Κρήτη

Δράσεις παράταξης "Η Κρήτη μπροστά" στην Οικονομική Επιτροπή

Κρήτη Μπροστά

Η παράταξή «Η Κρήτη Μπροστά» στην 4η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της τρέχουσας θητείας του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, συμμετείχε εκ νέου ουσιαστικά και ενεργά. Πιο συγκεκριμένα :

 α. Επισημάναμε σε συνέχεια των αιτημάτων παράτασης τεχνικών έργων που φτάνουν στην οικονομική επιτροπή, την ανάγκη να αναδειχτεί και να αντιμετωπιστεί η κωλυσιεργία για τις εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις που εμφανίζεται να οφείλονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης εξαιτίας των οποίων καθυστερούν να ολοκληρωθούν τα έργα εις βάρος των πολιτών και της ανάπτυξης του τόπου.

β. Διατυπώσαμε τον προβληματισμό μας ώστε να προστατεύονται με την κατασκευή  τεχνικών έργων μόνιμου χαρακτήρα τα ρέματα στα οποία γίνονται εργασίες καθαρισμών, που κυριαρχούν αυτή την περίοδο λόγω του επικείμενου χειμώνα και των καταστροφών που έχουν προηγηθεί, και είχαμε την διαβεβαίωση ότι μελετώνται και θα υλοποιηθούν.

γ. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλία μετά τις επαναλαμβανόμενες αιτήσεις για την χρηματοδότηση εκδηλώσεων από φορείς και συλλόγους, παρά την διαβεβαίωση ότι γίνεται ενημέρωση από την περιφέρεια και τις αντιπεριφέρειες, καταγραφής του ενδιαφέροντος αξιολόγησης και κατάταξής τους και παράλληλα να τυποποιηθεί η διαδικασία, μετά από πρόσκληση για την υποβολή της αίτησης ήδη από τον φετινό Νοέμβριο σε ένα ετήσιο πρόγραμμα που θα είναι δυναμικό δίνοντας την δυνατότητα ένταξης και κατά την διάρκεια του έτους με τις ίδιες προϋποθέσεις και κριτήρια.

δ. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλία επίσης σχετικά με την προτεραιοποίηση των τεχνικών έργων αποκατάστασης του επαρχιακού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας και των Αντιπεριφερειών, που ενημερωθήκαμε ότι γίνεται στη με κριτήριο την βαρύτητα των φθορών και ζημιών, να συστηματοποιηθεί με την συγκέντρωση μετά από ενημέρωση και πρόσκληση των αιτημάτων των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, που τα γνωρίζουν και μπορούν να τα υποδείξουν, ώστε να ωριμάσουν και να ενταχθούν για συντήρηση.

ε. Θα πρωτοστατήσουμε τέλος στο θέμα του κλαδέματος των δέντρων στον ΒΟΑΚ αρμοδιότητας της περιφέρειας Κρήτης, μετά τις επαναλαμβανόμενες συζητήσεις στην οικονομική επιτροπή σχετικών θεμάτων, ώστε να προχωρήσει η προκήρυξη ενός ολοκληρωμένου έργου για όλο τον δρόμο από την Σητεία έως την Κίσσαμο, να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν έγκαιρα για να σταματήσουν τα κλαδιά και τα δέντρα να απειλούν την Οδική Ασφάλεια στον ΒΟΑΚ την θερινή περίοδο των μεγάλων κυκλοφοριακών φόρτων που επιδεινώνουν την κατάσταση.  

Εκ μέρους της Παράταξης Η ΚΡΗΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ στην Οικονομική Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου  συμμετέχουν οι Κοπάσης Ελευθέριος και Παπαβασιλείου Νεκτάριος και οι αναπληρωματικοί Ματαλλιωτάκης Γιώργος και Χρονάκης Νικόλαος.  

Ελλάδα

Οι Τούρκοι θέλουν έρευνες πετρελαίου στα 6 μίλια, κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη

Γιαβούζ

Ζωηρό προβληματισμό πυροδοτεί το γεγονός ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν έρευνες πετρελαίου στα έξι ναυτικά μίλια.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, σε δημοσίευμα της εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν επτά αιτήματα τουρκικής εταιρείας πετρελαίου προς την γενική διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας. 

Η τουρκική εταιρεία καταθέτει, δηλαδή, αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με την Τουρκία, εντός της υφαλοκρηπίδας της.

Οι περιοχές αυτές είναι Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η εταιρεία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα έξι μίλια, ενώ με αυτήν την κίνηση δεν αναγνωρίζει καμιά υφαλοκρηπίδα ελληνική.

Ακόμη δεν έχει δοθεί η άδεια γι αυτό. 

Σημειώνεται πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Τα σημεία του τουρκικολιβυκού μνημονίου μένουν έξω.