Κρήτη

Στην Κρήτη ο ιός του Δυτικού Νείλου - Πού εντοπίστηκε

κουνούπι

Έφτασε στην Κρήτη ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος εντοπίστηκε σε κοτόπουλο στην περιοχή του Ρεθύμνου, στο πλαίσιο των δειγματοληπτικών ελέγχων που γίνονται.

Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Καθηγητής Γιάννης Βόντας, επικεφαλής της ομάδας Μοριακής Εντομολογίας του ΙΤΕ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργικής Φαρμακολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη.

Ο καθηγητής είπε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από το μολυσμένο ζώο στον άνθρωπο, παρά μόνο αν το κουνούπι που τσίμπησε το κοτόπουλο, τσιμπήσει μετά κάποιον άνθρωπο.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ζώο που προσεβλήθη από τον ιό δεν παρουσιάζει συμπτώματα, προσθέτοντας ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα στην τροφική αλυσίδα.

Ο κ. Βόντας υπογράμμισε ότι γίνονται ψεκασμοί γύρω από το κοτέτσι όπου βρέθηκε το μολυσμένο ζώρο, ώστε να προληφθεί η εξάπλωση του ιού.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Κρήτη βρίσκεται σε εξέλιξη το Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και προνυμφών των κουνουπιών.

Το πρόγραμμα είναι τριετούς διάρκειας και περιλαμβάνει έλεγχο τόσο των πηγών κουνουπιών όσο και των εστιών προνυμφών, που είναι και η κύρια αιτία του προβλήματος και σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το ΙΤΕ.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Παρέμβαση Σενετάκη σε υπουργεία για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία

Μαξιμος Σενετακης

Παρέμβαση στα υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών, Εσωτερικών & Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε σε υποδομές και καλλιέργειες η πρόσφατη κακοκαιρία στο νομό, προέβη ο βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης.

Ο βουλευτής έκανε αναφορά στη Βουλή η οποία κοινοποιείται στα τρία αρμόδια υπουργεία, προκειμένου τώρα που τα καιρικά φαινόμενα είναι σε ύφεση και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν την δυνατότητα να καταγράψουν το εύρος των ζημιών, να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και την ταχύτερη δυνατή διεκπεραίωση των εργασιών αποκατάστασης.

Ειδικότερη μνεία γίνεται σε επιστολή που απέστειλε ο Δήμαρχος Χερσονήσου Ιωάννη Σέγκος στην οποία αναφέρει ότι το φυτικό κεφάλαιο στις δημοτικές ενότητες Γουβών Μαλίων και Χερσονήσου υπέστη τεράστια καταστροφή και απαιτείται να ανοίξει η αναγγελία από τον ΕΛΓΑ, ώστε οι παραγωγοί να υποβάλουν δηλώσεις ζημιάς και παρακαλεί όπως υπάρξει μέριμνα για άμεση ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό της υπηρεσίας του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Κρήτης.

Ο κ. Σενετάκης από την πρώτη στιγμή της κακοκαιρίας και όσο τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν σε εξέλιξη, είχε διαβεβαιώσει για την άμεση μέριμνα της Πολιτείας και είχε συστήσει στους πολίτες να δείξουν εμπιστοσύνη στις οδηγίες των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, προκειμένου να μην θρηνήσουμε αθώα θύματα.