμηθευτών, με αποτέλεσμα η μη στήριξή τους από την Κυβέρνηση θα οδηγήσει σε πιθανή κατάρρευση του κλάδου. 

Ο κ. Βαρδάκης με αφορμή την επιστολή του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ηρακλείου, στην οποία αποτυπώνονται οι θέσεις των μελών της, ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις εξής προτάσεις:

Αναστολή της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων τραπεζικών δανείων για τρεις μήνες. 

Ένταξη των φαρμακοποιών ως ελεύθερων επαγγελματιών στο καθεστώς ενίσχυσης των 800 ευρώ.

Ένταξη των φαρμακείων στην καταβολή μειωμένου ενοικίου.

Παράταση στην ημερομηνία εξόφλησης επιταγών που έχουν κοπεί προς προμηθευτές και αν στην περίπτωση που σφραγισθεί επιταγή, εντός της χρονικής διαρκείας της επιδημίας, να μην καταχωρηθεί ο φαρμακοποιος στο σύστημα Τειρεσίας, αν προχωρήσει σε τακτοποίηση της οφειλής του έως και δυο μήνες μετά το πέρας της κρίσης.

Προεξόφληση των τιμολογίων που έχουν κόψει τα φαρμακεια προς ΕΟΠΥΥ, και έλεγχος των φακέλων τους μετά το πέρας της κρίσης. 

Σε περίπτωση καραντίνας λόγο νόσησης του φαρμακοποιού, πλήρη αναστολή καταβολής οποιοδήποτε υποχρεώσεων του για ένα μήνα, με επανεξέταση για νέα παράταση αν δεν είναι δυνατή η επιστροφή του φαρμακοποιού.

 

Κρήτη

Επισκέψεις Παπαδογιάννη Σε Ρέθυμνο Και Ηράκλειο

img-1.jpg

Σειρά παραγωγικών συναντήσεων με φορείς με τους οποίους συνεργάζεται ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, είχε την Πέμπτη  04/06/2020 ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ, κ. Άρης Παπαδογιάννης.

Ο κ. Παπαδογιάννης, έγινε δεκτός στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου και συνομίλησε, με τον ομόλογο του στον Ο.Λ.Η., κ. Μηνά Παπαδάκη, τον Πρόεδρο του Οργανισμού, κ. Ιωάννη Βαρδαβά αλλά και το Νομικό Σύμβουλο, κ. Γιώργο Μερκουλίδη. Στη συνάντηση, στο επίκεντρο βρέθηκε η προοπτική μιας ευρύτερης συνεργασίας, μεταξύ των δυο φορέων με έμφαση στον τουριστικό τομέα και την κρουαζιέρα.

Τεχνική και άκρως ουσιαστική ήταν η συνάντηση του κ. Παπαδογιάννη, με τον Πρόεδρο και με μέλη της Διοικούσας του Τ.Ε.Ε Τμήματος Ανατολικής Κρήτης.  Ο Πρόεδρος του φορέα κ. Μιχάλης Χωραφάς καλωσόρισε τον «συνάδελφό» του Μηχανικό και επικεφαλής του Ο.Α.Κ και συνομίλησε  μαζί του, για μια σειρά από τεχνικής φύσεως θέματα  στα οποία μπορεί να υπάρξει «κοινός τόπος» μεταξύ ΤΕΕ/ΤΑΚ και Ο.Α.Κ.  Κυρίαρχα, αναδείχθηκαν τα ζητήματα του Β.Ο.Α.Κ και της Οδικής Ασφάλειας, στα οποία ο «ρόλος» του Ο.Α.Κ. τα επόμενα χρόνια, θα είναι «πρωταγωνιστικός».

Για τις δυνατότητες επέκτασης του Δικτύου της Δ.Ε.Υ.Α.Η. συζήτησε στην  συνέχεια ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ, με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, κ. Βασίλη Λαμπρινό και τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Η, κ. Γιώργο Βουρεξάκη. Ένα ακόμη θέμα στο οποίο συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στην συνάντηση , ήταν η από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων για το νερό, το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Το  πρόγραμμα των επαφών  του κ. Παπαδογιάννη, περιελάμβανε  συνάντηση με τον Δήμαρχο Χερσονήσου, κ. Ιωάννη Σέγκο και το προεδρείο της Δ.Ε.Υ.Α.Χερσονήσου, η οποία αναβλήθηκε και  θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, σε χρόνο που θα ανακοινωθεί. 

Οι επαφές, είχαν ξεκινήσει νωρίς το πρωί, στο Ρέθυμνο, όπου ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ. ,  είχε σύντομη συνάντηση με στελέχη του Οργανισμού, στις εγκαταστάσεις του Ρεθύμνου.

«Ο κύκλος αυτών των επαφών είναι ουσιαστικός και μας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα ευρύ  δίκτυο συνεργασιών, με φορείς από την μια μέχρι την άλλη άκρη του νησιού. Ο Οργανισμός έχει εισέλθει σε δημιουργική τροχιά και πολύ σύντομα, οι «καρποί» αυτών των συνεργασιών θα είναι ορατοί σε όλους», δήλωσε μετά το πέρας των συναντήσεων του ο κ. Παπαδογιάννης.